Excepția lipsei calității procesual active. Moștenitori sezinari și moștenitori nesezinari.


Evacuare – art. 1034 C.pr.civ. Excepția lipsei calității procesual active. Moștenitori sezinari și moștenitori nesezinari. Moștenitorii nesezinari nu pot exercita acțiunile dobândite prin moștenire și nici nu pot fi urmăriți în calitate de moștenitori decât din momentul intrării în posesiune a acestora, prin eliberarea certificatului de moștenitor sau prin hotărâre judecătorească nefiind suficient un certificat de calitate de moștenitor.

Sentința civilă nr. 7460/22.07.2015 a Judecătoriei Galați

Prin sentința civilă pronunțată de Judecătoria Galați a fost admisă excepția lipsei calității procesuale active a reclamantelor și s-a respins cererea de chemare în judecată ca fiind introdusă de persoane lipsite de calitate procesuală activă.

Instanța de fond a reținut următoarele:

În fapt, la data de 04.01.2008 între A. M., în calitate de proprietar – locator şi pârâţii T. M., E. I., D. M. şi S. M., în calitate de locatari s-au încheiat contractele de închiriere având drept obiect dreptul de folosinţă al imobilului situat în Galaţi, Str. George Coşbuc nr.120, contractele fiind înregistrate la AJFP Galaţi sub numerele 45032/09.01.2008, 45030/09.01.2008, 45034/09.01.2008 şi 45036/09.01.2008.

Termenul închirierii a fost stabilit de părţi pentru o perioadă de 6 ani, începând cu data de 01.01.2008 până la data de 31.12.2013.

La data de 10.08.2010 a intervenit decesul locatorului A. M., astfel cum rezultă din Certificatul de deces seria DZ nr.724532 – 1950/11.08.2010, iar la data de 25.11.2013  BNP Asociaţi Constantinescu Maricica şi Potârniche Alina a eliberat Certificatul de calitate de moştenitor nr.169, certificând că de pe urma defunctului A. M. au rămas drept moştenitori reclamantele din prezenta cauză, în calitate de nepoate de frate, fiecăreia revenindu-i o cotă de ½ din masa succesorală.

Instanţa reţine că la data de 13.12.2013, anterior expirării termenului locaţiunii, prin intermediul BEJA Tudorie Ştefan şi Vicenţiu Vasiliu, reclamantele au notificat pârâţii cu privire la încetarea contractelor de închiriere,  solicitând acestora ca în termen de 30 de zile de la expirarea contractului să elibereze imobilul din Galaţi, Str. George Coşbuc nr.120 şi să predea cheile acestuia, aspect cu privire la care pârâţii nu s-au conformat.

Raportat la aceste dispoziţii legale incidente în cauză (art. 1034 și art. 1038 C.pr.civ.), în ceea ce priveşte domeniul de aplicare, procedura specială de evacuare poate fi demarată numai când contractul de locaţiune a încetat, independent de cauză sau imobilul este ocupat în fapt de persoane care au primit sau nu permisiunea sau îngăduinţa proprietarului (tolerat, respectiv ocupant).

Referitor la legitimarea procesuală activă în cadrul procedurii de evacuare pe cale specială, din interpretarea aceloraşi dispoziţii legale rezultă, că cererea urmează a fi formulată fie de locator (astfel cum este definit art.1034 alin.2 Cod proc.civ.), fie de proprietar.

Elementul esenţial care defineşte calitatea procesuală activă în cadrul acţiunii în evacuare este dat de existenţa în patrimoniul reclamantului a dreptului de a folosi imobilul.

Or, în cauză, reclamantele şi-au justificat dreptul de folosinţă al imobilului în calitatea acestora de moştenitoare ale defunctului A. M., depunând drept dovadă Certificatul de calitate de moştenitor nr.169/25.11.2013.

Instanţa a reţinut că drepturile succesorale se transmit către moştenitori la data deschiderii succesiunii, dar exerciţiul acestor drepturi se transmite moştenitorilor funcţie de cum aceştia sunt sau nu sezinari în accepţiunea art.653 Cod civ. 1864 (aplicabil în cauză conform art.91 din Legea nr.71/2011)

Sezina conferă moştenitorilor posibilitatea juridică de a intra în stăpânirea bunurilor succesorale şi de a exercita drepturile şi acţiunile dobândite de la defunct sau intrate în moştenire ulterior fără a fi necesară atestarea prealabilă a calităţii de moştenitor pe cale notarială sau judecătorească.

Conform art.653 alin.2 Cod civ. au calitate de moştenitori sezinari numai rudele în linie dreaptă ale defunctului (ascendenţi şi descendenţi) independent de gradul de rudenie sau clasa de moştenitori legali.

Or, reclamantele din prezenta cauză – nepoate de frate – nu se circumscriu categoriei moştenitorilor sezinari, fiind rude pe linie colaterală, astfel că acestea au posibilitatea de a intra în stăpânirea de fapt şi administrarea bunurilor din patrimoniul succesoral numai după obţinerea certificatului de moştenitor – act care face dovada calităţii de moştenitor dar şi a bunurilor aflate în masa succesorală, respectiv a întinderii drepturilor succesorale.

Până la trimiterea în posesiune a moştenitorului – prin eliberarea certificatului de moştenitor sau prin hotărâre judecătorească, moştenitorul nesezinar (cum este cazul reclamantelor din cauză) nu poate exercita acţiunile dobândite prin moştenire şi nici nu poate fi urmărit în calitate de moştenitor.

Or, instanţa reţine că reclamantele nu au obţinut un certificat de moştenitor cu privire la succesiunea rămasă de pe urma defunctului M. A., ci doar un certificat de calitate de moştenitor – acest din urmă act emiţându-se, conform Legii nr.36/1995 numai în cazul în care nu s-a făcut dovada existenţei unor bunuri în patrimoniul succesoral sau determinarea acestora necesită operaţiuni de durată.

Apelul formulat împotriva sentinței menționată anterior a fost respins ca nefondat.