Act al Ministerului Finanţelor conţinând o copie. Persoană care nu a fost vătămată în drepturile sale prevăzute de lege


Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia nr. 300 din 11 februarie 1998 (dosar nr. 1880/1997)

Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 29/1990, pentru ca un act admi­nistrativ să fie atacat la instanţa de contencios administrativ, este necesar ca acesta să producă în mod direct efecte juridice faţă de partea care îl contestă, vătămându-i un drept recunoscut de lege. Prin urmare, procedura instituită prin Legea contenciosului administrativ poate fi folosită numai atunci când este vorba de existenţa unui act administrativ prin care o persoană a fost vă­tămată într-un drept recunoscut de lege.

în cauză, reclamanta S.C. “Robercom” S.R.L. Roşiori de Vede a contestat un act conţinând opinia pârâtului – Ministerul Finanţelor – privind organul competent a-i soluţiona cererea referitoare la aplicarea normelor privind im­pozitul pe profit, opinie care nu i-au produs în mod direct nici o vătămare, aceasta neîntrunind condiţiile unui act administrativ.

în concepţia Legii nr. 29/1990, actul administrativ constituie o manifes­tare unilaterală de voinţă juridică provenind de la o autoritate administrativă, pe baza şi executarea legii şi care duce la crearea unei situaţii juridice noi. Or, adresa contestată de reclamantă conţine o simplă opinie, nu este un act de autoritate, nu reprezintă un act unilateral de voinţă şi nu creează o situaţie juridică nouă, nefiind obligatorie pentru nici o autoritate.

Aşa fiind, aspectele ce ţin de fondul litigiului, criticile formulate de recu­renţi în legătură cu faptul dacă activitatea desfăşurată de reclamantă se înca­drează sau nu în dispoziţiile art. 5 lit. a din Legea nr. 12/1991, sunt irelevan- te. In consecinţă, recursurile Ministerului Finanţelor şi Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi Controlului Financiar de Stat a judeţului Teleorman fi­ind fondate în sensul celor de mai sus, urmează a fi admise, a se casa sentinţa atacată şi, în fond, a se respinge acţiunea reclamantei S C. “Robercom” S.R.L. Roşiori de Vede.