Autoritate de lucru judecat. Inaplicabilitatea acesteia în situaţia unui temei juridic nou în raport cu cel din primul proces.


Codul civil- art. 1201

Potrivit art. 1201 Cod civil, există autoritate de lucru judecat când a doua cerere de chemare în judecată are acelaşi obiect, este fundamentată pe acelaşi temei juridic şi este formulată de aceleaşi părţi şi împotriva lor, în aceeaşi calitate. În situaţia în care nu este întrunită tripla identitate cerută de textul de lege menţionat, autoritatea de lucru judecat nu operează.

Prin decizia civilă nr.161/12.02.2007, Curtea de Apel Ploieşti a admis recursul declarat de reclamanţii M.S. şi M.V., a casat în parte atât sentinţa civilă nr.4552/15.12.2005 a Judecătoriei Târgovişte, cât şi decizia civilă nr. 458/13.11.2006 a Tribunalului Dâmboviţa şi a trimis cauza spre rejudecare la Judecătoria Târgovişte, pentru a se dispune ieşirea din indiviziune asupra terenului de 7,60 m.p., respingând excepţia autorităţii de lucru judecat pe acest aspect, ca neîntemeiată. S-au menţinut restul dispoziţiilor celor două hotărâri referitoare la cererea reconvenţională.

Conform art.1201Cod civil, există autoritate de lucru judecat când a doua cerere de chemare în judecată are acelaşi obiect, este fundamentată pe acelaşi temei juridic şi este între aceleaşi părţi.

În cazul în speţă, starea de indiviziune forţată a părţilor asupra unui teren în  suprafaţă de 7,60 m.p. a fost determinată de existenţa unui cireş şi a unei cişmele, astfel cum se poate reţine din conţinutul deciziei civile nr. 237/18.03.1991 a Tribunalului Dâmboviţa invocată în argumentarea existenţei autorităţii de lucru judecat.

În prezent, cireşul numai există, fiind tăiat cu acordul pârâtei, iar cişmeaua numai este funcţională, fiind debranşată de la reţeaua stradală, astfel cum concluzionează raportul de expertiză inginer Lunganu Elena.

În aceste condiţii, a înlăturării împrejurării ce a determinat starea de indiviziune forţată, situaţie ce apare ca un temei juridic nou faţă de cel din primul proces şi în raport de dispoziţiile art. 728 Cod civil, potrivit cărora nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune, curtea a apreciat că se impune partajarea terenului de 7,60 m.p., neputând opera autoritatea de lucru judecat.