Rămânerea fără obiect a cererii, ca urmare a recunoaşterii de către pârâtă a pretenţiilor reclamantei.


Rămânerea fără obiect a cererii, ca urmare a recunoaşterii de către pârâtă a pretenţiilor reclamantei. Restituire taxă timbru. Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie petiţionarului în situaţia când  acţiunea  a rămas fără obiect în cursul procesului ca urmare a unor dispoziţii legale.

Sentinţa civilă nr. 9517 din data de 30.09.2014  a Judecătoriei Galaţi

Prin sentinţa civilă nr. 9517/30.09.2014 pronunţată de Judecătoria Galaţi a fost respinsă  ca rămasă fără obiect cererea formulată de reclamanta SC  V. SRL, în contradictoriu cu  pârâta SC A.T.G. SRL.

În temeiul art. 45 alin. 1 lit. c din OUG nr. 80/2013, a fost respinsă cererea reclamantei de restituire taxă timbru ca neîntemeiată.

Pentru a hotărî  astfel, referitor la cererea reclamantei  de restituire a taxei judiciare de timbru, instanţa de fond a reţinut că prin cererea de chemare în judecată SC V. SRL a solicitat obligarea intimatei-pârâte SC A.T.G. SRL la plata sumelor reprezentând contravaloare marfă vândută precum şi  cheltuieli de judecată.

 În ceea ce priveşte  cererea reclamantei de restituire a taxei de timbru achitate în prezentul litigiu, instanţa reţine că potrivit art. 45 alin. 1 lit. c din OUG nr. 80/2013, sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie petiţionarului în situaţia când  acţiunea  a rămas fără obiect în cursul procesului ca urmare a unor dispoziţii legale.

A reţinut totodată că potrivit art. 45 alin. 3 din OUG nr. 80/2013, dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat în termen de 1 an de la data naşterii sale.

Reclamanta a făcut dovada achitării în prezentul litigiu a două taxe de timbru, taxa de timbru de 1731 lei, achitată cu chitanţa ITX612/1030/19.03.2014 şi taxa de timbru de 128 lei achitată cu chitanţa nr. ITX61/1030/01.04.2014.

Instanţa a apreciat că în speță nu sunt incidente prevederile art. 45 alin. 1 lit. c din OUG nr. 80/2013, întrucât litigiul dintre părţi nu a rămas fără obiect datorită unor prevederi legale, ci datorită recunoaşterii de către pârâtă a pretenţiilor reclamantei şi a finalizării dosarului printr-o înţelegere amiabilă între părţi.

Ca atare, instanţa a respins  ca neîntemeiată cererea reclamantei de restituire taxă timbru achitată în cauză.

Împotriva sentinţei civile nr. 9517/30.09.2014 pronunţată de Judecătoria Galaţi, reclamanta SC V. SRL  a formulat apel şi a  solicitat admiterea apelului, schimbarea  în parte a hotărârii în sensul de a admite  cererea de restituire  taxă de timbru.

Criticile  aduse hotărârii  primei instanţe  au vizat faptul că, în concret, înţelegerea  între părţi echivalează  cu o tranzacţie prevăzută  de art. 2267 şi următoarele din Codul Civil astfel încât  cererea de restituire a taxei judiciare de timbru  este  admisibilă.

Tribunalul a constatat că apelul este  nefondat, hotărârea instanţei de fond fiind  temeinică şi legală  pentru considerentele ce se succed:

Pe parcursul  soluţionării  cauzei părţile au soluţionat  litigiul pe cale amiabilă, reţinând că din „ Procesul-verbal” încheiat la data de 30.06.2014 între părţi  a survenit o înţelegere amiabilă, făcându-se totodată menţiunea că acţiunea introductivă a rămas fără obiect, excepţie admisă de către instanţă.

Prin sentinţa civilă apelată instanţa de fond a constata că acţiunea civilă formulată de reclamanta SC V. SRL în contradictoriu cu pârâta S.C. A.T.G. S.R.L. a rămas fără obiect, fiind respinsă în consecinţă.

Potrivit dispoziţiilor art. 45 alin. 1  lit. d) sumele achitate cu titlu de taxă judiciară de timbru  se restituie  la cererea petiţionarului  când acţiunea a rămas fără obiect  în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale.

Având în vedere că acordul părţilor a survenit anterior  fixării primului termen de judecată de către instanţa de fond, conform dispoziţiilor  art. 201  din Codul de Procedură Civilă, în baza  art. 480 din Codul de Procedură Civilă a apreciat Tribunalul întemeiat apelul reclamantei – apelante, admiţându-l cu consecinţa schimbării în parte a sentinţei apelate în sensul că s-a dispus restituirea sumelor  de 1731 lei achitată cu chitanţa ITX612/1030/19.03.2014 şi a sumei de 128 lei achitată cu chitanţa  nr. ITX61/1030/01.04.2014 către apelantă.