Reinnoirea tacita a locatiunii. Dupa expirarea termenului stipulat prin contractul de locatiune daca locatarul ramane si e lasat in posesie atunci se considera locatiunea ca reinnoita – art. 1437 Cod civil.


Reinnoirea tacita a locatiunii. Dupa expirarea termenului stipulat prin contractul de locatiune daca locatarul ramane si e lasat in posesie atunci se considera locatiunea ca reinnoita – art. 1437 Cod civil.

Prin sentinta civila nr. 6312/04.11.2008, pronuntata de Judecatoria Slatina, in dosar nr. 2601/311/2008, s-a respins cererea de chemare in judecata formulata de reclamantul M.S.P. in contradictoriu cu paratul M.D., avand ca obiect reziliere contract de inchiriere, pretentii si evacuare, ca neintemeiata.

Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca din inscrisurile depuse la dosar rezulta faptul ca a incetat contractul de inchiriere la 1 noiembrie 2005 si de la aceasta data paratul nu mai datora chirie,acesta putand fi obligat sa paraseasca imobilul pe motivul incetarii contractului insa nu pe motivul nerespectarii clauzelor contractuale.

Impotriva acestei sentinte a declarat apel M.S.P. considerand-o netemeinica si nelegala intrucat instanta de fond a interpretat eronat probatoriile administrate si clauzele contractului de inchiriere nr.1379/2004, respectiv articolele 11,12, 17 si 18, netinand cont de dispozitiile art. 1437 din Codul civil referitoare la locatiunea reinnoita.

Intimatul legal citat nu a depus intampinare.

Analizand sentinta prin prisma motivelor de apel invocate, tribunalul urmeaza sa constate ca acesta este fondat.

Din lucrarile dosarului de fond rezulta faptul ca paratul ocupa un imobil proprietatea reclamantei in baza contractului de inchiriere nr. 1379/2004, partile stabilind la articolul 5 posibilitatea reinnoirii conventiei cu acordul lor.

La fila 26 dosar de fond se afla actul aditional incheiat de parti la 22 martie 2005 prin care acestea au stabilit un alt cuantum al chiriei, iar la filele 31-34 mai multe somatii emise in perioada noiembrie 2005 – septembrie 2007 din care rezulta ca reclamanta a atras atentia chiriasului de neplata chiriei si de posibilitatea rezilierii contractului si evacuarii.

Aceste probatorii duc la concluzia ca partile au fost de acord cu reinnoirea contractului de inchiriere, situatie ce este expres prevazuta de legiuitor la art. 1437 si 1452  din Codul civil, privind reinnoirea tacita a locatiunii.

Aceasta solutie se impune motivat de faptul ca dupa expirarea termenului stipulat in contract  locatarul a ramas in apartament si a fost lasat in posesie de catre proprietar, situatie dovedita din somatiile mentionate mai sus emise de reclamanta pe parcursul a doi ani.

In atare situatie, actiunea reclamantei este intemeiata urmand a fi admisa in conformitate cu dispozitiile art. 1452 din Codul civil intrucat legiuitorul a stabilit ca locatarul doreste sa ocupe imobilul in aceleasi conditii ce au fost acceptate prin contractul de inchiriere si respectiv actul aditional.

Pentru cele mai sus mentionate, tribunalul in conformitate cu dispozitiile art. 296 Cod procedura civila, va admite apelul, va schimba sentinta in sensul ca va admite actiunea.

Data publicarii pe portal : 09.03.2009