Ordonanţă preşedinţială. Suspendarea legăturilor personale cu minorul până la soluţionarea cererii de sistare program vizitare. Interesul superior al copilului.
Prin probele administrate în cauză reclamanta a dovedit urgenţa măsurii de suspendare a programului de vizitare stabilit de instanţă, minorul având o stare de teamă permanentă şi o relaţie neadecvată cu tatăl său, care reclamă la acest moment o întrerupere temporară a dreptului reclamantului de exercitare a legăturii personale cu minorul, în interesul superior al acestuia. Totodată, în speţă este îndeplinită şi condiţia vremelniciei, măsura solicitată urmând a fi dispusă până la soluţionarea litigiului dintre părţi privind sistarea programului de vizitare, ce face obiectul dosarului nr. 2520/190/2009 aflat pe rolul Judecătoriei Bistriţa.
Judecătoria Bistriţa – Secţia civilă, Sentinţa civilă nr. 3181/2010
Prin acţiunea civilă înregistrată sub nr. 2594/190/2009, reclamanta P.E a chemat în judecată pe pârâtul P.G., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa să dispună suspendarea programului de vizitare a minorului P.M.G., stabilit în favoarea pârâtului, până la soluţionarea dosarului civil nr. 2520/190/2009 al Judecătoriei Bistriţa, având ca obiect sistare program vizitare minor, arătând în motivare că prin comportamentul agresiv al tatălui s-a dezvoltat o relaţie afectivă agresivă între acesta şi copil, relaţie generatoare de trăiri negative şi de dezorganizare severă a copilului, consecinţele se resimt pe o perioadă mai îndelungată, iar refacerea şi stabilizarea comportamentală presupune un efor susţinut din partea mamei şi a copilului.
Astfel pentru a evita situaţiile traumatizante pe care le trăieşte copilul în prezenţa tatălui şi pentru a evita intervenţiile perturbatoare în efortul formativ depus de mamă şi având în vedere interesul minorului, se impune suspendarea programului de vizitare al minorului de către pârât.
Pârâtul, legal citat, a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii de ordonanţă preşedinţială, iar pe cale de acţiune reconvenţională, să se stabilească un nou program de vizitare al minorului, în fiecare sâmbătă şi duminică la domiciliul pârâtului şi timp de două săptămâni în vacanţa de vară.
Prin Sentinţa civilă nr. 3181/2010 pronunţată de Judecătoria Bistriţa în dosarul nr. 2594/190/2009, s-a admis acţiunea reclamantei şi în consecinţă s-a dispus suspendarea programului de vizitare al minorului P.M.G., stabilit în favoarea pârâtului prin Sentinţa Civilă nr. 3356/2008 pronunţată de Judecătoria Bistriţa în dosarul civil nr. 2922/190/2008, până la soluţionarea dosarului nr. 2520/190/2009 al aceleiaşi instanţe având ca obiect sistare program vizitare minor.
Pentru a hotărî astfel, judecătoria a avut în vedere următoarele:
Prin Sentinţa civilă nr. 3356/2008 pronunţată de Judecătoria Bistriţa în dosarul civil nr. 2922/l90/2008 s-a dispus desfacerea căsătoriei încheiată între părţi la data de 16.06.1984, minorul P.M.G., născut la 24.10.2002, a fost încredinţat spre creştere şi educare mamei reclamante, cu obligarea pârâtului la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 700 lei lunar în favoarea acestuia. Totodată, a fost obligată reclamanta să-i permită pârâtului să aibă legături personale cu minorul în fiecare zi de joi de la ora 16,00 la ora 19,00, cu obligarea pârâtului de a duce şi aduce pe minor la domiciliu, şi o săptămână în perioada vacanţei de vară.
La stabilirea acestui program de vizitare prima instanţă a avut în vedere felul în care pârâtul s-a comportat faţă de reclamantă în prezenţa minorului, cu multe accese de furie, cu violenţă, determinând pe copil să intre într-o stare de panică când îşi vede tatăl, fiind în permanenţă speriat.
Materialul probator administrat în prezenta cauză atestă faptul că această atitudine a pârâtului a continuat şi după desfacerea căsătoriei, având o influenţă negativă asupra minorului, care „prezintă puternice sentimente de anxietate asociate relaţiei cu tatăl”, aspect ce a fost observat de către comisia de specialişti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, în urma investigaţiilor de specialitate efectuate.
Reacţia de teamă a minorului faţă de tatăl său a fost remarcată şi de către instanţă cu ocazia audierii lui în camera de consiliu, pe fondul conflictelor intrafamiliale, copilul manifestând ostilitate faţă de tată, refuzând orice relaţie cu acesta.
Această situaţie reiese şi din probatoriul testimonial încuviinţat, martorii audiaţi în instanţă arătând în depoziţiile lor că pârâtul a avut o atitudine violentă faţă de minor în timpul programului de vizitare stabilit, „l-a bătut” şi respectiv „l-a prins de gât şi ridicat în sus”.
Contrar celor susţinute de pârât, reclamanta i-a permis să aibă legături personale cu minorul în modalitatea stabilită prin hotărâre judecătorească, însă în momentul de faţă acest lucru este greu de realizat, deoarece pârâtul manifestă agresivitate verbală şi chiar fizică în exercitarea drepturilor şi obligaţiilor de părinte, fiind necesară intervenţia repetată a organelor de poliţie în realizarea programului de vizitare, ceea ce determină un dezechilibru emoţional al copilului.
Ori, această legătură cu copilul trebuie să se realizeze în condiţii normale, care să nu-l influenţeze negativ şi să nu-i pună în primejdie creşterea şi educarea, din probe rezultând că minorul are nevoie de consiliere psihologică pentru a putea fi realizat scopul unei asemenea legături, acela al stabilirii unei relaţii fireşti între tată şi fiu, în interesul superior al minorului, pentru a conduce la o dezvoltare psihică, morală şi armonioasă a acestuia.
Art. 581 C.pr.civ. permite folosirea ordonanţei preşedinţiale în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
Prin probele administrate în cauză reclamanta a dovedit urgenţa măsurii de suspendare a programului de vizitare stabilit de instanţă, minorul având o stare de teamă permanentă şi o relaţie neadecvată cu tatăl său, care reclamă la acest moment o întrerupere temporară a dreptului reclamantului de exercitare a legăturii personale cu minorul, în interesul superior al acestuia. Totodată, în speţă este îndeplinită şi condiţia vremelniciei, măsura solicitată urmând a fi dispusă până la soluţionarea litigiului dintre părţi privind sistarea programului de vizitare, ce face obiectul dosarului nr. 2520/190/2009 aflat pe rolul Judecătoriei Bistriţa.
Faţă de cele ce preced, constatând că în cauză sunt îndeplinite cerinţele imperative cerute de art. 581 Cod procedură civilă pentru admisibilitatea cererii de ordonanţă preşedinţială, instanţa a admis ca întemeiată cererea formulată, dispunând în sensul celor arătate.