Tip: Incheiere
Data:26.11.2010
Dosar nr. 2145/284/2010
CONTESTATIE LA EXECUTARE TITLU DE CREANTE FISCAL
Exceptia inadmisibilitatii actiunii
Judecatoria Racari a fost investita cu solu?ionarea cauzei civile avand ca obiect contestatie la executare.
In sedinta publica au avut loc dezbaterile asupra exceptiei inadmisibilitatii, actiunii invocata de intimata cand instanta pentru a da posibilitatea contestatorului sa depuna concluzii scrise a amanat pronuntarea asupra exceptiei mai sus mentionate in aceeasi compunere si in sedinta publica s-a pronuntat asupra acestora prin incheiere.
In ceea ce priveste exceptia inadmisibilitatii actiunii, invocata de catre intimata, instanta a retinut ca:
Este adevarat ca titlul de creanta si orice alt act administrativ fiscal pot fi contestate la organul fiscal competent, in procedura prealabila reglementata de dispozitiile cuprinse in Titlul IX, Cap.I din Codul de procedura fiscala, insa aceasta procedura nu este aplicabila si in ceea ce priveste contestarea executarii titlurilor executorii.
Astfel, in conformitate cu dispozitiile art.172 alin.(3) din Codul de procedura fiscala, contestatia la executare silita poate fi facuta si impotriva titlului executoriu in temeiul caruia a fost pornita executarea, in cazul in care acest titlu nu este o hotarare pronuntata de o instanta judecatoreasca sau de alt organ jurisdictional si daca pentru contestarea lui nu exista o alta procedura legala.
Ori, in cazul de fata nu exista o alta procedura de contestare a titlului executoriu, iar prevederile art.205 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala, reglementeaza procedura recursului administrativ formulat impotriva actelor administrativ fiscale, in intelesul dat de art.41 Cod procedura fiscala.
Avand in vedere ca procesul verbal de identificare a bunurilor imobile si respectiv somatia de plata sunt acte de executare iar nu acte administrativ fiscale in sensul art.41 Cod procedura fiscala, acestea nu pot fi contestate decat in cadrul contestatiei la executare potrivit art.172 Cod procedura fiscala1.
Pentru aceste motive a fost respinsa exceptia inadmisibiliatatii actiunii invocata de intimata.
1 Decizia nr.1945/2006 a ICCJ, Sectia de Contencios administrative si fiscal, Revista de drept public nr.4/2006, pag.109