Contestatie decizie de concediere. Jurisprudență Desfacerea contractului de muncă


Tribunalul ARAD Sentinţă civilă nr. 1431 din data de 15.04.2013

Înlocuirea sancțiunii disciplinare de desfacere a contractului individual de muncă, cu sancțiunea reducerii salariului cu 10% pe o perioadă de o lună.

Prin sentința civilă nr.1431/15.04.2013 pronunțată de Tribunalul Arad în dosarul nr.9176/108/2012 s-a admis în parte contestația formulată de contestatorul S. T., s-a dispus înlocuirea sancțiunii desfacerii disciplinare a contractului individual de muncă aplicată prin decizia nr.611/09.11.2012, cu sancțiunea disciplinară a reducerii salariului cu 10% pe o perioadă de o lună și s-a dispus reîncadrarea contestatorului pe postul deținut anterior emiterii deciziei de sancționare nr.611/09.11.2012 și obligarea intimatei la plata drepturilor salariale de la momentul concedierii până în momentul reîncadrării.

S- reținut că prin decizia nr.611/09.11.2012 (fila 3 dosar), contestatorul a fost sancționat cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă începând cu data de 16.11.2012, conform art.248 al.1 lit.e din Codul Muncii-republicat, coroborat cu art.61 lit.a din codul muncii-republicat și art.63, art.64 lit.f din regulamentul intern al societății intimate, fapta constând în aceea că în data de 12.10.2012 fiind de serviciu pe traseul Ineu-Mocrea, nu a oprit la semnalul echipei de control, iar la verificarea actelor s-a constatat că foaia de parcurs nu era semnată și completată corespunzător și nu avea asupra lui licența de traseu și caietul de sarcini.

Tribunalul constată că intimata a respectat prevederile art.251 din codul muncii-republicat și a efectuat cercetarea disciplinară prealabilă, l-a convocat în scris pe salariat conform adresei de convocare din data de 19.10.2012 (fila 22 dosar).

Contestatorul a dat notă explicativă în cursul cercetării prealabile (fila 23 dosar).

Decizia de sancționare disciplinară nr.611/09.11.2012, cuprinde toate mențiunile prevăzute de art.252 al.2 din codul muncii-republicat, astfel încât aceasta nu este lovită de nulitate absolută.

Potrivit art.247 al.2 din codul muncii-republicat, abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca, constând într-o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă, ordinele și dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Susținerile contestatorului din contestație, instanța nu le poate reține în totalitate deoarece din declarația martorilor B. I., H. D. și F. I., rezultă că contestatorul nu avea asupra lui licența de traseu, caietul de sarcini iar foaia de parcurs nu era completată corespunzător.

Cu privire la neoprirea la semnalele agenților de control, din chiar declarația martorului F. I., care a efectuat controlul pe traseu, rezultă că aceștia nu au fost echipați corespunzător cu veste reflectorizante și cu baston reflectorizant de oprire, astfel încât contestatorul nu era obligat să îi recunoască și să oprească între stații.

De asemenea, predarea licenței de traseu, trebuia să fie făcută de șeful de coloană care l-a trimis pe contestator pe un traseu care nu era al lui, astfel încât nu i se poate imputa contestatorului lipsa acestei licențe de traseu.

Prin urmare, din abaterile reținute în decizia de concediere atacată, nu i se pot imputa contestatorului neoprirea la semnalul agentului de control, deoarece acesta nu era echipat corespunzător și nici faptul că nu avea asupra lui licența de traseu, aceasta trebuind să îi fie înmânată de către șeful de coloană.

Astfel, contestatorului i se poate imputa doar necompletarea foii de parcurs și lipsa caietului de sarcini, fapte dovedite prin declarația martorului F. I..

Instanța apreciază că cu toate că și aceste abateri sunt grave, totuși nu se impune desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al contestatorului, care este cea mai gravă sancțiune disciplinară prevăzută de art.248 al.1 din codul muncii-republicat.

Faptele contestatorului de necompletare a foii de parcurs și lipsa caietului de sarcini, sunt abateri disciplinare de la normele legale, de la regulamentul intern al societății intimate, sunt săvârșite cu vinovăție de către contestator și atrag o sancțiune disciplinară conform art.248 din codul muncii-republicat.

Instanța apreciază că raportat la faptele săvârșite de contestator, o sancțiune constând în reducerea salariului cu 10 % pe o perioadă de o lună, este proporțională cu gravitatea faptei, astfel încât se impune înlocuirea sancțiunii aplicate de desfacere a contractului individual de muncă, cu această sancțiune disciplinară de reducere a salariului cu 10 % pe o perioadă de o lună.

Având în vedere considerentele anterior menționate, în temeiul art.247-252 din codul muncii-republicat, instanța va