PUTEREA ADMINISTRATORULUI JUDICIAR DE A REPREZENTA SOCIETATEA.
Conform dispoziţiilor art. 70 din Legea nr. 31/1990 rep., administratorul social poate îndeplini toate operaţiunile de gestiune şi reprezentare pe care le reclamă scopul societăţii, puterile acestuia fiind ţărmurite de prevederile actelor constitutive ale societăţii, de hotărârile adunării asociaţilor şi de dispoziţiile legii.
În limitele menţionate, administratorul este în drept să încheie actele de conservare, actele de administrare şi actele de dispoziţie pe care le impune gestiunea societăţii.
Sentinţa nr. 706 din 27 martie 2007
Constată că la data de 20.11.2006 reclamanta SC I.E.C. SRL a chemat în judecată pe pârâta M.F. solicitând instanţei ca prin sentinţa ce va pronunţa să constate nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr.4173/12.09.2006.
În motivarea cererii reclamanta a arătat că prin contractul mai sus amintit, P.F. administratorul social de la acea dată, a vândut pârâtei apartamentul situat în Craiova, fără să fi reprezentat valabil societatea, întrucât oferta făcută de acesta asociaţilor, a fost refuzată, arătându-se totodată şi motivele acestui refuz.
De asemenea, a arătat că pârâta avea posibilitatea să afle că deşi P.F. era administrator al societăţii, această funcţie nu-i dădea posibilitatea înstrăinării unei părţi însemnate din patrimoniul social.
În drept, şi-a întemeiat cererea pe dispoz. art. 948 şi următoarele C.civ.
În susţinerea cererii reclamanta a depus în copie contractul de vânzare cumpărare şi certificatul constatator eliberat de ORC de pe lângă tribunal şi hotărârea adunării generale a SC I.E.C. SRL din 17.06.2006.
La data de 23.01.2007 pârâta a formulat întâmpinare solicitând respingerea acţiunii, şi obligarea reclamantei la cheltuieli de judecată.
În motivare a arătat că este cumpărător de bună-credinţă, la momentul încheierii contractului administratorul P.F. prezentând documente din care rezultă că îndeplineşte funcţia de administrator, că are dreptul de a reprezenta legal societatea şi de a vinde apartamentul în cauză.
În scop probatoriu au fost solicitate actele care au stat la baza încheierii contractului de vânzare cumpărare.
Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine că la data de 17.06.2006 asociaţii SC I.E.C. SRL Craiova au hotărât punerea în vânzare a întregii societăţi şi a activelor acesteia, printre care şi apartamentul situat în zona Lăpuş.
La data de 04.09.2006 administratorul societăţii F.P. a comunicat asociaţilor existenţa unei persoane interesate în achiziţionarea apartamentului pentru suma totală de 165.000 lei ce urma a fi achitat astfel : 100.000 lei la semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare, iar 65.000 lei până la data de 30.12.2006, cu posibilitatea de a efectua unei lucrări în imobil după semnarea antecontractului de vânzare cumpărare.
La data de 05.09.2006 aceştia au comunicat administratorului că nu este acceptată propunerea făcută, întrucât întregul preţ trebuie achitat până la data de 30.09.2006, iar lucrările să fie executate după achitarea preţului.
Observând contractul de vânzare cumpărare a cărui nulitate se solicită, instanţa reţine că acesta a fost încheiat la data de 12.09.2006 de reclamantă prin administratorul sociali P.F., preţul de vânzare cumpărare fiind de 165.400 lei, pe care cumpărătorul l-a achitat în întregime până la data încheierii contractului .
Conform disp. art. 70 din Lg. 31/1990 republicată, administratorul social poate îndeplini toate operaţiunile de gestiune şi reprezentare pe care le reclamă realizarea scopului societăţii, puterile acestuia fiind ţărmuite de prevederile actelor constitutive ale societăţii, de hotărârile adunării asociaţilor şi de dispoziţiile legii.
În limitele menţionate, administratorul este în drept să încheie actele de conservare, actele de administrare şi actele de dispoziţie pe carele impune gestiunea societăţii.
În cauză, administratorul societăţii reclamante a încheiat contractul de vânzare cumpărare, ca urmare a hotărârii asociaţilor de a înstrăina acest activ, iar din conţinutul contractului se observă că acesta a respectat hotărârea asociaţilor înstrăinând imobilul în condiţiile menţionate de aceştia – respectiv cu achitarea întregului preţ până la data de 30.09.2006.
Coroborând probele administrate în cauză, instanţa constată că societatea reclamantă a fost reprezentată de către administratorul social la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, asociaţii au hotărât înstrăinarea acestui activ, iar administratorul a respectat condiţiile stabilite de aceştia, astfel încât apreciază că la încheierea contractului au fost îndeplinite condiţiile prev.de art. 948 c.civ. şi urmează a respinge acţiunea ca neîntemeiată.