Competenţa instanţei de executare în situaţia condamnatului aflat în executarea pedepsei în stare de deţinere – conform art.595 NCPP. Conform art. 595 NCPP , când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare sau a hotărârii prin care s-a aplicat o măsură educativă , intervine o lege care nu mai prevede ca infracţiune fapta pentru care s-a pronunţat condamnarea ci o legea care prevede o condamnare mai uşoară decât cea care se execută ori urmează a se executa , instanţa ia măsuri pentru aducerea la îndeplinire a dispoziţiilor art. 4 şi 6 Cod penal . Aplicarea dispoziţiilor alin.1 se fac din oficiu ori la cererea procurorului sau a persoanei condamnate de instanţa de executare , iar dacă persoana se află în executarea pedepsei , de instanţa corespunzătoare în grad în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere.
În fapt, se arată de petent în motivarea contestației, a condus un autoturism pentru ca l-a avut în reparații şi trebuia să-i facă o probă, deși cunoștea că nu avea voie să conducă pentru că nu era posesor al permisului de conducere.
Totodată arată petentul că nu a săvârșit infracțiunea de părăsire a locului accidentului şi trebuie să se dovedească această infracțiune.
Petentul nu-şi motivează în drept cererea, dar în faţa instanței arată că temeiul de drept al cererii sale este art. 595 NCPP.
S-a atașat dosarul nr.4490/324/2012 al Judecătoriei Tecuci în care s-a pronunțat sentința penală nr.546/2012 prin care G V C a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor prev. de art. 86 alin 1 din OUG 195/2002 şi art. 89 alin 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, art. 74 alin 1 lit. c şi alin 2 şi art. 76 alin 1 lit. d Cod penal.
Instanța va avea în vedere disp art. 595 NCPP care prevăd: „Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare sau a hotărârii prin care s-a aplicat o măsură educativă intervine o lege ce nu mai prevede ca infracţiune fapta pentru care s-a pronunţat condamnarea ori o lege care prevede o pedeapsă sau o măsură educativă mai uşoară decât cea care se execută ori urmează a se executa, instanţa ia măsuri pentru aducerea la îndeplinire, după caz, a dispoziţiilor art. 4 şi 6 din Codul penal.
(2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) se face din oficiu sau la cererea procurorului ori a persoanei condamnate de către instanţa de executare, iar dacă persoana condamnată se află în executarea pedepsei sau a unei măsuri educative, de către instanţa corespunzătoare în grad în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere sau, după caz, centrul educativ ori centrul de detenţie.”