Contracte – forma contractului de vânzare-cumpărare având ca obiect un autovehicul ( folosit) – caracterul consensual al contractului


Prin acţiunea înregistrată la Judecătoria Turnu Măgurele, reclamantul C.M.a chemat în judecată pe pârâtul P.I.M., solicitând instanţei ca, prin hotărârea ce va pronunţa, să constate că, la data de 05.08.2008, a vândut pârâtului un autoturism marca „R”, cu preţul de 700 lei.

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că, la data de 5 august 2008, s-a încheiat între ele, părţile din proces, o convenţie prin care s-a înstrăinat pârâtului un autoturism marca „R” cu preţul de 700 lei, ocazie cu care au încheiat un înscris sub semnătură privată. Tot atunci, pârâtul i-a achitat în integralitate preţul iar ea, reclamanta, în calitate de vânzător, i-a predat acestuia cheile autoturismului.

Reclamanta a mai susţinut că pârâtul a refuzat înscrierea autoturismului pe numele său.

Din probele administrate în cauză, respectiv înscrisul sub semnătură privată intitulat ”act de vânzare-cumpărare”, coroborat cu depoziţiile martorilor audiaţi în cauză, instanţa a reţinut că, la data de 5 august 2008, reclamanta, în calitate de vânzător, a vândut pârâtului, în calitate de  cumpărător autoturismul marca „R”.

Consimţământul părţilor la încheierea convenţiei de vânzare-cumpărare este necesar şi totodată suficient iar încheierea înscrisului constatator nu reprezintă o condiţie de validitate a actului juridic, ci un mijloc de probă.