Invocarea din oficiu de către instanţa de recurs a termenului de decădere de 1 an reglementat de art.1 alin.6 din Legea nr.554/2004.
Potrivit dispoziţiilor art. 1 al. 6 din Legea contenciosului administrativ , autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanţei anularea acestuia, în situaţia în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. În cazul admiterii acţiunii, instanţa se pronunţă, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, şi asupra validităţii actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum şi asupra efectelor juridice produse de acestea. Acţiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului.
În situaţia in care părţile au încheiat contractul la data de 21.12.2010 , iar instanţa de judecată a fost învestita la data de 16.01.2013, actul producând efecte juridice în acest interval de timp, se apreciază că în situaţia în care reclamanţii nu au formulat acţiune în termenul de un an de la data emiterii actului , intervine sancţiunea decăderii din dreptul de a mai formula acţiune în instanţă .
Secţia de contencios administrativ şi fiscal – Decizia nr. 773/05 februarie 2014
Secţia a II-a Civila,de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Hunedoara prin sentinţa nr. 4067/CA/2013 a admis acţiunea reclamantului Municipiul D. si Consiliul Local al municipiului D. prin Primar , a fost constatată nulitatea absolută a contractului nr. 43175/21.12.2010 având ca obiect delegarea serviciului public de salubritate a municipiului D. şi obligarea pârâtei la predarea amplasamentului rampei de gunoi. A fost respinsă cererea reconvenţionala formulată de pârâta S. SA.
Instanţa a reţinut prin considerentele expuse că, faţă de prevederile art. 30 al. 3 din Legea nr. 51/2006 si art. 6 lit. e din Legea nr. 101/2006 , încheierea contractului trebuia aprobată prin hotărâre a consiliului local ,act administrativ care nu exista în cauza, astfel ca sancţiunea care intervine este cea a nulităţii contractului, iar ca o consecinţă pârâta trebuie sa returneze depozitul de deşeuri.
Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs pârâta S. SA solicitând modificarea hotărârii şi respingerea acţiunii în contencios administrativ .
Prin motivele de recurs se arată ca pârâta a gestionat activitatea din cadrul depozitului de deşeuri încă de la înfiinţarea serviciului, din anul 1998 , gestiunea fiind încredinţată prin procesul-verbal din data de 08.05.2000. Prin motivele de recurs se solicită şi admiterea cererii reconvenţionale.
Reclamanţii au depus întâmpinare prin care solicită respingerea recursului ,sentinţa pronunţată de tribunal fiind temeinică şi legală.
Curtea, analizând sentinţa atacată sub aspectul recursului declarat de pârâtă, a constatat următoarele :
Municipiul D. şi Consiliul Local al Municipiului D. au solicitat să se anuleze contractul nr.43175/ 21.12.2010 încheiat cu S. SA , faţă de împrejurarea că nu a fost adoptată o hotărâre de consiliu local prin care să se aprobe acest act administrativ .
Contractul, în calitate de act asimilat actului administrativ , a fost încheiat de părţi la data de 21.12.2010 , iar acţiunea în contencios administrativ a fost înregistrată la instanţa de fond la data de 16.01.2013 .
Potrivit dispoziţiilor art. 1 al.6 din Legea contenciosului administrativ, autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanţei anularea acestuia, în situaţia în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. În cazul admiterii acţiunii, instanţa se pronunţă, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, şi asupra validităţii actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum şi asupra efectelor juridice produse de acestea. Acţiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului.
Textul legal enunţat se referă la situaţia în care autoritatea publică emitentă a unui act administrativ pe care îl apreciază ca fiind nelegal , a intrat în circuitul civil, în sensul ca produce efecte juridice, astfel ca nu mai poate să intervină revocarea actului administrativ , situaţie în care această entitate publică are posibilitatea de a solicita instanţei de judecată să constate nulitatea actului, dar cu respectarea anumitor condiţii, respectiv în termen de un an de la data emiterii, respectiv a încheierii contractului administrativ .
În situaţia în care părţile au încheiat contractul la data de 21.12.2010 , iar instanţa de judecată a fost învestită la data de 16.01.2013, actul producând efecte juridice în acest interval de timp, se apreciază că în situaţia în care reclamanţii nu au formulat acţiune în termenul de un an de la data emiterii actului , intervine sancţiunea decăderii din dreptul de a mai formula acţiune în instanţă .
Faţă de împrejurarea că excepţia de ordine publică invocată de instanţă este întemeiată, nu vor mai fi analizate celelalte motive de recurs invocate de pârâtă.
În consecinţă, în temeiul dispoziţiilor art.304 pct.9 din Codul de procedură civilă, s-a admis recursul declarat de pârâta-reclamantă reconvenţională S. SA Deva împotriva sentinţei nr. 4067/CA/2013 pronunţată de Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Hunedoara, s-a modificat în parte sentinţa atacată şi s-a respins acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanţii Municipiul D. şi Consiliul Local al municipiului D. în contradictoriu cu pârâta S. SA Deva, faţă de împrejurarea că sunt îndeplinite cerinţele privind sancţiunea decăderii , instanţa nemaianalizând celelalte motive de recurs invocate de pârâtă prin cerere.
S-au menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei în privinţa soluţionării cererii reconvenţionale, cerere prin care pârâta a solicitat sa fie obligaţi reclamanţii la emiterea hotărârii de consiliu local, deoarece emiterea unui act administrativ nu poate să aibă loc decât după procedura stabilita de lege, iar instanţa de judecată nu se poate substitui autorităţii administraţiei publice locale.