CEREREA CREDITORULUI. NOTIFICAREA CĂTRE DEBITOR. APLICAREA ART. 87 PCT. 2 Şl A ART. 91 C.PROC.CIV. MOTIV DE CASARE CU TRIMITERE CARE FACE INUTILĂ EXAMINAREA CELORLALTE MOTIVE DE RECURS INVOCATE.


Dispoziţiile art. 91 din privind înmânarea citaţiilor şi tuturor actelor de procedură sunt aplicabile faţă de persoanele juridice de drept privat. în consecinţă, în cazul prevăzut la art. 87 pct. 2, trebuie să se menţioneze în clar numele şi prenumele, precum şi calitatea persoanei căreia i se predă corespondenţa. Nefiind legal îndeplinită procedura de notificare cu debitorul a cererii creditorului pentru deschiderea procedurii, recursul debitorului contra sentinţei judecătorului-sindic prin care s-a dispus deschiderea procedurii va fi admis, cu consecinţa desfiinţării sentinţei şi restituirii dosarului judecătorului-sindic.

Nu vor fi examinate celelalte motive de recurs pentru a nu se suprima beneficiul celor două grade de jurisdicţie cu privire la aspectele invocate, (art. 31 alin. (3) din Legea nr. 64/1995 art. 87 pct. 2, art. 91 C.pr.civ.)

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 2229 din 16 decembrie 2003

Prin sentinţa civilă nr. 2539 din 9 octombrie 2003 pronunţată de judecătorul-sindic în dosar nr. 6427/2003 al Tribunalului Maramureş, s-a admis cererea creditorului S.C. Fortuna S.A. Zalău contra debitorului S.C. Varain S.R.L. Baia Mare şi s-a deschis procedura insolvenţei fată de debitor, cu luarea măsurilor legale consecutive.

în încheierea şedinţei din 9 octombrie 2003, în camera de consiliu, se consemnează că părţile nu au fost citate pentru că în această fază a procedurii nu se prevede citarea părţilor.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs în termen

legal debitorul susţinând că nu a fost legal citat prin administrator la şedinţa în care s-a pronunţat deschiderea procedurii. Recurentul a mai invocat existenţa cazului de suspendare a judecăţii decurgând din pornirea unui proces penal, inexistenţa creanţei şi a stării de şi neîndeplinirea condiţiei exigibilităţii creanţei datorită prescripţiei extinctive.

Examinând recursul, curtea de apel constată că este fondat, sentinţa fiind nelegală datorită neîndeplinirii procedurii de notificare la termenul la care s-a pronunţat sentinţa, motiv de recurs prevăzut de art. 304 pct.5 C.pr.civ..

Conform dispoziţiilor art 31 alin. (2) din Legea nr. 64/1995, în termen de 48 de ore de la înregistrarea cererii creditorului, judecătorul-sindic va comunica cererea în copie debitorului şi va dispune afişarea unei copii la uşa instanţei.

în alineatul (3) al aceluiaşi articol se prevede că dacă în termen de 5 zile de la primirea copiei debitorul contestă că ar fi în stare de insolvenţă, în condiţiile stabilite la art. 29, judecătorul- sindic va ţine, în termen de 10 zile, o şedinţă la care vor fi citaţi toţi creditorii care au introdus cererea, debitorul, Camera de Comerţ şi Industrie Teritorială, respectiv asociaţia cooperatistă teritorială sau, după caz, naţională.

în alineatul (7) al aceluiaşi articol se prevede că dacă debitorul nu contestă în termenul prevăzut de alin. (3) că ar fi în stare de insolvenţă, judecătorul-sindic va da o sentinţă de deschidere a procedurii.

Din examinarea dosarului rezultă că procedura de notificare a cererii creditorului cu debitorul s-a efectuat la 29 septembrie 2003 fără respectarea dispoziţiilor legale privind îndeplinirea procedurii de citare şi de comunicare de acte. Procesul verbal depus în dosar la fila 6 consemnează că agentul procedural l-a găsit pe debitorul S.C. Varain S.R.L. ca destinatar prin soţ care a primit semnând în faţa agentului.

Această modalitate de îndeplinire a procedurii nu respectă dispoziţiile art. 91 C.pr.civ. conform cărora înmânarea citaţiilor şi a tuturor actelor de procedură, în cazurile prevăzute de art. 87 pct. 1, 2, 3, 5 şi 7 se poate face funcţionarului sau persoanei însărcinate cu primirea corespondenţei care îşi va arăta clar numele şi prenumele, precum şi calitatea, iar apoi va semna

dovada. Dispoziţiile art. 91 sunt, aşadar aplicabile faţă de persoanele juridice de drept privat prevăzute de art. 87 pct. 2 C.pr.civ., categorie de persoane în care se includ şi societăţile comerciale.

Procedura de notificare a cererii creditorului cu debitorul nu a fost îndeplinită conform normelor legale menţionate mai sus pentru că s-a menţionat în clar numele şi prenumele persoanei primitoare.

întrucât recursul va fi admis, cu trimiterea dosarului spre rejudecare de către judecătorul-sindic, este inutilă examinarea celorlalte motive de recurs, pentru că ele pot forma obiectul contestaţiei debitorului şi părţile trebuie să beneficieze de două grade de jurisdicţie şi în privinţa acestor motive.

(Judecător Ion Turcu)