DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENŢEI – DATĂ A ÎNCETĂRII CURGERII ACCESORIILOR.
Faţă de caracterul egalitar al procedurii falimentului înscris în dispoziţiile art. 3 pct. 23, dar şi faţă de dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 85/20006, conform cărora creanţele contestate prin titluri executorii nu sunt supuse verificării de către administratorul judiciar, art. 41 alin. 1 trebuie interpretat în sensul că legiuitorul a urmărit stoparea accesoriilor la momentul deschiderii procedurii, nu anterior acestui moment.
Sentinţa nr. 164 din 22 martie 2007
Constată că la data de 16.11.2006 s-a deschis procedura insolvenţei împotriva debitoarei SC R.G. SRL, iar la data de 15.02.2007 s-a trecut la faliment.
La data de 5.02.2007, creditoarea AFP Craiova a formulat contestaţie la tabelul preliminar înregistrat la aceeaşi dată. A arătat că a depus în termenul legal declaraţie de creanţă pentru suma de 2481303 lei, calculată până la data de 9.01.2007, iar înlăturarea sumei de 1.412.279 lei de către lichidatorul judiciar nu este justificată în totalitate, în raport de disp. art.41 pct.1 din Lg. nr.85/2006.
Contestaţia a fost precizată la acest termen de judecată, arătându-se că debitoarea are obligaţia legală de a achita dobânzile şi penalităţile aferente debitului, calculate până la data deschiderii procedurii, în conformitate cu disp. art.115, art.21 lit b) şi 22 lit . d) din OG nr.92/2003, interpretarea dată de către lichidatorul judiciar disp. art.41 din legea nr.85 fiind eronată. A arătat că suma de 2.481.303 lei cu care s-a înscris la masa credală reprezintă debitul, dobânzile şi penalităţile aferente, calculate până la 16.11.2006.
Judecătorul-sindic reţine că la data de 16.11.2006, prin sentinţa nr.685/16.11.2006 s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitoarei SC R.G. SRL Craiova, fiind admisă cererea creditoarei AFP Craiova, care a invocat o creanţă în cuantum de 14.843.135.469 rol. Existenţa acestei creanţe şi îndeplinirea condiţiilor cerute de lege (art.3 pct.6 şi 12 din legea nr.85) au fost examinate de instanţă la acel moment, constatându-se că AFP Craiova deţine o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, în cuantumul invocat, dovedită cu titlurile executorii depuse la dosar.
La data de 16.01.2007, în termenul legal, AFP a depus declaraţie de creanţă pentru suma de 2481303 lei, compusă din debitul de 1.412.279 lei, dobânzi de 905.768 lei şi penalităţi de 163.256 lei, calculate până la 9.01.2007. La acest termen s-a precizat că din eroare a fost menţionată data de 9.01.2007, în realitate accesoriile fiind calculate până la data deschiderii procedurii.
În tabelul preliminar creditoarea a fost înscrisă numai cu suma de 1.412.279 lei, invocându-se disp.art 41 din legea insolvenţei, sumă reprezentând exclusiv debitul.
Instanţa apreciază că este întemeiată contestaţia formulată de AFP Craiova.
În primul rând, la data deschiderii procedurii, s-a stabilit în mod definitiv existenţa creanţei de 1484313,55 lei, situaţie în care lichidatorul judiciar nu putea să o înscrie pe creditoare în tabel cu o sumă mai mică.
În al doilea rând, este adevărat că potrivit art.41 alin. 1 din Legea nr.85/2006, nici o dobândă, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuială, numită generic accesorii, nu va putea fi adăugată creanţelor născute anterior datei deschiderii procedurii, însă acest articol trebuie interpretat sistematic, în funcţie de celelalte prevederi ale legii şi ale art.41. alin. 1 al acestui articol reprezintă norma generală referitoare la calcularea penalităţilor, iar alin. următoare reprezintă dispoziţii derogatorii, aplicabile în situaţiile strict enumerate.
Se constată că, în conformitate cu disp. art.41 alin.2, creanţele garantate vor fi înscrise în tabel la valoarea garanţiei, dar nu mai mult decât valoarea totală a creanţei garantate. De asemenea, se vor calcula accesoriile până la data vânzării bunului ce a constituit obiectul garanţiei, dacă preţul obţinut este mai mare decât valoarea garanţiei. Or, de regulă, garanţia este afectată atât debitului, cât şi dobânzilor. Pentru creanţele născute ulterior datei deschiderii, accesoriile se achită în conformitate cu prevederile planului de reorganizare, în ipoteza în care acesta este confirmat (alin.3).
Instanţa apreciază că faţă de caracterul egalitar al procedurii falimentului, înscris în dispoziţiile art.3 pct.23, dar şi faţă de disp. art.66 din legea nr.85, conform cărora creanţele constatate prin titluri executorii nu sunt supuse verificării de către administratorul judiciar, art. 41 alin.1 trebuie interpretat în sensul că legiuitorul a urmărit stoparea accesoriilor la momentul deschiderii procedurii, nu anterior acestui moment. Titlul executoriu poate cuprinde debitul şi dobânzile sau penalităţile datorate şi nu ar fi echitabil ca un creditor să recupereze în cadrul procedurii şi accesoriile, conform titlului ce-l deţine, iar un altul să nu poată recupera decât debitul fără accesorii, pe considerentul că nu deţine un titlu.
Suma datorată, potrivit art.65, se referă la debit şi accesorii. În acest sens, art. 371 ind.1 C.pr.civ. dispune că executarea silită are loc până la realizarea dreptului recunoscut prin titlu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume, acordate potrivit legii, cuantumul acestora putând fi stabilit chiar de către executorul judecătoresc.
Procedura falimentului reprezintă o formă de executare silită, care are ca scop acoperirea pasivului debitorului aflat în insolvenţă, iar în conformitate cu disp. 36 din lege acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor împotriva debitorului se stopează, termenele de prescripţie fiind suspendate.
Creditorii, inclusiv cei ce au demarat procedura de drept comun de executare silită se pot înscrie la masa credală, putând exista situaţii în care unii dintre aceştia să fi recuperat sume de bani în procedura comună. În conformitate cu disp. art.1111 C.civ., plata parţială se impută mai întâi asupra dobânzii, în afară de situaţia în care creditorul consimte altfel. S-ar ivi din nou situaţia în care un creditor să fi recuperat dobânzile anterior deschiderii procedurii împotriva debitorului, iar în faliment să obţină acoperirea debitului neachitat, iar alţi să nu obţină decât debitul, evident, când există suficiente bunuri şi creanţe de recuperat. O astfel de disproporţie este incompatibilă cu tratamentul egal de care trebuie să beneficieze toţi creditorii.
Pentru aceste considerente, instanţa apreciază că legea stabileşte ca dată a încetării curgerii accesoriilor data deschiderii procedurii, până la acest moment adăugarea acestora fiind permisă.
În consecinţă, va fi admisă contestaţia formulată de creditoarea AFP Craiova, care va fi înscrisă în tabelul cuprinzând obligaţiile debitoarei cu suma de 2481303 lei, conform art.123 pct.4 din lege.
Se va acorda termen pentru a fi identificate eventuale creanţe ale debitoarei şi pentru înregistrarea tabelului definitiv.