Verificarea arestării preventive în procedura de cameră preliminară


Prin încheierea pronunţată la data de 7 martie 2014 în dosarul nr. 692/104/2014 judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Olt a admis propunerea procurorului din cadrul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi prelungeşte arestarea preventivă a inculpatului R. D.C. cu 30 de zile, de la 12 martie 2014 până la data de 10 aprilie 2014.

Deliberând asupra cauzei penale de faţă a reţinut următoarele:

Prin propunerea nr.1078/P/2013 din 06 martie 2014 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a solicitat prelungirea arestării preventive a inculpatului  R. D. C .pe o durată de 30 zile, acesta fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii  de omor  prev. de art. 188 alin.1 C.p.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Olt la nr. 692/104/2014.

În motivarea propunerii de prelungire a duratei măsurii arestării preventive a inculpatului se arată că în data de 12.12.2013, în urma unor discuţii contradictorii cu victima P. L. C. din comuna X a prins-o cu mâna dreaptă de gât şi a strâns-o pe aceasta până când a decedat, invocând că în cauză sunt întrunite condiţiile prevăzute de art.223 alin. 2 C.p.p. în sensul că inculpatul a comis o infracţiune de omor şi există probe că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă pericol pentru ordinea publică, pericol ce rezidă din limitele pedepsei aferente infracţiunii de omor pentru care este cercetat inculpatul, cât şi din natura şi gravitatea faptei comise, precum şi urmărire acesteia, dar şi faptul că nu s-a întocmit şi avizat raportul de constatare medico-legală ( autopsie) al victimei .

În cuprinsul propunerii s-au expus actele procesuale efectuate în cauză până în acest moment procesual – începerea urmăririi penale, reţinerea şi punerea în mişcare a acţiunii penale, fapta şi încadrarea juridică a acesteia şi mijloacele de probă în baza cărora au fost stabilite. 

A fost ataşat dosarul de urmărire penală nr.1078/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Propunerea privind luarea măsurii arestării preventive a inculpatului a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Olt sub nr. dosar 5075/104/2013 la data de 13 decembrie 2013.

Analizând această propunere prin care s-a solicitat prelungirea arestării preventive a inculpatului R D C în cursul urmăririi penale, în raport de actele şi lucrările dosarului,  instanţa a  apreciat că este întemeiată pentru considerentele ce vor fi expuse în continuare :

În primul rând, se constată că sunt întrunite condiţiile din ipoteza normei de la  art. 234 alin. 1 rap. art. 223 alin. 2 Cpp. Astfel există probe care justifică suspiciunea rezonabilă că inculpatul a comis infracţiunea de omor. Astfel, sunt elementele de fapt din procesul – verbal de cercetare la faţa locului din 12.12.2013 întocmit de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt ce se referă la identificarea unui cadavru uman în grupul sanitar ca fiind cel al victimei P. L. C., ca şi ridicarea de urme sub formă de probe biologice la cadavru, procesului-verbal de reconstituire şi planşe fotografice cu privire la identificarea autorului ca fiind inculpatul dar şi cu privire la indicarea de către acesta a încăperii unde a avut loc fapta, cele din procesul verbal de reconstituire, ocazie cu care  inculpatul a menţionat modul cum a  strâns de gât  victima şi apoi pe jos a acoperit-o cu un covor, cele din concluziile preliminare medico-legale din data de 13.12.2013 întocmite de medicul legist din cadrul S.J.M.L. Olt în care se arată că  decesul victimei s-a datorat insuficienţei cardio respiratorii acute consecinţă a unei asfixii mecanice dar şi că între leziunile de violenţă şi moartea victimei există legătură de cauzalitate directă, dar  şi cu  cele declaraţiile martorilor şi declaraţiile inculpatului.

Cu privire la starea de pericol pentru ordinea publică al lăsării în libertate, fie şi restrânsă a inculpatului, se constată că acesta rezidă în certitudinea că inculpatul în condiţiile unor factori de stres, precum cel din cauza de faţă  ce se referă la reproşurile victimei că o va părăsi  şi nu va mai continua raporturile cu aceasta, va comite noi fapte de violenţă fizică împotriva integrităţii corporale şi vieţii umane. Această  din urmă constatare este bazată nu doar pe conduita inculpatului din cauza de faţă ci şi  pe cea anterioară a acestuia, constând în acte de agresiune la adresa victimei ce era prietena sa, aşa cum rezultă din relatările martorului  I. M. M., care arată că  ştie de la bunica inculpatului că acesta cu  ceva timp în urmă a mai bătut-o pe aceasta.

În al doilea rând, măsura arestării preventive a inculpatului se impune a fi prelungită întrucât  corespunde scopului măsurilor preventive prevăzut de art. 202 alin.1 C.p.p., în temeiul criteriilor  privind modalitatea de comitere a faptei penale, gradul de pericol social deosebit de ridicat al acesteia ca şi cu referire la conduita necorespunzătoare a inculpatului, stabilită conform celor de mai sus, faţă de care lipsa antecedentelor penale nu prevalează spre o caracterizare pozitivă a acestuia.

Data publicarii pe portal:10.03.2014