Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instanţe sub nr. 1101/110/2012 la data de X.02.2012, SINDICATUL LIBER DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL JUDEŢULUI BACĂU în numele şi pentru membrii de sindicat, A.V., A.M., G.C.M., Z.M., R.R., D.C., P.D., T.L., C.A., S.G., C.T., M.V., M.M., L.M., N.M., în contradictoriu cu pârâţii GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. X BACĂU, INSPECTORATUL ŞCOLAR BACĂU, MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI, MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE, solicitând ca prin hotărâre judecătoreasca sa se dispună:
– obligarea pârâtei, unitatea de învăţământ, la plata sumelor reprezentând ajutorul financiar pentru achiziţionarea de cărţi şi programe educaţionale pe suport electronic necesare îmbunătăţirii calităţii didactice, prevăzut de Legea nr. 315/2006, restante până la data abrogării legii prin Legea nr. 118/2010, în cuantumul a 100 euro, echivalent în lei, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data plăţii, sume actualizate în funcţie de rata inflaţiei la data plaţii;
– obligarea pârâtului Inspectoratul Şcolar sa aloce către unitatea de învăţământ sumele necesare plătii ajutorului prevăzut de Legea nr. 315/2006;
– obligarea pârâtului Ministerul Educaţiei, Cercetării,Tineretului si Sportului sa aloce Inspectoratului şcolar sumele necesare plătii ajutorului prevăzut de Legea nr. 315/2006.
– obligarea pârâtului Ministerul Finanţelor Publice să vireze în bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării sumele necesare plăţii ajutorului prevăzut de Legea nr. 315/2006.
În motivarea acţiunii, reclamanţii arată că în temeiul art. 1 din Legea nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, în învăţământul preuniversitar, începând cu 1 ianuarie 2007, cadrele didactice titulare şi/sau suplinitoare calificate din învăţământul preuniversitar beneficiază de un ajutor financiar, în vederea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice (art. 1 din lege). Ajutorul în cauză se acorda anual şi reprezintă echivalentul în lei a 100 euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data plăţii, sume ce se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării (actualmente Ministerul Educaţiei, Cercetării,Tineretului şi Sportului).
Se arată că deşi reclamanţi din prezenta cauză au calitatea de cadre didactice şi au depus cererile pentru acordarea acestui ajutor la unitatea de învăţământ până la data de 1 noiembrie 2009, nu au primit sumele care li se cuveneau, nici până la data promovării acţiunii, fapt ce rezultă din adeverinţele eliberate de unitatea de învăţământ. Se mai precizează faptul că unitatea de învăţământ a înaintat către Inspectoratul şcolar, în termen, lista beneficiarilor, însă acesta nu a virat sumele necesare motivat de faptul că nu au fost primite de la minister.
Ataşat acţiunii s-au depus listele cu semnături ale membrilor de sindicat, reclamanţi în prezenta cauză.
Pentru termenul din data de 17 octombrie acţiunea a fost precizată sub aspectul perioadei pentru care se solicită drepturile respectiv sunt solicitate drepturile aferente anilor 2009 – 2010.
Legal citat şi în termen procedural pârâtul Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului a depus la dosar întâmpinare ( f. 9) a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată motivat de faptul că plata acestui ajutor se face de unităţile de învăţământ pe bază de documente justificative, sau în avans, într-o singură tranşă, cu încadrarea în cuantumul stabilit de art. 1 alin. 2 cu justificarea sumelor primite în condiţiile legii, dar la dosar reclamanţii nu au depus acte din care să rezulte că ar fi angajat cheltuieli personale pentru achiziţionarea de cărţi.
Pârâtul Ministerul Finanţelor Publice – prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bacău a depus la rândul său întâmpinare prin care invocă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a acestei instituţii şi pe fond respingerea acţiunii ca neîntemeiată.
Pârâtul Inspectoratul Şcolar Bacău a depus la rândul său întâmpinare ( f.15)prin care a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive.
În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.
Potrivit dispoziţiilor art. 137 Cod procedură civilă, instanţa urmează a se pronunţa mai întâi cu privire la excepţiile invocate, după cum urmează:
-excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâtul Ministerul Finanţelor Publice, excepţie care urmează a fi respinsă , pentru următoarele considerente : această instituţie potrivit art. 19 din Legea 500/2002 coordonează acţiunile care sunt responsabilitatea Guvernului, cu privire la sistemul bugetar, prin pregătirea proiectelor legilor anuale a legilor de rectificare, precum şi ale legilor privind aprobarea contului general de execuţie şi răspunde de elaborarea proiectului bugetului de stat doar în baza proiectelor bugetelor ordonatorilor principali de credite. În speţă, M.E.C.T.S. are calitatea de ordonator principal de credite, acestei instituţii îi revine sarcina elaborării de proiecte privind acordarea ajutorului financiar care se asigură de la bugetul de stat, sume ce pot fi constituite odată cu aprobarea legii bugetului, sau a rectificării bugetare .
– excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de Inspectoratul şcolar Bacău, urmează a fi respinsă de instanţă, întrucât legitimitatea procesuală pasivă a acestui pârât este conferită de chiar conţinutul normelor metodologice aprobate prin H.G. nr. 453/2007 unde la art. 5 al. (2) se prevede că „ Inspectoratele şcolare vor solicita lunar, ……necesarul de credite bugetare pentru luna următoare”;
Analizând probele administrate în cauză, în raport de dispoziţiile legale aplicabile, instanţa retine că acţiunea de faţă nu este fondată, pentru următoarele considerente:
Potrivit art. 1 din Legea nr. 315 din 12 iulie 2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, în învăţământul preuniversitare „Se acorda un ajutor financiar cadrelor didactice titulare si/sau suplinitoare calificate din învăţământul preuniversitar, în vederea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice.”
Conform acestui act normativ, ajutorul financiar se acorda anual, la solicitarea cadrelor didactice si reprezintă echivalentul în lei a 100 euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionala a României la data plătii.
Din interpretarea acestor dispoziţii reiese ca principala condiţie pe care persoana trebuie sa o îndeplinească pentru a beneficia de acest drept bănesc special este aceea de a avea calitatea de cadru didactic titular si/sau suplinitor calificat din învăţământul preuniversitar şi de a formula cerere de acordare a ajutorului financiar.
În aplicarea acestor dispoziţii legale au fost emise norme metodologice aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 453/2007, care reglementează mecanismul de acordare a ajutorului financiar mai sus arătat.
În acest sens potrivit art. 1 din HG 453/2007, beneficiarii ajutorului financiar prevăzut de Lg. 315/2006 sunt cadrele didactice titulare si /sau suplinitoare calificate încadrate în învăţământul preuniversitar care sunt in activitate.
Potrivit art. 2 din aceleaşi norme, ajutorul financiar se acorda de unitatea de învăţământ la care cadrul didactic îşi desfăşoară activitatea , iar potrivit art. 3 din aceleaşi norme ajutorul se acorda anual pe baza de cerere formulata de beneficiari si înregistrata până la 1 noiembrie pentru anul următor, la unitatea de învăţământ la care beneficiarul exercita funcţia de baza, iar plăţile se efectuează începând cu luna ianuarie din anul următor.
Obligaţia de plata a ajutorului financiar revine unitarii şcolare care trebuie sa solicite lunar, până la data de 10 ale fiecărei luni la Inspectoratul şcolar, sumele necesare pentru plata ajutorului financiar, iar inspectorate şcolare judeţene la rândul lor solicita lunar, pana la data de 20 a fiecărei luni, la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului necesarul de deschideri de credite bugetare pentru luna următoare, aşa cum prevede art. 5 din norme.
Mecanismul de plata a acestui ajutor financiar, aşa cum este reglementat legitimează calitatea procesuala pasiva atât a unitaţii de învăţământ cât şi a inspectoratelor şcolare si Ministerului Educaţiei Cercetării si Tineretului.
Din probele aflate la dosarul cauzei nu rezulta ca, cadrele didactice membrii de sindicat au solicitat în condiţiile legii ajutorul financiar la care sunt îndreptăţiţi, fără ca să primească sumele cuvenite în totalitate pentru anul 2009 si 2010.
În raport de situaţia de fapt aşa cum aceasta rezultă din probele administrate în cauza, cât şi de reglementările cuprinse în Lg. 315/2006 si HG nr.453/2007, rezulta ca naşterea dreptului cadrelor didactice membrii de sindicat, ar fi avut loc la momentul când ar fi fost îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, respectiv la data depunerii cererii pentru acordarea acestui ajutor, obligaţia plătii de către unitatea de învăţământ, devenind scadenta la 1 ianuarie a anului următor.
În speţa de faţă, deşi în conţinutul acţiunii reclamanţii arată că au depus cererile pentru acordarea acestui ajutor la unitatea de învăţământ până la data de 1 noiembrie 2009 dar nu au primit sumele care li se cuveneau, nici până la data promovării acţiunii, fapt ce ar rezulta din adeverinţele eliberate de unitatea de învăţământ şi că unitatea de învăţământ ar fi înaintat către Inspectoratul şcolar, în termen, lista beneficiarilor, însă acesta nu a virat sumele necesare motivat de faptul că nu au fost primite de la minister, la dosar reclamanţii nu au depus actele de care au făcut vorbire, pentru a dovedi îndeplinirea condiţiilor cerute de lege, aşa cum s-a arătat mai sus.
Pentru argumentele mai sus expuse, instanţa urmează să respingă excepţiile invocate.Va respinge acţiunea, ca nefondată.