Evacuare. Litigiu privind un imobil care face parte din fondul de comerţ
La 8 februarie 2002, D.I. a formulat contestaţie în anulare în temeiul dispoziţiilor art. 317 alin. 1 pct. 2 C. proc. civ., susţinând că în mod greşit litigiul soluţionat irevocabil prin decizia nr. 592/R-C/l0.12.2001 a fost apreciat că are natură comercială, iar calea de atac a fost considerată recurs în loc de apel, deoarece instanţele se aflau în faţa unui litigiu civil.
Soluţionând contestaţia, Curtea de Apel Piteşti a reţinut că pricina dedusă judecăţii constituie un litigiu comercial, atât din punct de vedere subiectiv, cât şi din punct de vedere obiectiv.
Astfel, s-a arătat că, faţă de dispoziţiile art. 56 C. com., dacă un act este comercial pentru una din părţi, toţi ceilalţi contractanţi sunt supuşi legii comerciale, iar în speţa dedusă judecăţii pârâta era o societate comercială.
Pe de altă parte, obiectul cauzei era reprezentat de rezilierea unui contract de închiriere, de evacuarea pârâtei şi obligarea acesteia la plata chiriei.
Neînţelegerile deduse judecăţii priveau, aşadar, nu imobilul în sine, ci imobilul ca element al fondului de comerţ, aspect faţă de care, în mod corect, instanţele au apreciat natura comercială a litigiului şi faptul că nu se poate declara apel, ci numai recurs împotriva hotărârii de fond.
C.A. Piteşti, decizia nr. 149/R-C/l3.03.2002