Plângere împotriva soluţiei adoptate de procuror, alta decât cea de netrimitere în judecată. Inadmisibilitate.
Petenta a formulat o plângere în faţa instanţei de judecată împotriva unei soluţii adoptate de procuror, alta decât cea de netrimitere în judecată, reglementată de art.278/1 Cod procedură penală, plângere care, potrivit Deciziei nr.57/2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este inadmisibilă.
Trib. Bistriţa-Năsăud, s. pen., dec. nr. 22/A/01 martie 2011
Prin sentinţa penală nr. 2 din 10 ianuarie 2011 pronunţată de Judecătoria Năsăud s-a respins ca inadmisibilă plângerea formulată de petenta PE împotriva dispoziţiei din Rezoluţia dată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosarul nr. 367/VIII/1/2010 din 18.10.2010 cu privire la respingerea plângerii de tergiversare a cercetărilor penale ce se efectuează în dosarul nr. 650/P/2010, intimat fiind PT.
Împotriva acestei hotărâri a declarat apel petenta.
Analizând hotărârea primei instanţe prin prisma motivelor de apel invocate şi examinând potrivit dispoziţiilor art.371 alin.2 Cod procedură penală întreaga cauză sub toate aspectele de fapt şi de drept, tribunalul constată că prima instanţă a pronunţat o hotărâre legală şi temeinică, respingând ca inadmisibilă plângerea formulată de petentă împotriva rezoluţiei adoptate de procuror în dosarul nr.367/VIII/1/2010 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
În speţă este de reţinut că, petenta a formulat o plângere în faţa instanţei de judecată împotriva unei soluţii adoptate de procuror, alta decât cea de netrimitere în judecată, reglementată de art.278/1 Cod procedură penală, plângere care, potrivit Deciziei nr.57/2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este inadmisibilă.
Această statuare, devenită obligatorie pentru instanţe de la momentul adoptării deciziei mai sus menţionate, a fost preluată ulterior în cuprinsul normelor procedurale, astfel cum au fost acestea modificate prin textul Legii nr. 202/2010.
În concret, prin actul normativ mai sus menţionat, textul art. 278 Cod procedură penală, intitulat „Plângerea contra actelor procurorului” a fost modificat în sensul că, după alin.2 s-a introdus un nou alineat – 2/1 – cu următorul cuprins: „Plângerea formulată împotriva soluţiei de respingere dispuse de procurorul ierarhic superior este inadmisibilă”.
Această modificare legislativă a intrat în vigoare la data de 25 noiembrie 2010, astfel încât prima instanţă trebuia să-şi întemeieze soluţia pe textul astfel modificat.
Ţinând seama de cele mai sus menţionate şi având în vedere că este de principiu faptul că, acolo unde nu poate fi promovată o plângere, nu poate fi promovată nici cale de atac, rezultă că petenta nu putea promova nicio cale de atac împotriva hotărârii primei instanţe.