Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Iaşi sub numărul …din 07.02.2014, reclamanta VR a solicitat instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună obligarea pârâtului … la plata sumei de 5432,77 lei cu titlu de despăgubiri civile reprezentând cheltuieli de judecată ocazionate de soluționarea dosarului civil nr.27573/245/2010 al Judecătoriei Iași în care a fost pronunțată sentința civilă nr.2469/02.02.2011; reclamanta a arătat că nu solicită obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.
În motivare, reclamanta a arătat că prin sentința civilă nr.2469/02.02.2011 pronunțată de Judecătoria Iași în dosar nr. … a fost admisă acțiunea sa având ca obiect plângere contravențională și s-a dispus anularea procesului verbal contestat. Reclamanta a mai arătat că în dosarul nr. … a fost reprezentată de societatea civilă de avocați NNDKP, semnându-se contractul de asistență juridică nr. … în temeiul căruia s-a achitat în data de 03.05.2011, factura fiscală nr. ….
În drept, reclamanta a formulat acţiunea potrivit prevederilor art.1025 şi următoarele Cod procedură civilă privind procedura specială a cererilor cu valoare redusă și art.451 și următoarele Cod procedură civilă.
În dovedirea susţinerilor formulate prin cererea de chemare în judecată, reclamanta a depus la dosarul cauzei, în copie certificată, extras cont fila 9, sentința civilă nr. … pronunțată de Judecătoria Iași în dosar nr. … cu adresele de comunicare filele 10-13, factura fiscală nr. … cu anexă filele 14-15, extras portal Judecătoria Iași fila 16, practică judiciară filele 18-26 ; din dispoziția instanței a fost atașat în copie conformă contractul de asistență juridică nr. … fila 52.
Reclamanta a precizat că nu doreşte să aibă loc o dezbatere orală.
În cauză, s-a realizat regularizarea acțiunii în acord cu prevederile art.200 Cod procedură civilă, filele 32-34.
Cererea de chemare în judecată a fost legal timbrată cu taxa judiciară de timbru de 200 lei în conformitate cu art.6 alin.1 din OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
În apărare, prin serviciul registratură de la data de 16.04.2014, pârâtul a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată.
În motivare, în esență, a arătat că reclamanta în cadrul dosarului nr. … a solicitat anularea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției; pârâtul a mai arătat că instanța a reținut cu ocazia soluționării cauzei, că reclamanta petentă prin avocat a arătat că nu insistă în anularea procesului verbal, ci dorește să se ia act de dezincriminarea faptei, sens în care prin sentința civilă nr.2469/02.02.2011 definitivă prin nerecurare, a fost admisă plângerea contravențională și s-a constatat decontravenționalizarea faptei reținute în sarcina reclamantei prin procesul verbal contestat.
Pârâtul a mai arătat că acțiunea reclamantei a fost admisă nu pentru că s-ar fi constatat vreun temei de nulitate a procesului verbal contestat, acesta din urmă fiind întocmit cu respectarea dispozițiilor legale de la acea dată, ci s-a constatat doar decontravenționalizarea faptei, sens în care nu se poate reține culpa sa procesuală. Pârâtul a mai arătat că modificarea unui act normativ prin decontravenționalizarea faptei nu poate reprezenta o culpă, sens în care obligarea sa la plata cheltuielilor de judecată apare nejustificată.
În drept, a invocat prevederile Codului de procedură civilă, OG nr.2/2001, OUG nr.50/2010, Legea nr.282/2010.
În dovedire a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.
Procedura s-a desfăşurat cu înfăţişarea părţilor în acord cu prevederile art.1029 alin.2 Cod procedură civilă.
Din dispoziția instanței a fost atașat dosar nr. … al Judecătoriei Iași.
Instanţa în temeiul art.1029 alin.9 Cod procedură civilă a încuviinţat pentru părţi proba cu înscrisuri existentă la dosar considerând-o necesară, utilă şi concludentă în soluţionarea prezentei cauze.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
În fapt, prin sentința civilă nr. … pronunțată de Judecătoria Iași în dosar nr. … definitivă prin nerecurare la 09.03.2011, a fost admisă plângerea contravențională formulată de petenta-reclamantă VB în contradictoriu cu intimata-pârâtă și s-a constatat decontravenţionalizarea faptelor reţinute prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenţiei seria ANPC nr. 0002976, încheiat la data de 01.09.2010, astfel cum rezultă din sentința civilă nr.2469/02.02.2011 pronunțată de Judecătoria Iași în dosar nr. 27573/245/2010 cu adresele de comunicare filele 10-13.
Astfel cum rezultă din contractul de asistență juridică nr.334895/15.11.2010 fila 52, reclamanta petentă a beneficiat în dosarul nr. 27573/245/2010 de serviciile Societății civile de avocați NNDKP, servicii taxate prin factura fiscală nr.816087/04.04.2011 cu anexă filele 14-15, achitată la data de 03.05.2011 astfel cum rezultă din extras cont fila 9 din aceeași dată, în cuantum de 5432,77 lei.
Din analiza dosarului nr. 27573/245/2010 al Judecătoriei Iași, instanța reține că reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecată.
În ceea ce priveşte legea aplicabilă prezentului litigiu, văzând dispoziţiile art.6 din Noul Cod civil, potrivit cărora actele și faptele juridice încheiate sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele în vigoare la data încheierii sau după caz producerii lor, legea materială aplicabilă în cauza de faţă, având în vedere data rămânerii definitive a sentinței civile nr. …, este dată de dispoziţiile vechiului Cod civil 1864.
Potrivit art.3 alin.1 din Decretul nr.167/1958 ca și lege aplicabilă în ceea ce privește prescripția extinctivă prin raportare la data rămânerii definitive a sentinței civile nr. 469/02.02.2011 pronunțată de Judecătoria Iași în dosar nr. …, termenul general de prescripție este de 3 ani.
În drept, potrivit art.998 Cod civil, orice faptă a omului care cauzează altuia un prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greșeală s-a ocazionat, a-l repara.
Potrivit art.451 alin.1 Cod procedură civilă, cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.
Potrivit art.452Cod procedură civilă, partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condiţiile legii, dovada existenţei şi întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei, iar potrivit art. 453 alin.1 Cod procedură civilă, partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată
Potrivit art.451 alin.2 Cod procedură civilă, instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.
În ceea ce priveşte domeniul aplicabil procedurii speciale a cererilor de valoare redusă, potrivit art. 1025 alin.1 Cod procedură civilă, procedura cererilor de valoare redusă se aplică atunci când valoarea cererii, fără a se lua în considerare dobânzile, cheltuielile de judecată şi alte venituri accesorii, nu depăşeşte suma de 10.000 lei la data sesizării instanţei.
Potrivit art.1028 Cod procedură civilă reclamantul declanşează procedura cu privire la cererile cu valoare redusă prin completarea formularului de cerere şi depunerea sau trimiterea acestuia la instanţa competentă, prin poştă sau prin orice alte mijloace care asigură transmiterea formularului şi confirmarea primirii acestuia. Formularul de cerere se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei şi conţine rubrici care permit identificarea părţilor, valoarea pretenţiei, indicarea probelor şi alte elemente necesare soluţionării cauzei. Odată cu formularul de cerere se depun ori se trimit şi copii de pe înscrisurile de care reclamantul înţelege să se folosească.
Potrivit art.1029 alin.1, 2 Cod procedură civilă, procedura cu privire la cererile cu valoare redusă este scrisă şi se desfăşoară în întregul ei în camera de consiliu. Instanţa poate dispune înfăţişare apărţilor, dacă apreciază acest fapt ca fiind necesar sau la solicitarea uneia dintre părţi. Instanţa poate să refuze o astfel de solicitare în cazul în care consideră că, ţinând cont de împrejurările cauzei, nu sunt necesare dezbateri orale. Refuzul se motivează în scris şi nu poate fi atacat separat.
Potrivit art.1029 alin.3,4 Cod procedură civilă, după primirea formularului de cerere completat corect, instanţa va trimite de îndată pârâtului formularul de răspuns, însoţit de o copie a formularului de cerere şi de copii de pe înscrisurile depuse de reclamant. În termen de 30 de zile de la comunicarea actelor sus menţionate, pârâtul va depune sau trimite formularul de răspuns completat corespunzător, precum şi copii de pe înscrisurile de care înţelege să se folosească. Pârâtul poate să răspundă prin orice alt mijloc adecvat, fără utilizarea formularului de răspuns.
Potrivit art.1030 alin.2 Cod procedură civilă, în cazul în care nu se primeşte niciun răspuns de la partea interesată în termenul stabilit la art. 1.029 alin. (4), (6) sau (8), instanţa se va pronunţa cu privire la cererea principală sau la cererea reconvenţională în raport cu actele aflate la dosar.
Așadar, materia obligării părții care cade în pretenții la plata cheltuielilor de judecată este o formă specială a răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie ; pentru a se angaja răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie, trebuie a fi îndeplinite următoarele cerințe, respectiv, existența unei fapte ilicite, producerea unui prejudiciu, existența unei legături de cauzalitate între fapta ilicită și producerea prejudiciului și acționarea cu vinovăție.
În ceea ce privește cerința existenței faptei ilicite, aceasta este îndeplinită în condițiile în care intimata în calitate de reprezentant al statului a întocmit un proces verbal reținând în sarcina reclamantei petente o faptă care ulterior a fost decontravenționalizată, activitate care a provocat-o pe reclamantă la promovarea acțiunii având ca obiect plângere contravențională, tocmai pentru a înlătura existența unui act administrativ întocmit pentru o faptă care ulterior a fost decontravenționalizată, activitatea de întocmire a procesului verbal contestat fiind realizată cu intenție drept formă a vinovăției.
În ceea ce privește cerința existenței prejudiciului, aceasta este îndeplinită în condițiile în care în sarcina reclamantei petente s-a produs un prejudiciu prin întocmirea procesului verbal contestat, prejudiciu validat prin admiterea plângerii contravenționale.
În ceea ce privește cerința raportului de cauzalitate, aceasta este îndeplinită rezultând din materialitatea faptelor.
Așadar, astfel cum rezultă din considerentele de fapt și de drept expuse mai sus, reclamanta care pretinde obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorariu avocat a făcut dovada existenței și întinderii acestora, astfel cum rezultă din factura fiscală nr.816087/04.04.2011 cu anexă filele 14-15, extras cont fila 9.
Mai mult de atât, astfel cum rezultă din sentința civilă nr. … pronunțată de Judecătoria Iași în dosar nr. … definitivă prin nerecurare la 09.03.2011, a fost admisă plângerea contravențională formulată de petenta-reclamantă în contradictoriu cu intimata-pârâtă, motive pentru care pârâtul din cauză este în culpă procesuală în sensul art.453 alin.1 Cod procedură civilă, neprezentând relevanță motivul care a condus la admiterea plângerii și anume constatarea decontravenționalizării faptei și nicidecum constatarea unor motive de nulitate la data întocmirii procesului verbal contestat.
Această concluzie rezultă din aceea că prevederilor art.453 alin.1 Cod procedură civilă nu conduc la o atare interpretare, iar unde legea nu distinge nici interpretul nu trebuie să o facă; mai mult de atât, pârâtul nu a fost niciun moment de acord cu acțiunea care a făcut obiectul dosarului nr. … de natură a face aplicabile prevederile art.454 Cod procedură civilă.
Cu toate acestea în ceea ce privește cuantumul pretențiilor reclamantului cu titlu de cheltuieli de judecată, 5432,77 lei reprezentând onorariu avocat, văzând prevederile art.451 alin.2 Cod procedură civilă, instanța apreciază că întinderea acestora este vădit disproporţionată în raport cu complexitatea cauzei (plângere contravențională) și cu activitatea desfăşurată de avocat (participarea la 2 termene de judecată), sens în care instanța va dispune reducerea acestuia la suma de 2500 lei, fără ca această măsură să aibă vreun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul să, în speță reclamanta din cauză.
Pentru considerentele de fapt şi de drept expuse, instanţa va admite cererea reclamantei şi în consecinţă îl va obliga pe pârât la plata sumei de 2500 lei cu titlu de despăgubiri civile reprezentând cheltuieli de judecată (onorariu avocat) ocazionate de soluţionarea dosarului nr. … al Judecătoriei Iaşi.
În temeiul art. 451 Cod procedură civilă, instanța urmează să ia act că reclamanta nu a solicitat obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de soluționarea prezentei cauze.