Acţiune revocatorie. Inadmisibilitate. Asociat unic care mai are această calitate şi la o altă societate comercială. Sancţiuni


Prin sentinţa nr. 1362/C/20.11.2001 a Tribunalului Vâlcea a fost respinsă acţiunea formulată de B.C.R., prin care aceasta a solicitat anularea contractului de cesiune dintre doi asociaţi ai unei şi cesionarul B.Gh., întrucât acesta ar întruni calitatea de asociat la două societăţi prin cumpărarea părţilor sociale de la cei doi asociaţi, iar creditoarea este prejudiciată, căci noul asociat refuză să execute contractul de împrumut încheiat în numele societăţii de foştii asociaţi cu banca creditoare, cesiunea având astfel caracter simulat.

în motivarea soluţiei s-a reţinut că încheierea actului de cesiune prin care cesionarul încalcă interdicţia de a avea calitatea de asociat unic la două societăţi comerciale, prevăzută de art. 14 din Legea nr. 31/1990, este sancţionată cu dizolvarea societăţii, şi nu cu anularea cesiunii.

Anularea actului prin acţiunea revocatorie nu este admisibilă, căci nu sunt întrunite elementele prevăzute de art. 975 C. civ., şi nici prin acţiunea în simulaţie pentru că nu a fost probat actul ascuns.

Curtea de Apel Piteşti a menţinut soluţia instanţei de fond, respingând recursul formulat de B.C.R. prin care a fost criticată pe motiv de simulaţie şi de nulitate a actului de cesiune pentru încălcarea art. 14 din Legea nr. 31/1990.

Curtea a reţinut că nu sunt întrunite elementele art. 1175 C. civ. privind simulaţia, iar alin. 3 din art. 14 al Legii nr. 31/1990 sancţionează dubla calitate de asociat unic a aceleiaşi persoane la două societăţi cu dizolvarea ultimei societăţi la constituirea căreia a fost încălcată norma prohibitivă arătată.

C.A. Piteşti, decizia nr. 369/R-C/28.06.2002