Rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. Plângere formulată împotriva rezoluţiei. Consecinţe
C. muncii, art. 52 alin. (1) lit. c) şi alin. (2)
împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale angajatorul are dreptul să formuleze plângere la instanţă în termen de 20 de zile de la primirea acesteia, conform art. 2781 C. proc. pen. în atare situaţie, nu este întrunită cerinţa art. 52 alin. (1) lit. c), în sensul ca hotărârea să rămână definitivă.
Cel care se pronunţă asupra formulării sau nu în termen a plângerii este organul căruia îi este adresată.
C.A. Galaţi, Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 200/R din 31 martie 2008, Jurindex
Prin sentinţa civilă nr. 1672 din 9 noiembrie 2007, Tribunalul Galaţi, Secţia civilă, a respins ca prematură acţiunea civilă a reclamantului.
Prin decizia din 28 noiembrie 2005, pârâta a dispus suspendarea contractului individual de muncă al reclamantului H.D.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, prin rezoluţia din 10 mai 2007, a dispus neînceperea urmăririi penale, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat.
împotriva acestei rezoluţii societatea pârâtă a formulat plângere în temeiul art 278 C. proc. pen., comunicată Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi la data de 1 octombrie 2007. Plângerea nu a fost soluţionată până la momentul de faţă.
Partea interesată poate ataca soluţia de respingere a plângerii formulate, în condiţiile art. 275-278 C. proc. pen., la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă.
Potrivit art. 52 alin (2) C. muncii, în cazul prevăzut de art. 52 alin. (1) lit. c) C. muncii, dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea avută anterior şi i se va plăti o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
întrucât nu există o hotărâre judecătorească definitivă, prin care să se constate nevinovăţia reclamantului H.D., împotriva căruia pârâta a formulat plângere penală, instanţa de fond a apreciat că acţiunea este prematură.
împotriva acestei hotărâri a declarat recurs reclamantul H.D., considerând-o nelegală. Analizând hotărârea instanţei de fond, curtea a constatat că aceasta este legală şi temeinică, astfel că recursul declarat este nefondat, pentru următoarele considerente: conform art. 52 alin. (1) lit. c) C. muncii, contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul în care acesta a formulat plângere penală împotriva salariatului pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.
In cauză, instanţa de fond a făcut o aplicare corectă a dispoziţiei legale mai sus menţionate. Ca urmare a plângerii penale formulate de pârâtă în data de 24 noiembrie 2005, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, prin rezoluţia nr. 6481/P/2005 din 10 mai 2007, a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de reclamantul H.D.
împotriva acestei rezoluţii intimata, conform art. 278 C. proc. pen., a formulat plângere. Plângerea formulată a fost respinsă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi prin rezoluţia nr. 1373/II/2/2007 din 28 februarie 2008.
împotriva acestei rezoluţii pârâta are dreptul să formuleze plângere la instanţă în termen de 20 de zile de la primirea rezoluţiei, conform art. 2781 C. proc. pen. în atare situaţie, nu este întrunită cerinţa art. 52 alin. (1) lit. c) C. muncii, în sensul ca hotărârea să rămână definitivă.
Nu a putut fi primită susţinerea recurentului, în sensul că plângerea formulată de intimată nu ar fi facut-o în termenul legal, întrucât cel carc se pronunţă asupra formulării sau nu în termen a plângerii este organul căruia îi este adresată.