3. Vechime continua in magistratura. Vechime in functii juridice asimilata vechimii in magistratura. Dreptul la plata celor 7 indemnizatii de incadrare lunare brute, prevazute de art.81 alineat 1 din Legea 303/2004 privind Statutul Magistratilor.


SPETA NR. 7

ROMANIA

TRIBUNALUL HUNEDOARA

SECTIA LITIGII DE MUNCA SI ASIGURARRI SOCIALE

3. Vechime continua in magistratura. Vechime in functii juridice asimilata vechimii in magistratura. Dreptul la plata celor 7 indemnizatii de incadrare lunare brute, prevazute de art.81 alineat 1 din Legea 303/2004 privind Statutul Magistratilor.

Prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 122 din 30 martie 2005 s-a dai o interpretare a conţinutului articolului 31 din Legea 303/2004, în sensul că vechimea continuă în magistratură constituie perioada în care magistratul sau persoana asimilată acestuia, a îndeplinii funcţiile prevăzute la ari, 86 din lege, în mod neîntrerupt, în ultimii 20 de ani înainte de data pensionării sau eliberării din funcţie pentru alte motive neimputabile.

Tribunalul Hunedoara sectia conflicte de munca si asigurari sociale – sentinta 316/lm/4 aprilie 2007.

Prin acţiune în conflict de drepturi, înregistrată (a această instanţă în 5 decembrie 2006, reclamantul N.C.S, a chemat în judecată pe pârâţii T. H. şi IVLJ., solicitând să se constate că a îndeplinit funcţia de magistrat cu vechimea continua asimilată funcţiei de magistrat în ultimii 20 de ani anteriori pensionării şi să fie obligaţi pârâţii ia plata celor 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute, prevăzute de ari. 81 alineat 1 din Legea 303/2004 republicată, actualizate cu indicele de inflaţie de la data scadenţei şi până Ia achitarea integrală a suinelor solicitate.

In motivarea acţiunii, reciamantu! a susţinut în esenţă că a îndeplinit funcţia ele consilier juridic, anterior numirii safe în calitatea de magistrat (judecător), perioadă ce constituie vechime în magistratură, conform dispoziţiilor ari 86 din Legea 303/2004, fiind astfel îndreptăţit Ia plata celor 7 indemnizaţii prevăzute de art. 81 al 1 al aceieiaşi legi, corespunzător unei vechimi continue în magistratură de 20 de ani, vut nici un raport juridic cu reclamantul, iar drept consecinţă solicitarea acestiu nu poate genera obligaţii în sarcina sa.

Din examinarea actelor şi lucrărilor dosarului instanţa a reţinut următoarele:

Astfel cum rezuftă din conţinutul copiei cărţii de muncă, depuse ta dosar, reclamantul a fost angajat ca şi consilier juridic, începând cu data de 1.08.1983 şi până Ia data de 15,03.1995, când, prin Ordin al Ministrului Justiţiei a fost numit judecător, funcţie deţinută până Ia data pensionării, respectiv 1.10.2004,

Conform dispoziţiilor art. 86 din Legea 303/2004 privind Statutul Magistraţilor, republicată, eu modificările şi completările ulterioare, constituie vechime în magistratură perioada în care judecătorul, procurorul personalul de specialitate juridică sau maglstratui-asistent a îndeplinit funcţiile de judecător, procuror, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, magistrat-asistent, auditor de justiţie, judecător financiar, judecător financiar inspector, procuror financiar şi consilier în secţia jurisdicţionalâ a Curţii de Conturi, grefier cu studii superioare juridice sau personaj de specialitate juridică, precum şi perioada în care a fost avocat, notar, asistent judiciar, jurisconsult, consilier juridic sau a îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau a) Consiliului Legislativ.

 Articolul 81 din Legea 303/2004 prevede că judecătorii şi procurorii ou vechime continuă în magistratură de 20 de ani beneficiază, Ia data pensionarii sau a eliberării din funcţie pentru motive neimputabile, de o indemnizaţie egală cu 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute, care se impozitează potrivit legii,

Prin Hotărârea C.S.M. nr. 122 din 30 martie 2005 s-a dat o interpretare a conţinutului articoiuiuî sus menţionat, în sensul că vechimea continuă în magistratură prevăzută Ia art. 81 al.1 din Legea 303/2004 {art. 80 alin.1, anterior republicării), constituie perioada în care magistratul sau persoana asimilată acestuia, a îndeplinit funcţiile prevăzute la art. 86 din lege (art. 85 anterior republicării), în mod neîntrerupt, în ultimii 20 de ani înainte de data pensionării sau eliberării din funcţie pentru motive neîmputabîie,

Raportat la această hotărâre, s-a apreciat că reclamantul îndeplineşte condiţiile stabilite la artîcolefe anterior menţionate, având o vechime neîntreruptă în magistratură de peste 20 de ani, situaţie în care pretenţiile acestuia sunt pe deplin justificate.

In vederea unei despăgubiri integrale, având în vedere devalorizarea monedei naţionale, s-a dispus plata celor 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute, actualizate cu indicii de inflaţie, de Ia data scadenţei şi până la achitarea integrala.

Actualizarea sumei cu indicii de inflaţie s-a aplicat de la data naşterii dreptului şi nu cu data introducerii cererii de chemare în judecată, în considerarea îndeplinirii exacte a unei obligaţii de piaţă în condiţiile procesului inflaţionist din economie, actualizarea sumei datorate nefiînd condiţionată în

Având în vedere aceste considerente, acţiunea reclamantului a fost admisă în parte, urmând a fî obligaţi pârâţii la plata celor 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute prevăzute de art, 81 alineat 1 din Legea 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie, de la data scadentei si până la achitarea integrală a sumelor solicitate.

Capătul de cerere privind constatarea vechimii neîntrerupte în magistratură de 20 de anis a fost respins ca inadmisibil, cu motivarea că in temeiul dispoziţiilor art. 111 Cod procedură civilă, cererea pentru constatarea existenţei sau neexistenţei unui drept nu poate fi primită în condiţiile în care se cere înseşi realizarea dreptului.

Solutia instantei de fond a fost confirmata prin decizia nr.1027/20 septembrie 2007 a Curtii de Apel Alba Iulia – Sectia pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.