Prin actiunea înregistrata la aceasta instanta sub nr. 432/331/20.02.2008, reclamantul P. E , a chemat în judecata pe pârâta D. E., solicitând instantei ca prin hotarârea ce va pronunta sa dispuna obligarea acesteia la plata sumei de 3000 lei reprezentând dublul sumei primite de pârâta ca avans la antecontractul de vânzare-cumparare încheiat la B.N.P.G. F. si aut.sub nr.2322/2.10.2006; penalitati în cuantum de 0,1 % pe fiecare zi de întârziere,incepind cu data de 15 noiembrie 2007, si pina la achitarea integrala a sumei; obligarea pârâtei sa-i plateasca cheltuielile efectuate cu întocmirea actelor pentru terenul ce urma sa îl cumpere de la pârâta cu act de vinzare-cumparare în forma autentica si înscrierea proprietatii în cartea funciara a dreptului de proprietate apartinind partii co-litigante, cu cheltuieli de judecata.
În drept, si-a întemiat actiunea pe disp.art. 969 cod civil, art. 1068 cod civil, art. 1066 cod civil,art. 1079 si urm.cod civil
Analizând actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
La data de 02.10. 2006 între reclamant si pârâta s-a încheiat antecontractul de vînzare-cumparare nr. 2322/ 2.10. 2006 prin care pârâta s-a obligat sa vânda reclamantului terenul în suprafata de cca. 600 mp. situat în comuna Maneciu, sat Maneciu Pamânteni, Jud.Prahova.
Pretul convenit de parti a fost în suma de 21.000 lei din care cumparatorul promitent a achitat un avans de 1500 lei la data autentificarii antecontractului.
Partile s-au obligat sa încheie contractul de vânzare-cumparare în forma autentica în maxim o luna de la autentificarea antecontractului.
S-au stabilit ca si clauze contractuale ca ” în cazul neperfectarii contractului din culpa vânzatorului, acesta va plati cumparatorului dublul sumei primite ca avans, prezentul act constituind titlul executoriu” , iar ” în cazul neperfectarii contractului din culpa cumparatorului, acesta va pierde suma platita drept avans”.
Din declaratiile martorilor audiati, respectiv, C. C. , M C si M G L a rezultat ca reclamantul se face vinovat de nerespectarea termenului de o luna mentionat în antecontract pentru perfectarea contractului de vânzare-cumparare.
Martorele C C si M C au fost de fata în ziua când pârâta împreuna cu reclamantul au plecat la notariat în vederea încheierii antecontractului de vînzare-cumparare.
Cu aceasta ocazie, pârâta i-a înmânat reclamantului toate actele în original, inclusiv cartea de identitate pentru ca acesta sa se ocupe de perfectarea actelor si suma de 350 RON.
Totodata s-a stabilit acestuia un termen în care sa se finalizeze perfectarea actelor deoarece pârâta avea nevoie urgenta de bani, necesitând o interventie chirurgicala datorita starii grave de sanatate.
Martorele au relatat ca stiu de la pârâta ca reclamantul nu a respectat termenul stabilit, tergiversând perfectarea actelor de vânzare-cumparare pe parcursul mai multor luni.
Din declaratia martorului M G L, propus de reclamant, reiese ca acesta a mers împreuna cu martorul abia dupa un an, respectiv octombrie 2007 la domiciliul pârâtei sa discute despre perfectarea actelor de vânzare-cumparare.
De altfel, la interogatoriul ce i s-a luat de catre pârâta, reclamantul a recunoscut ca aceasta i-a înmânat toate actele ( titlul de proprietate, adeverinta de rol, carte de identitate) în original pentru a se ocupa de cadastru.
Toate aceste probe dovedesc buna-credinta a pârâtei care si-a îndeplinit obligatiile pe care si le-a asumat, predând reclamantului actele în original si suma de 350 Ron în vederea participarii la cheltuielile necesare întocmirii schitei cadastrale.
Din raspunsul dat la interogatoriu de catre pârâta a reiesit ca reclamantul nu s-a mai ocupat de actele cadastrale, acestea fiind ridicate de la topometrist tot de pârâta dupa 8 luni.
Mai mult, având în vedere starea sanatatii precare a pârâtei care avea nevoie urgent de o interventie chirurgicala si un tratament costisitor, probeaza înca odata buna-credinta a acesteia cu privire la încheierea contractului de vânzare-cumparare în forma autentica, în termenul de o luna stabilit în antecontract pentru a putea încasa pretul convenit de parti.
Potrivit art.969 cod civil conventiile legal facute, au putere de lege între partile contractante si potrivit art. 970 cod civil ele trebuie executate cu buna credinta si obliga la toate urmarile pe care echitatea, obiceiul sau legea le da obligatiei dupa natura sa.-
Instanta constata ca în cauza nu sânt îndeplinite conditiile prev.de art. 1073 -1077 cod civil, clauzele contractuale stabilite în antecontractul de vânzare-cumparare nefiind respectate în speta dedusa judecatii.
Deoarece în cauza s-a facut dovada ca reclamantul, respectiv promitentul-cumparator se face vinovat de nerespectarea termenului de o luna stabilit în antecontract, potrivit clauzei contractuale acesta urmeaza sa piarda suma platita drept avans.
În consecinta, în raport de considerentele aratate în cele ce preced, instanta urmeaza sa respinga actiunea , ca neîntemeiata.