Calitate procesuală activă.Hotărârea primei Adunări generale a creditorilor prin care este desemnat administratorul/lichidatorul judiciar poate fi atacată numai de către creditori.Incidenţa dispoziţiilor art.19 alin.3) din Legea nr.85/2006
Potrivit prevederilor art.14 alin.2) din legea nr.85/2006, orice deliberare asupra unei chestiuni necuprinse în convocator este nulă, dacă nu participă titularii tuturor creanţelor.
Necuprinderea în ordinea de zi a desemnării administratorului/lichidatorului judiciar în cadrul primei adunări a creditorilor nu reprezintă un motiv de nulitate care să fie invocat în temeiul art.14 alin.7) din legea insolvenţei.
Desemnarea administratorului/lichidatorului în prima şedinţă a adunării creditorilor poate fi atacată numai de către creditori, în temeiul prevederilor art.19 alin.3 din legea nr.85/2006.
Tribunalul Vâlcea-Secţia comercială şi de contencios administrativ, sentinţa nr.562/ 4 aprilie 2008
Prin cererea formulată de lichidatorul N SPRL Craiova, desemnat cu titlu provizoriu de către judecătorul-sindic la data deschiderii procedurii simplificate a insolvenţei privind pe debitoarea SC „P.D.” Rm.Vâlcea, s-a solicitat instanţei anularea procesului-verbal al Adunării generale a creditorilor din data de 27.03.2008, având în vedere dispoziţiile art.14 alin.2 din legea nr.85/2006, în care se arată că orice deliberare asupra unei chestiuni necuprinse în convocator este nulă.
În cuprinsul cererii s-a arătat că în prima şedinţă a adunării creditorilor, membrii comitetului creditorilor desemnat cu acel prilej au numit un nou lichidator, în condiţiile în care pe ordinea de zi nu era cuprinsă şi această problemă.
Din oficiu, instanţa a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale active a lichidatorului, faţă de dispoziţiile art.14 alin.7) raportate la art.19 alin.3) din legea nr.85/2006.
Excepţia a fost admisă, având în vedere următoarele considerente:
Într-adevăr, conform dispoziţiilor art.14 alin.2 din lege „Orice deliberare asupra unei chestiuni necuprinse în convocare este nulă, cu excepţia cazului în care la şedinţă participă titularii tuturor creanţelor”.
În speţă, ne aflăm însă în prezenţa unei deliberări a comitetului creditorilor, luate cu respectarea procedurii instituite de art.19 alin.2) din lege, în cadrul primei adunări a creditorilor.
Această deliberare priveşte desemnarea lichidatorului judiciar de către creditori, prin înlocuirea celui desemnat, cu titlu provizoriu, de către judecătorul-sindic, la data deschiderii procedurii simplificate a insolvenţei.
Problema desemnării lichidatorului de către creditori, în cadrul primei adunări a creditorilor, chiar dacă lichidatorul desemnat de către judecătorul-sindic nu a cuprins-o în ordinea de zi, nu poate fi sancţionată însă cu nulitatea. Această chestiune are o reglementare specială, prin dispoziţiile art.19 alin.2) din lege, derogatorii de la cele cu caracter general cuprinse în art.14 alin.2 din legea insolvenţei.
Cum potrivit art.19 alin.3 numai creditorii pot contesta, în termen de 3 zile, pe motive de nelegalitate, decizia comitetului creditorilor de desemnare a lichidatorului, lichidatorul desemnat de judecătorul-sindic în mod provizoriu, la data deschiderii procedurii simplificate, nu are calitate procesuală activă în formularea unei asemenea contestaţii.
Prin urmare, cererea a fost respinsă ca fiind formulată de către o persoană fără calitate procesuală activă.