Ord.preşed


J U D E C Ă T O R I A

Deliberând asupra cauzei civile deduse judecăţii, constată următoarele:

Prin  cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tulcea la data de ………. sub nr. ………, reclamanţii ………… au solicitat, în contradictoriu cu pârâtele ………….., emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care să se dispună suspendarea parţială şi temporară a efectelor clauzelor contractuale din contractul de credit nr.0……..8 din ………. şi adaptarea acestuia până la soluţionarea cererii având ca obiect anularea clauzelor abuzive, înregistrată pe rolul Judecătoriei Tulcea sub nr………….

În motivarea cererii, reclamanţii au arătat că au încheiat la data de ……. contractul de credit nr……… în moneda elveţiană, în scopul achiziţionării  unui imobil şi că pe parcursul derulării contractului, mai precis la data de  ……., francul elveţian a înregistrat o creştere de ……. %  faţă de momentul încheierii convenţiei de creditare, astfel că – faţă de cazul fortuit apărut în desfăşurarea contractului- au formulat acţiune împotriva pârâtelor care vizează constatarea nulităţii absolute a unora dintre clauzele contractului de credit nr. ……., acţiune ce formează obiectul dosarului civil nr. …..; această acţiune aflându-se în procedura de regularizare, pentru a preîntâmpina „o iminentă debalansare contractuală”, au formulat prezenta acţiune întemeiată pe dispoziţiile art. 996 C.proc.civ.

Pentru soluţionarea acesteia, au explicat aplicabilitatea forţei majore prin cele trei coordonate ale acesteia: exterioritate, imprevizibilitate şi absolută invincibilitate şi inevitabilitate.

În final, reclamanţii au arătat că apariţia cazului fortuit şi vădita disproporţie apărută în executarea contractului de credit, dar şi interesul ambelor părţi contractante pentru desfăşurarea contractului, generează suficiente motive ca, până la soluţionarea dosarului nr…………, cererea privind ordonanţa preşedinţială să fie admisă.

În drept, cererea s-a întemeiat pe dispoziţiile art. art.996 C.proc.civ.

Cererea a fost legal timbrată cu 20 lei taxă timbru judiciar.

Pârâtelor li s-au comunicat acţiunea şi actele ataşate acesteia.

…………. a formulat întâmpinare la data de ……….. prin care a invocat inadmisibilitatea cererii de ordonanţă preşedinţială întrucât, în prezenta cauză, nu sunt îndeplinite condiţiile privind afirmarea unui drept, neprejudecarea fondului, caracterul provizoriu al măsurilor solicitate a fi dispuse şi nici condiţia caracterului urgent al cauzei.

De asemenea, a invocat excepţia lipsei calităţii procesual pasive faţă de împrejurarea ……….. nu este parte în contractul de credit şi excepţia prematurităţii acţiunii.

La data de ……., pârâta ………. a depus la rândul său întâmpinare (filele 76-81) şi pe această cale a solicitat respingerea acţiunii ca inadmisibilă şi pe fond ca neîntemeiată, motivând că nu sunt îndeplinite condiţiile privind afirmarea unui drept, neprejudecarea fondului, caracterul provizoriu al măsurilor solicitate a fi dispuse şi nici condiţia caracterului urgent al cauzei.

La termenul de judecată din data de ……….., reclamanţii au precizat că obiectul cererii vizează suspendarea parţială a efectelor contractului de credit, nu şi adaptarea contractului.

Reclamanţii au comunicat instanţei la data de ………., intenţia lor de a renunţa la judecata faţă de pârâta ……., iar la data de …….. au solicitat amânarea judecării cauzei în vederea soluţionării amiabile a litigiului. 

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa va respinge cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale ca neîntemeiată, pentru următoarele considerente:

În fapt, la data de  ……., reclamanţii au încheiat cu pârâtele ………-sucursala ………, contractul de credit nr. ………. având ca obiect un împrumut bancar pentru achiziţionarea unui imobil, în valoare de ……. CHF.

Ulterior, respectiv la data de ………., au fost încheiate actul adiţional nr. 1 şi actul adiţional nr. 2.

Reclamanţii au trimis la data de ……… o invitaţie pârâtei ……. prin care îi solicita acesteia eliminarea clauzelor abuzive din contract, returnarea comisionului de risc / de administrare reţinut în mod abuziv în perioada …….. şi recalcularea graficului de rambursare.

În prealabil, având în vedere natura cererii având ca obiect ordonanţă preşedinţială şi condiţiile prevăzute de lege care trebuie să fie îndeplinite cumulativ, instanţa califică inadmisibilitatea cererii de ordonanţă preşedinţială, invocată de pârâta …….. prin întâmpinare, ca fiind o apărare de fond care urmează a fi analizată prin raportare la condiţiile cumulative prevăzute de lege.

În drept, faţă de calificarea juridică dată cererii de chemare în judecată de către reclamanţi, instanţa reţine că se impune  verificarea întrunirii cerinţelor art. 996 din noul Cod de procedură civilă, potrivit cărora „instanţa  de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări”.

Din textul citat anterior rezultă că emiterea ordonanţei preşedinţiale este condiţionată de întrunirea cumulativă a următoarelor condiţii: urgenţa, neprejudecarea fondului, vremelnicia măsurilor dispuse şi aparenţa dreptului în favoarea reclamanţilor.

În speţă, se constată că nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de lege pentru emiterea ordonanţei preşedinţiale.

Condiţia ca măsura solicitată să fie urgentă trebuie analizată din perspectiva scopului acesteia, măsura trebuind să fie luată „pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări”.

Reclamanţii au arătat că în data de …….. a crescut cotaţia monedei elveţiene cu ………. în detrimentul monedei naţionale, însă este de notorietate ca devalorizarea leului în faţa francului elveţian a început cu mult timp în urmă faţă de data indicată de către reclamanţi, aşa încât nu se poate pretinde că cele trei sute de procente au fost înregistrate în favoarea monedei străine de la o zi la alta.

Pe de altă parte, atât dreptul despre care reclamanţii afirmă că ar fi păgubit prin întârziere, cât şi paguba ce constă în achitarea creditului la valoarea actuală a monedei elveţiene, nu ar fi imposibil de reparat deoarece, în situaţia în care pe calea dreptului comun se va dovedi că reclamanţii au plătit băncii sume în plus, nedatorate, aceştia au posibilitatea recuperării lor pe calea unei acţiuni în justiţie, astfel că instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia urgenţei.

De asemenea, deşi se solicită a se dispune o măsură vremelnică, respectiv suspendarea plăţii ratelor până la soluţionarea cererii de fond având ca obiect anularea clauzelor abuzive, înregistrată pe rolul ………. sub nr. ………., instanţei i se cere să analizeze în cadrul acestei proceduri existenţa cazului fortuit care ar afecta echilibrul contractual, 

Prin urmare, cererea de ordonanţă preşedinţială este motivată pe o apărare de fond  şi o astfel de apărare dacă ar fi analizată în procedura ordonanţei preşedinţiale ar echivala cu judecarea fondului cauzei, astfel că acţiunea de faţă nu îndeplineşte nici condiţia neprejudecării fondului.

Instanţa va lua act de renunţarea reclamanţilor ……… şi …….. la cererea formulată pe calea ordonanţei preşedinţiale, în contradictoriu cu pârâta ………

Faţă de considerentele expuse, reţinând că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru emiterea ordonanţei, instanţa va respinge ca neîntemeiată cererea având ca obiect ordonanţă preşedinţială.