PLATA CHELTUIELILOR AVANSATE DE STAT ÎN CELELALTE CAZURI
Art. 192 alin.2 C.p.p. – În cazul declarării apelului ori recursului sau al introducerii oricărei alte cereri, cheltuielile judiciare sunt suportate de către persoana căreia i s-a respins ori care şi-a retras apelul, recursul sau cererea.
Dispoziţiile art.192 alin.2 C.p.p. sunt aplicabile şi în cazul în care se dispune respingerea plângerii formulate în temeiul art. 278 ind 1 C.p.p. (decizia penală nr. 108/R/15 martie 2010 Tribunalul Mehedinţi)
Petentul P.I. a formulat la Judecătoria Orşova plângere împotriva rezoluţiei prin care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de intimatul C.C. pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 288 şi 246 C.p.
Judecătoria Orşova a dispus respingerea plângerii ca nefondată şi obligarea petentului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Împotriva sentinţei s-a declarat recurs de către petentul P.I., care a invocat între altele că în mod greşit s-a dispus obligarea sa la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Tribunalul Mehedinţi a apreciat că soluţia primei instanţe este legală sub acest aspect, deoarece plângerea formulată în temeiul art. 278 ind 1 C.p.p. are valoarea unei „alte cereri”, în sensul prevăzut de art. 192 alin.2 C.p.p.; iar potrivit deciziei nr. LXXXII/2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie „În cazul respingerii plângerii formulate în condiţiile art. 2781 din Codul de procedură penală împotriva rezoluţiei sau ordonanţei procurorului de netrimitere în judecată ori a dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea acesteia vor fi suportate de către persoana căreia i s-a respins plângerea.”