CIVIL.Punere sub interdictie


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de faţă, reţine următoarele :

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Buzău sub nr. din 26.01.2016, petenta ELENA  , în contradictoriu cu intimata MARIA şi cu Autoritatea tutelară din cadrul Primăriei municipiului Buzau,  jud. Buzău,a solicitat instantei pronuntarea unei hotariri in care sa dispuna  punerea sub interdictie a acesteia.

În motivarea cererii, petenta a susţinut că intimata  este mama sa şi o astfel de hotărâre îi este necesară la Serviciul de asistenţă socială.

În probaţiune, petenta a înaintat înscrisuri.

Acţiunea este scutită de taxă judiciară de timbru conform OUG nr. 80/2013.

Fiind legal citata, intimata nu  s-a prezentat la judecată dar a fost reprezentata de aparator din oficiu.

La solicitarea instanţei, Autoritatea tutelară din cadrul Primăriei municipiului Buzau a întocmit referatul de anchetă socială din  18.02.2016.

La termenul de judecată din 18.03.2016 instanţa a calificat cererea ca fiind  de punere sub interdicţie şi a numit-o pe petentă în calitate de curator special pentru intimata, până la soluţionarea irevocabilă a cauzei.

La acelasi termen instanţa a suspendat judecata, în vederea dispunerii expertizei medico – legale neuropsihiatrice, cu privire la intimata de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău.

În baza actelor medicale înaintate la dosar, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a dispus, prin ordonanta din 08.04.2016, efectuarea unei expertize medico – legale psihiatrice cu privire la intimat , iar Serviciul judeţean de medicină legală a înaintat Raportul de expertiză din  18.04.2016.

Prin referatul din  11.07.2016 Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a înaintat cauza Judecătoriei Buzău, formulându-se concluzii de admitere a cererii petentei şi de punere sub interdicţie a intimatei, avându-se în vedere că, din investigaţiile specifice, a rezultat că acesta nu are capacitatea psihică de a-şi manifesta în mod liber voinţa şi de a aprecia critic conţinutul şi consecinţele juridice care decurg din faptele sale.

La termenul de judecată din 30.09.2016 instanţa a dispus repunerea cauzei pe rol.

Analizând actele dosarului, instanţa reţine următoarele:

Potrivit art. 164 alin. 1 NCC, persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.

În acest sens, art. 211 din Legea nr. 71/ 2011 prevede că, prin expresiile alienaţie mintală sau debilitate mintală se înţelege o boală psihică ori un handicap psihic ce determină incompetenţa psihică a persoanei de a acţiona critic şi predictiv privind consecinţele social-juridice care pot decurge din exercitarea drepturilor şi obligaţiilor civile.

Conform art. 171 NCC regulile privitoare la tutela minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani se aplică şi în cazul tutelei celui pus sub interdicţie judecătorească, în măsura în care legea nu dispune altfel.

Potrivit art. 119 alin. 1 NCC numirea tutorelui se face, cu acordul acestuia, de către instanţa de tutelă în camera de consiliu, prin încheiere definitivă.

Alin. 4 stipulează că încheierea de numire se comunică în scris tutorelui şi se afişează la sediul instanţei de tutelă şi la primăria de la domiciliul minorului.

Art. 113 alin. 1 lit. a – g NCC prevede că nu poate fi tutore: minorul, persoana pusă sub interdicţie judecătorească sau cel pus sub curatelă; cel decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau declarat incapabil de a fi tutore; cel căruia i s-a restrâns exerciţiul unor drepturi civile, fie în temeiul legii, fie prin hotărâre judecătorească, precum şi cel cu rele purtări reţinute ca atare de către o instanţă judecătorească; cel care, exercitând o tutelă, a fost îndepărtat din aceasta în condiţiile art. 158; cel aflat în stare de insolvabilitate; cel care, din cauza intereselor potrivnice cu cele ale minorului, nu ar putea îndeplini sarcina tutelei şi cel înlăturat prin înscris autentic sau prin testament de către părintele care exercita singur, în momentul morţii, autoritatea părintească.

În cauza de faţă, prin Raportul de expertiză din 18.04.2016 întocmit de Serviciul judeţean de medicină legală  s-a concluzionat că intimata  prezintă demenţă  mixtă şi că nu are capacitatea psihică de a-şi manifesta liber voinţa şi de apreciere critică asupra conţinutului şi consecinţelor social – juridice ce decurg din actele sale, neavând capacitate de exerciţiu, respectiv discernământul fiindu-i abolit.

Conform referatului de anchetă socială nr. 2257 din  2016 întocmit de Autoritatea tutelară din cadrul Primăriei municipiului Buzau intimata  este casatorita si 3 copii din care 2 locuiesc cu ea .

S-a constatat că intimata nu se poate îngriji singura,  prezintă dificultăţi în vorbire şi necesită asistenţă permanentă pentru satisfacerea nevoilor personale.

Faţă de cele constatate, s-a opinat pentru numirea petentei în calitate de curator special, la soluţionarea cererii cu care a fost sesizată instanţa.

Intimata a fost reprezentata de avocat desemnat din oficiu.

Pe baza probelor administrate in cauza, instanta constata că, pe fondul afecţiunilor psihice de care suferă, intimata  nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, impunându-se numirea unui tutore pentru ea.

În aceeaşi măsură, petenta  care este fiica  intimatei, având deplină capacitate de exerciţiu şi neaflându-se în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de art. 113 alin. 1 lit. a – g Cod civil, este persoana care la momentul de faţă se îngrijeşte de intimata şi este în măsură să îndeplinească sarcina de tutore pentru acesta.

De asemenea, locuinţa în care este îngrijita intimata de curatorul special asigură acesteia condiţii de trai decente şi de natură a nu periclita sănătatea bolnavei.

Pentru aceste considerente, în baza dispoziţiilor legale enumerate, instanţa va admite cererea, o va pune sub interdicţie pe intimata  şi o va numi pe petenta în calitate de tutore al acesteia.

Potrivit art. 119 alin. 4 NCC prezenta hotarire se comunică în scris tutorelui  ,  Serviciului de Stare civila din cadrul Primariei municipiului Buzau,Autoritatii de Sanatate Publica a Judetului Buzau si se afiseaza la Grefa Judecatoriei Buzau.