Suspendarea judecăţii în baza art. 155 indice 1 c. proc. civ. Condiţii


Suspendarea judecăţii în baza art. 155/1 C. proc. civ. Condiţii

C. proc. civ., art. 1551 alin. (1)

Potrivit art. 155/1 alin. (1) C. proc. civ., instanţa poate suspenda judecata când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii.

Prin urmare, textul precitat instituie condiţia culpei părţii reclamante pentru neîndeplinirea obligaţiilor procesuale, astfel încât este greşită soluţia suspendării judecăţii pe acest temei, în cazul neîndeplinirii acestor obligaţii de către pârât, care nu are nici un  interes în soluţionarea cu celeritate a cauzei.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă,

Decizia civilă nr. 803/R din 7 octombrie 2010, G.O.

Prin Încheierea pronunţată în şedinţa publică din 24 februarie 2010, Tribunalul Arad, în temeiul art. 155/1 C. proc. civ., a dispus suspendarea judecării acţiunii civile formulate de  reclamanta C.N.T.E.E. „Transelectrica” S.A., Sucursala Transport Timişoara, în contradictoriu cu pârâtul A.I.P., având ca obiect expropriere, până la îndeplinirea de către pârât a obligaţiei instituite în sarcina sa.

Pentru a pronunţa această încheiere, Tribunalul a reţinut că pârâtul  A.I.P. a solicitat încuviinţarea unei comisii rogatorii de către Tribunalul Sălaj, prin care să fie audiat martorul M.A., însă nu a formulat în scris această cerere şi nici nu a menţionat întrebările care urmau să fie adresate acestui martor.

Împotriva acestei încheieri a declarat recurs reclamanta, solicitând admiterea recursului, casarea încheierii atacate şi trimiterea cauzei la Tribunalul Arad pentru continuarea judecăţii.

Prin Decizia civilă nr. 803 din 7 octombrie 2010, pronunţată în dosarul nr. 1502/108/2008, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul reclamantei, a casat încheierea recurată şi a trimis cauza la Tribunalul Arad pentru continuarea judecăţii.

Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de recurs a reţinut argumentele ce succed.

Potrivit art. 155/1 pct.1 C. proc. civ.  instanţa poate suspenda judecata „când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii”.

În speţă, culpa procesuală aparţine pârâtului care nu şi-a îndeplinit obligaţia de a formula cererea de comisie rogatorie în formă scrisă, context în care nu sunt incidente dispoziţiile cuprinse în art. 1551 C. proc. civ.

Prin urmare, Curtea a apreciat că în speţa de faţă încheierea de suspendare a judecăţii a fost dată cu încălcarea dispoziţiilor art. 1551 C. proc. civ., care instituie condiţia culpei părţii reclamante pentru neîndeplinirea obligaţiilor impuse în sarcina sa, iar pârâtul, dată fiind calitatea sa procesuală, nu are niciun interes în soluţionarea cu celeritate a cauzei.