Procedura insolvenţei.acţiune în răspundere administrator. dovada îndeplinirii condiţiilor. antrenarea răspunderii


4.PROCEDURA INSOLVENŢEI.ACŢIUNE ÎN RĂSPUNDERE ADMINISTRATOR. DOVADA ÎNDEPLINIRII  CONDIŢIILOR. ANTRENAREA  RĂSPUNDERII.

Art. 137 lit. “c” şi “f” din Legea 64/1995 republicată

În cadrul  acţiunii întemeiate pe dispoziţiile art. 137 din  Legea 64/1995 republicată, reclamanta are obligaţia de a dovedi întrunirea condiţiilor pentru antrenarea răspunderii personale  a fostului administrator, aceasta neputând a fi  dispusă în baza unor prezumţii.

 Curtea de Apel Bacău, Secţia comercială şi de contencios administrativ,  Decizia  nr. 79/08.02.2007

Prin  sentinţa civilă nr. 565/07 iunie 2006, Tribunalul Bacău a respins ca nefondată acţiunea  promovată de reclamanta  A.V.A.S împotriva pârâtului Ş.N., acţiune având ca obiect obligarea pârâtului la suportarea unei părţi din pasivul  debitoarei falite.

Pentru a hotărî  astfel, judecătorul sindic a reţinut, în esenţă, că reclamanta nu a făcut dovada îndeplinirii  condiţiilor impuse de art. 137 lit. “c” şi “f” din  Legea 64/1995, pentru antrenarea răspunderii personale  a pârâtului, cauzele care au dus la falimentul  debitoarei fiind, potrivit raportului lichidatorului,  de natură a înlătura răspunderea membrilor organelor de conducere ai societăţii.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs reclamanta, care a invocat nelegalitatea hotărârii, în  raport de dispoziţiile art. 304 pct. 9 şi art. 3041 Cod procedură civilă,  dezvoltând următoarele critici :

–  dispoziţiile art. 137 lit. “c” din Legea 64/1995 trebuie interpretate  ca o sancţiune care trebuie aplicată administratorilor care au încălcat dispoziţiile imperative ale legii (art. 32 din Legea 64/1995), care le impun obligaţia  de a solicita tribunalului stabilirea stării de insolvenţă imediat ce aceasta  a apărut, cu  menţiunea că interesul acestora de a continua  activitatea unui debitor aflat în încetare de  plăţi este prezumat, datorită  faptului că  mandatul în baza căruia au condus societatea este  prezumat a fi oneros. (în conformitate cu dispoziţiile art. 72 din Legea 31/1990 şi art. 374 Cod comercial).

În speţă, susţine recurenta  că pârâtul  a dispus continuarea unei activităţi care ducea  în mod vădit debitorul la faliment, deoarece  încetarea efectivă de plăţi era  o stare care  exista cu mult înainte de deschiderea procedurii, situaţie ce rezultă din  indicatorii  economico – financiari ai debitoarei falite, ceea ce atrage  incidenţa dispoziţiilor art. 137 lit. “c” şi “f” din  Legea 64/1995 republicată.

Curtea a apreciat recursul ca nefondat, pentru  următoarele considerente :

Interpretarea dată de recurentă dispoziţiilor art. 137 lit. “c” din  Legea 64/1995 este greşită,  întrucât răspunderea membrilor  organelor de conducere ai societăţii ajunse  în încetare de plăţi are natura juridică a răspunderii civile delictuale, reglementările  aplicabile fiind cuprinse în dispoziţiile art. 998 – 999 Cod civil.

Prin urmare, stabilirea răspunderii materiale a persoanelor prevăzute de textul art. 137 presupune o adevărată cercetare judecătorească, de  natură să identifice elementele răspunderii civile delictuale, specificul fiind dat  de existenţa legăturii de cauzalitate între faptele expres şi limitativ prevăzute de art. 137 şi ajungerea debitorului în stare de  insolvenţă.

Este adevărat că art. 31 al. 1 din Legea 64/1995 prevede obligaţia debitorului aflat în insolvenţă de a se adresa  tribunalului pentru constatarea acestei stări, dar neîndeplinirea acestei obligaţi nu atrage  în mod automat incidenţa dispoziţiilor art. 137 lit. “c”, aşa cum susţine recurenta.

Aceasta întrucât pentru atragerea răspunderii prevăzută de art. 137 lit. “c”, este  necesar să se dovedească îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 998 – 999 Cod civil,  respectiv : prejudiciul, fapta ilicită, raportul de  cauzalitate între faptă şi prejudiciu şi culpa,  la care se adaugă elementele specifice impuse  de norma specială.

Nu poate fi vorba de aplicarea dispoziţiilor art. 137 lit. “c” ca o sancţiune pentru nerespectarea  dispoziţiilor art. 32 din Legea 64/1995.

Cum în cauză reclamanta  nu a administrat nici o probă din care să rezulte săvârşirea , de către pârât, a unei fapte concrete, de natura celor  prevăzute de art. 137 lit. “c” şi “f”, antrenarea  răspunderii pârâtului nu poate avea loc în  baza unei prezumţii a interesului personal al pârâtului, datorită caracterului oneros al  mandatului îndeplinit (prezumţie care,  de altfel, a fost răsturnată în recurs, prin  adresa emisă de lichidatorul judiciar, în care  se precizează că pârâtul nu a fost remunerat şi nu a primit foloase materiale în virtutea calităţii sale de administrator).

Nefiind indicată de recurentă nici o faptă concretă de natura celor prevăzute de art. 137 lit. “f” din Legea nr.  64/1995 şi nefiind administrate probe nici sub acest aspect, recursul acesteia a fost  respins ca nefondat.