Sechestru judiciar – insolventa


Conţinut speţă

Potrivit art . 149 din L 85/2006 ,, Dispoziţiile prezentei legi se completează, în măsura compatibilităţii lor, cu cele ale Codului de procedură civilă, Codului civil, Codului comercial*) şi ale Regulamentului (CE) 1.346/2000 referitor la procedurile de insolvenţă, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 160 din 30 iunie 2000”.

În speţă, procedura sechestrului judiciar este reglementată de dispoziţiile Noului Cod de Procedură civilă la art 972, care prevede că  ,, (1) Ori de câte ori există un proces asupra proprietăţii sau altui drept real principal, asupra posesiei unui bun mobil sau imobil ori asupra folosinţei sau administrării unui bun proprietate comună, instanţa de judecată va putea să încuviinţeze, la cererea celui interesat, punerea sub sechestru judiciar a bunului, dacă această măsură este necesară pentru conservarea dreptului respectiv”.

Judecătorul sindic reţine că, în speţă nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de textul de lege menţionat mai sus.

Se reţine că, şi în ipoteza în care bunurile ce fac obiectul dosarului aflat pe rolul instanţei ar reveni în patrimoniul debitorului, nu există nici interes în formularea prezentei cauze de către lichidatorul judiciar, întrucât valoarea bunurilor aflate deja în patrimoniul debitoarei ar acoperi întreaga masă credală şi cheltuielile de procedură, şi ar mai rămâne sume şi în plus.