Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitate de exerciţiu restrânsă, putând promova acţiuni în instanţă, cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui.


Potrivit  art.105 alin.2 din Codul familiei, dupa împlinirea vârstei de 14 ani, minorul îsi exercita singur drepturile si îsi executa tot astfel obligatiile, însa numai cu încuviintarea prealabila a parintilor, spre a-l apara împotriva abuzurilor din partea celei de-al treilea.

Totodata, conform art.9 alin.2 din Legea nr.31/1954, minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitate de exercitiu restrânsa, putând  încheia acte juridice cu încuviintarea prealabila a parintilor sau a tutorelui.

Prin urmare, minorul care a împlinit vârsta de 14 ani, având capacitate de exercitiu restrânsa, trebuie sa figureze personal la judecata cauzelor civile în care scop trebuie sa fie citat si sa-i fie comunicate actele de procedura.

Parintii sau tutorele asista pe minorul care a împlinit vârsta de 14 ani, semnând alaturi de acesta  cererile adresate instantei, fiind citati în acest scop la judecata cauzei.

În speta, actiunea pentru majorarea pensiei de întretinere a fost promovata de tatal minorei si nu de acesta, în conditiile în care minora împlinise vârsta de 14 ani la data introducerii cererii, astfel încât reclamantul nu avea calitate procesuala activa în cauza.

În consecinta, a fost admis recursul si a fost modificata hotarârea instantei de fond, în sensul ca a fost respinsa actiunea pentru lipsa calitatii procesuale active a reclamantului.