Drepturi de hrană şi pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă acordate de angajator salariaţilor.Termenul de prescripţie


Drepturi de hrană şi pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă acordate de angajator salariaţilor.

Termenul de prescripţie.

Drepturile reprezentând  sumele de 120 lei/lunar pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă şi de 7 lei/zi reprezentând contravaloarea unei mese calde acordate de angajator salariaţilor nu se includ în veniturile salariale şi prin urmare sunt supuse termenului de prescripţie de 6 luni prevăzut de art. 283 alin.1 lit.e Codul Muncii.

( Tribunalul Mehedinţi – s.c. 399/24 martie 2011)

Prin acţiunea formulată de reclamanţii I.Gh. ş.a, în contradictoriu cu pârâtele Direcţia generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi şi Consiliul Judeţean Mehedinţi, s-a solicitat obligarea acestora la plata unei despăgubiri egale cu valoarea următoarelor drepturi neacordate: 120 lei/ lunar pentru perioada  ianuarie 2010 – aprilie 2011 pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă , sumă care trebuie să li se acorde  pentru timpul  efectiv lucrat fiecărui reclamant şi 7 lei/zi pentru perioada ianuarie 2010 – aprilie 2010  reprezentând contravaloarea unei mese calde  de care ar fi trebuit să beneficieze  fiecare reclamant proporţional cu timpul de lucru efectuat.

Tribunalul Mehedinţi a susţinut că aceste pretenţii sunt prescrise conform art. 283 alin.1 lit.e Codul Muncii.

Astfel, a constatat că aceste drepturi sunt  solicitate în baza  art. 30 din Contractul colectiv de muncă înregistrat sub  nr. 39/25.04.2008. Art. 30 este cuprins în capitolul V din CCM intitulat „Condiţii de muncă, protecţia muncii şi protecţia socială”. Sa mai reţinut că salarizarea, drepturile, facilităţile, indemnizaţiile şi sporurile de care beneficiază personalul contractual din cadrul DGASPC Mehedinţi sunt reglementate în capitolul  III din CCM.

Prin urmare, rezultă că drepturile reprezentând sumele de 120 lei/ lunar pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă şi 7 lei/ zi reprezentând contravaloarea unei mese calde nu sunt reglementate în contractul colectiv de muncă aplicabil la capitolul privind salarizarea, ci în capitolul privind condiţiile  de muncă, protecţia muncii şi protecţia socială.

Aşa fiind, drepturile de hrană şi drepturile pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă acordate de angajator salariaţilor,  nu se includ în veniturile salariale şi prin urmare sunt supuse termenului de prescripţie de 6 luni prevăzut  de art. 283 alin.1 lit.e  Codul Muncii, fiind vorba de  neexecutarea  unor clauze din contractul colectiv de muncă ( drepturile au fost solicitate pentru perioada ianuarie – aprilie 2010, acţiunea fiind înregistrată  la data de 26.11.2010,  cu depăşirea termenului  de 6 luni).