Recurs împotriva hotărârii de închidere a procedurii insolvenţei. Inadmisibilitate sau lipsă de interes în urma stingerii creanţei creditorului recurent. Faliment


Recursul împotriva hotarârii de închidere a procedurii insolventei, declarat de un creditor care a fost parte în procedura, fiind înscris în tabelul creantelor, este admisibil, creditorul fiind îndreptatit sa participe la procedura si deci sa declare recurs împotriva oricarei hotarâri a judecatorului-sindic.

Creditorul care si-a recuperat integral creanta în procedura nu justifica interes în promovarea caii de atac împotriva hotarârii de închidere a procedurii. Orice demers în justitie, indiferent de forma pe care acesta o îmbraca sau de partea procesuala de la care el provine, trebuie sa fie util, sa urmareasca asadar “profit”, material sau moral ori material si moral. Pe scurt, el trebuie sa se sprijine pe un interes caci neexistând interes nu poate exista actiune.

Prin sentinta nr.1243 din 11 noiembrie 2009, pronuntata de Tribunalul Gorj – Sectia Comerciala în dosarul nr.9620/95/2008 s-a admis cererea formulata de lichidatorul S. SPRL desemnat sa administreze procedura insolventei debitorului SC R. SRL. În temeiul art.132 alin.2 din s-a dispus închiderea procedurii falimentului debitorului, radierea debitorului din Registrul Comertului si descarcarea lichidatorului de orice îndatoriri sau responsabilitati cu privire la procedura, debitor si creditori.

Împotriva acestei sentinte a formulat recurs creditoarea AVAS, criticând-o ca netemeinica si nelegala, sustinând ca s-a dispus închiderea procedurii cu aplicarea gresita a legii.

Prin întâmpinare, lichidatorul a invocat exceptia inadmisibilitatii recursului, în conditiile în care recurenta nu este parte în proces, nefiindu-i recunoscuta calitatea de creditoare si implicit nu este creditor îndreptatit sa participe la procedura, întrucât creanta în suma de 108 lei a fost achitata prin mandat postal cu chitanta nr.1715/05.02.2009.

În dovedirea sustinerilor a depus factura nr. 1715/05.02.2009, tabelul definitiv al creantelor debitoarei si raportul final.

Curtea din oficiu a invocat exceptia lipsei de interes în promovarea recursului de fata.

Sustinerea inadmisibilitatii recursului invocata de lichidator nu poate fi primita întrucât recurenta a fost parte în procedura, a fost înscrisa în tabelul preliminar al creantelor cu o creanta în cuantum de 108 lei însa pe parcursul derularii procedurii creanta a fost stinsa prin plata.

În aceasta situatie, recurenta nu justifica interes în promovarea caii de atac. Orice demers în justitie, indiferent de forma pe care acesta o îmbraca sau de partea procesuala de la care el provine, trebuie sa fie util, sa urmareasca asadar “profit”, material sau moral ori material si moral. Pe scurt,el trebuie sa se sprijine pe un interes caci neexistând interes nu poate exista actiune.

Astfel fiind, în baza dispozitiilor art. 312 C.pr.civila, recursul va fi respins ca fiind lipsit de interes.