Prin cererea înregistrată la această instanţă sub nr. reclamantul AM a chemat în judecată civilă pe pârâtele GE şi IAL pentru ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se constate nulitatea absolută parţială a contractului de donaţie aut. sub nr. …, să se dispună radierea din cartea funciară a documentaţiei cadastrale ce a stat la baza încheierii contractului de donaţie ce are ca obiect terenul în suprafaţă de 859 mp arabil situat în comuna B, în ceea ce priveşte menţiunea greşită de pe latura ce se învecinează cu terenul proprietatea sa de 939 mp şi care se suprapune pe terenul proprietatea sa cu circa 60 mp şi obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată.
În motivarea acţiunii reclamantul a arătat că prin sentinţa civilă nr. … din a Judecătoriei C a devenit proprietarul terenului de … situat în comuna B care pe o latură se învecinează cu terenul în suprafaţă de … proprietatea pârâtei, dobândit prin contractul de donaţie nr..
Reclamantul a arătat că în urma unor măsurători recente s-a constatat că din documentaţia cadastrală a pârâtei rezultă o suprapunere a terenului acesteia peste terenul său pe latura de teren ce separă cele două proprietăţi de circa … mp.
Reclamantul a precizat că sancţiunea nulităţii absolute parţiale a contractului de donaţie este justificabilă deoarece contractul a fost încheiat cu încălcarea condiţiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă, respectiv actul juridic în litigiu are o cauză ilicită, contrară legii şi ordinii publice.
Reclamantul a arătat că potrivit art. 33 din Legea 7/1996, înscrierile în cartea funciară nu pot fi rectificate decât pe baza hotărârilor judecătoreşti sau pe cale amiabilă în baza unei declaraţii date în formă autentică.
În drept, reclamantul şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 1236 alin.2, 1246, 1247, 907 din codul civil, art. 23, 33 din Legea 7/1996.
În dovedirea acţiunii reclamantul a depus în copie la dosar sentinţa civilă nr. … a Judecătoriei C (f.12), contractul de vânzare cumpărare aut. sub nr. (f.18), planul de amplasament (f.21), extras de carte funciară din… (f.22), contractul de donaţie aut. sub nr. … (f.24), planul de amplasament (f.25), extras de carte funciară din ..(f.26) şi a solicitat proba cu interogatoriu, înscrisuri şi expertiză topometrică.
Prin întâmpinarea depusă la dosar pârâtele au solicitat respingerea ambelor capete de cerere ca fiind neîntemeiate şi în subsidiar respingerea celui de-al doilea capăt de cerere ca inadmisibil.
Pârâta GE a arătat că a dobândit dreptul de proprietate asupra terenului arabil în suprafaţă de ..mp prin sentinţa civilă nr. … rămasă irevocabilă prin admiterea recursului conform deciziei civile nr…pronunţată de T.P.
Pârâta a precizat că după decesul soţului său, respectiv în perioada anului 2013 a aflat de la o rudă care se ocupa de terenul său faptul că împrejmuirea terenului său pe latura de est unde se învecina cu terenul proprietatea părinţilor reclamantului a fost mutată pe o distanţă considerabilă în interiorul proprietăţii sale.
Pârâta a arătat că la întocmirea documentaţiei cadastrale care a stat la baza perfectării contractului de donaţie a fost respectată întrutotul documentaţia cadastrală a terenului reclamantului şi a reieşit că terenul ce i-a revenit pârâtei IAL are o suprafaţă mai mică decât cea avută în acte şi anume în loc de … mp respectiv suprafaţa de ..mp.
Pârâtele au precizat că pentru terenul reclamantului s-a efectuat documentaţia cadastrală şi înscrierea în cartea funciară în luna iulie .cu mult timp înainte de a se efectua documentaţia cadastrală şi înscrierea în cartea funciară a terenului lor iar o posibilă poziţionare greşită a terenului de … mp nu le poate incumba şi nu li se poate imputa vreo vină şi acest aspect nu poate constitui un motiv de nulitate absolută parţială a contractului de donaţie şi acest contract nu a fost încheiat cu încălcarea condiţiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă.
Pârâtele au solicitat respingerea ca inadmisibil a celui de-al doilea capăt de cerere faţă de dispoziţiile art. …şi ..din codul civil care se referă la rectificarea înscrierii în cartea funciară şi nu la radierea documentaţiei cadastrale.
În drept, pârâtele şi-au întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 205 şi următoarele din codul de procedură civilă, dispoziţiile codului civil, art. 1 din Legea 7/1996 şi dispoziţiile Regulamentului privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale nr. 634/2006, modificat şi completat.
În dovedirea susţinerilor lor pârâtele au depus în copie la dosar sentinţa civilă nr. … a Judecătoriei C (f.36), decizia nr …. a Tribunalului P (f.59), raportul de expertiză tehnică efectuat de expert IM (f.63) şi au solicitat probe cu înscrisuri, interogatoriu, martori şi expertiză topometrică.
În cauză au fost administrate probe cu înscrisuri, interogatoriu, martori şi expertiză topometrică.
La solicitarea pârâtelor au fost audiaţi martorii SGA şi PN.
A fost efectuată o expertiză topometrică de către expert BN care a identificat terenurile deţinute de părţi şi care a fost completată cu răspunsul la obiecţiunile formulate de reclamant.
Examinând actele şi lucrările dosarului instanţa constată în fapt următoarele:
Prin sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria C s-a luat act de tranzacţia părţilor privind partajarea averii defunctului MD şi AM, iar reclamantul a primit în lot terenul în suprafaţă de … mp arabil situat în intravilanul comunei B., teren ce a fost dobândit prin contractul de vânzare cumpărare aut. sub nr. … din … şi intabulat în cartea funciară nr. … .
Conform contractului de donaţie aut. sub nr. ..pârâta GE a donat fiicei sale pârâta I.A,L. terenul în suprafaţă de … mp situat în intravilanul comunei B având număr cadastral …. înscris în cartea funciară la nr. ..
Acest teren a fost dobândit de donatoare prin sentinţa civilă nr. … sentinţă ce a rămas irevocabilă prin admiterea recursului conform deciziei nr. …pronunţată de Tribunalul P.
Potrivit art. 102 din Legea 71/2011, contractul este supus dispoziţiilor legii în vigoare la data la care a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa.
Martorul SGA audiat la cererea pârâtelor a arătat că în vara anului a efectuat măsurători la terenul pârâtei care la acel moment era îngrădit şi a constatat după ce a comparat actele de proprietate ale reclamantului că pe latura care se învecinează cu reclamantul că a fost mutat gardul despărţitor în interiorul proprietăţii pârâtei cu circa 2 metri şi ceva.
Martorul a precizat că a întocmit documentaţia cadastrală pentru pârâtă, ţinând cont de documentaţia reclamantului, iar ulterior reclamantul i-a confirmat că a mutat gardul în urma unei înţelegeri pe care ar fi avut-o cu autorul pârâtei dar nu a prezentat nici un act.
Audiată la cererea pârâtelor martora PN a arătat că este vecină cu pârâtele şi ştie că pe teren pârâtele au o baracă dar de la baracă până la gard există o diferenţă de teren de 1 m.
Martora a precizat că ştie de la pârâte că gardul a fost mutat spre proprietatea lor iar în prezent gardul despărţitor se află pe amplasamentul unde era înainte.
Prin raportul de expertiză topometrică efectuat în cauză de expert BN au fost identificate terenurile fiecărei părţi şi s-a stabilit că aceste terenuri nu se suprapun şi linia de hotar dintre cele două proprietăţi este respectată pe aliniamentul …
Având în vedere că prin acţiune se solicită constatarea nulităţii absolute parţiale a contractului de donaţie aut. sub nr…încheiat la data de …, în cauză sunt aplicabile dispoziţiile noului cod civil.
Astfel, art. 1179 din codul civil prevede condiţiile esenţiale pentru validitatea contractului, respectiv capacitatea de a contracta, consimţământul părţilor, obiectul determinat şi licit, o cauză licită şi morală.
Prin acţiunea formulată reclamantul a arătat că titlul de proprietate al pârâtelor are o cauză ilicită, contrară legii şi ordinii publice şi au încheiat acest contract cu rea credinţă, iar temeiul de drept indicat de reclamant este art. din codul civil.
Potrivit art. 1236 alin. 1 din codul civil, cauza actului juridic trebuie să existe, să fie licită şi morală şi alin. 2 prevede că o cauză este ilicită când este contrară legii şi ordinii publice.
Pentru a se constata nulitatea absolută parţială a contractului de donaţie trebuie dovedită împrejurarea că pârâtele au încheiat contractul în cunoştinţă de cauză, în sensul că aveau cunoştinţă că terenul ce a făcut obiectul contractului este proprietatea altei persoane şi în această situaţie contractul încheiat ascunde intenţia de a aduce altuia o pagubă, fiind un act juridic intenţional, fondat pe o cauză ilicită sau pe fraudă, ambele având în comun reaua credinţă a părţilor.
Prin contractul de donaţie aut. sub nr. … pârâta GE a donat pârâtei IAL terenul în suprafaţă de … mp, pe care donatoarea l-a dobândit prin sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria C, rămasă definitivă prin admiterea recursului conform deciziei nr. … pronunţată de Tribunalul P, prin care s-a luat act de tranzacţia părţilor, iar pârâta GE a primit un teren în suprafaţa de … mp în pct. … şi un teren în suprafaţă de … mp în pct. … (f.61), teren care ulterior a fost donat.
Martorul SGA, audiat la cererea pârâtelor, a declarat că a efectuat documentaţia cadastrală pentru terenul pârâtelor, ţinând seama de documentaţia pentru terenul reclamantului şi a constatat în urma efectuării măsurătorilor că a fost mutat gardul despărţitor în interiorul proprietăţii pârâtei (f.98).
Prin raportul de expertiză topometrică efectuat de expert BN s-a reţinut că documentaţia cadastrală a terenului proprietatea pârâtei respectă documentaţia cadastrală a terenului proprietatea reclamantului, terenurile părţilor nu se suprapun şi linia de hotar dintre cele două proprietăţi este respectată pe aliniamentul …
În ceea ce priveşte noţiunea de cauză ilicită aceasta este arătată de dispoziţiile art. 1236 alin. 1 din codul civil potrivit căruia este licită cauza care nu este prohibită de lege sau contrară bunelor moravuri şi ordinii publice.
În consecinţă, actul are o cauză ilicită numai dacă scopul urmărit de părţi contravine dispoziţiilor legale imperative, ordinii publice sau regulilor de convieţuire socială.
Reclamantul a susţinut că pârâtele au încheiat contractul de donaţie conştientizând că au acaparat o suprafaţă de teren din proprietatea sa.
Prin probele administrate în cauză, reclamantul nu a dovedit aceste susţineri, întrucât la momentul încheierii contractului de donaţie pârâtele nu au acaparat o suprafaţă de teren din proprietatea reclamantului, martorii audiaţi în cauză arătând că, de fapt, gardul despărţitor dintre proprietăţile părţilor a fost mutat în interiorul proprietăţii pârâtei, iar expertiza topometrică efectuată în cauză a stabilit că terenurile părţilor nu se suprapun şi linia de hotar dintre proprietăţi este respectată pe aliniamentul …
Având în vedere cele reţinute mai sus, instanţa urmează să respingă ca neîntemeiat capătul de cerere privind constatarea nulităţii absolute parţiale a contractului de donaţie încheiat de pârâte.
Potrivit art. 907 alin. 1 din codul civil, când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situaţia juridică reală se poate cere rectificarea acesteia, iar prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.
Dispoziţiile art. 76 din legea 71/2011 prevăd că dispoziţiile art. 876-915 din codul civil privitoare la cazurile, condiţiile, efectele şi regimul înscrierilor în cartea funciară se aplică numai actelor şi faptelor juridice încheiate sau după caz săvârşite ori produse după intrarea în vigoare a codului civil.
În cauză, faţă de contractul de donaţie încheiat de pârâte în anul …, sunt aplicabile dispoziţiile art. 907 din codul civil.
Instanţa urmează să respingă inadmisibilitatea celui de-al doilea capăt de cerere invocat de către pârâte, având în vedere că într-adevăr dispoziţiile art. 907 din codul civil prevăd rectificarea înscrierii în cartea funciară sub forma radierii înscrierii şi nu a documentaţiei cadastrale, faţă de motivele arătate de reclamant prin acţiune, în sensul că înscrierile în cartea funciară nu pot fi rectificate decât în baza hotărârilor judecătoreşti sau pe cale amiabilă, în baza unei declaraţii date în formă autentică, conform art. 907 alin. 3 din codul civil, fiind invocate astfel dispoziţiile legale referitoare la rectificarea înscrierii în cartea funciară.
Potrivit art. 907 alin. 1 din codul civil se poate solicita rectificarea înscrierii în cartea funciară atunci când nu corespunde cu situaţia juridică reală.
Contractul de d. încheiat de pârâte a avut ca obiect terenul în suprafaţa de … mp iar din expertiza topometrică rezultă că terenul are suprafaţa de … mp şi aceleaşi vecinătăţi menţionate în contract şi schiţa de plan aferentă, iar coordonatele stabilite de expert pentru identificarea terenului pârâtelor corespund cu cele care se regăsesc în documentaţiile cadastrale şi coordonatele furnizate de OCPI, astfel că instanţa urmează să respingă ca neîntemeiat şi al doilea capăt de cerere întrucât terenul proprietatea pârâtei corespunde cu situaţia juridică reală a acestuia, neexistând nici o suprapunere cu terenul reclamantului.
În baza art. 453 din codul de procedură civilă urmează a obliga reclamantul să plătească pârâtelor suma de ..lei cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de expert şi avocat, cheltuieli de transport şi cheltuieli copiere şi comunicare înscrisuri.