Erorile materiale săvârşite cu prilejul înscrierilor sau radierilor în cartea funciară. Delimitarea sferei lor faţă de rectificarea cărţii funciare
Legea nr. 7/1996, republicată, art. 53
Potrivit art. 53 alin. (1) din Legea nr. 7/1996, erorile materiale săvârşite cu prilejul înscrierilor sau radierilor se pot îndrepta prin încheiere motivată, de către registratorul de la biroul teritorial, la cerere sau din oficiu, cu comunicarea acesteia persoanei interesate.
Aşadar, textul precitat vizează greşeli materiale în legătură cu numele proprietarilor, numerele topografice sau cadastrale şi adresa de situare a imobilelor, erori care nu afectează fondul dreptului, astfel încât, pe acest temei, nu se poate cere întabularea sau radierea unui drept, respectiv rectificarea cărţii funciare.
(Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă,
Decizia civilă nr. 341 din 14 aprilie 2010, G.O.)
Prin Decizia civilă nr. 932 din 18 decembrie 2009, Tribunalul Timiş a respins apelul declarat de pârâtul Statul Român prin Consiliul Local al Municipiului T. împotriva Sentinţei civile nr. 1285/28.01.2009 pronunţată de Judecătoria Timişoara, în contradictoriu cu petenţa R.A.
Astfel, Tribunalul a menţinut hotărârea primei instanţe, care a respins plângerea formulată de petenta R.A. împotriva Încheierii de Carte funciară nr. 23792/2009, data Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş – Biroul de Carte Funciară Timişoara, prin care a fost respinsă cererea petentei de întabulare al Statului Român asupra apartamentelor nr. 1,4,5 şi 6, înscrise în CF Timşoara.
Tribunalul a apreciat că este nefondat apelul declarat de pârâtul Statul Român prin Consiliul Local al Municipiului T., reţinând că procedura aleasă de petentă – cea a îndreptării unor erori materiale – nu are aptitudinea să conducă la înscrierea dreptului de proprietate al Statului Român asupra apartamentelor nr. 1, 4, 5 şi 6, întrucât erorile vizate de art. 53 din Legea nr. 7/1996 sunt simple erori materiale, care nu afectează fondul dreptului.
Împotriva acestei decizii a declarat recurs pârâtul Statul Român prin Municipiul T. şi Consiliul Local al Municipiului T., solicitând, în temeiul dispoziţiilor art. 304 pct. 8 şi 9 C.proc.civ., admiterea recursului, modificarea deciziei, admiterea apelului şi schimbarea sentinţei în sensul admiterii plângerii împotriva Încheierii de carte funciară nr. 23729/2009 a OCPI Timiş.
Prin Decizia civilă nr. 341 din 14.04.2010, Curtea de Apel Timişoara a respins recursul declarat de pârât, pentru argumentele ce succed.
Procedura îndreptării erorilor materiale din cuprinsul cărţilor funciare este reglementată de dispoziţiile art. 53 alin. (1) care prevede că erorile materiale săvârşite cu prilejul înscrierilor sau radierilor se pot îndrepta, prin încheiere motivată, de către registratorul de la biroul teritorial, la cerere sau din oficiu, cu comunicarea acesteia persoanei interesate.
Aşa cum corect a stabilit instanţa de apel, erorile vizate de art. 53 din Legea nr. 7/1996 sunt simple erori materiale în legătură cu numele proprietarilor, numerele topografice sau cadastrale şi adresa de situare a imobilelor, erori care nu afectează fondul dreptului.
Prin urmare, câtă vreme plângerea petentei nu vizează erori materiale în sensul dat de dispoziţiile art. 53 din Legea nr. 7/1996, ci însuşi fondul dreptului (înscrierea dreptului de proprietate al statului asupra apartamentelor cu nr. 1, 4, 5 şi 6 din imobil), Curtea a apreciat că în mod legal ambele instanţe au stabilit ca fiind greşită calea aleasă de petentă pentru înscrierea acestui drept în favoarea Statului Român, operaţiune ce poate fi valorificată doar pe calea unei acţiuni în rectificare.