Cheltuieli judiciare privind avocaţii din oficiu desemnaţi de organele judiciare


Potrivit dispoziţiilor art.274 alin.1 Cod pr.penală, în caz de condamnare inculpatul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, cu excepţia cheltuielilor privind avocaţii din oficiu desemnaţi de organele judiciare, care rămân în sarcina statului.

Prin sentinţa penală nr.963 din 11 iulie 2014, Tribunalul Dolj, în baza art. 32 CP, rap.la art.188 al.1 CP, cu aplic.art.396 al.10 NCPP şi cu aplic.art.5 NCP l-a condamnat pe inculpatul D. M. C., la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.66 lit.a,b,h C.pen, ca pedeapsă complementară.

A fost obligat  inculpatul la 376 lei cheltuieli judiciare statului,din care 200 lei reprezintă onorariul apărator oficiu la urmărirea penală.

Împotriva acestei sentinţe au declarat apel Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi inculpatul Dumitru Marian Cosmin.

Reprezentantul parchetului a arătat sentinţa este nelegală, întrucât, pe de o parte, în mod greşit s-a făcut aplicarea dispoziţiilor art.5 Cod penal, fapta fiind comisă la 26 aprilie 2014, după intrarea în vigoare a noului Cod penal, iar pe de altă parte, în mod greşit inculpatul a fost obligat la plata onorariului apărător din oficiu la urmărirea penală, încălcându-se dispoziţiile art.274 alin.1 Cod pr.penală.

Prin decizia penală nr.1281 din 21 octombrie 2014 a Curţii de Apel Craiova,au fost admise  apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi inculpat,s-a desfiinţat în parte sentinţa penală, în sensul că s-au înlătură dispoziţiile privind aplic.art.5 C.p. respectiv obligarea  inculpatului la 200 lei reprezentând avocat apărător oficiu la urmărirea penală.

S-a dedus detenţia preventivă de la 11.07.2014, la zi.

S-au menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei.

Cheltuielile judiciare au rămas în sarcina statului.

În motivarea deciziei s-au arătat următoarele:

În mod greşit instanţa de fond a făcut aplicarea dispoziţiilor art.5 Cod penal, în condiţiile în care nu se pune problema aplicării legii penale mai favorabile, deoarece fapta s-a săvârşit la 26 aprilie 2014, după intrarea în vigoare a noului Cod penal.

Totodată, în mod greşit a fost obligat inculpatul la plata onorariului apărător oficiu din faza urmăririi penale, în condiţiile în care potrivit dispoziţiilor art.274 alin.1 Cod pr.penală, în caz de condamnare inculpatul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, cu excepţia cheltuielilor privind avocaţii din oficiu desemnaţi de organele judiciare, care rămân în sarcina statului