Legea nr. 31/1990, 237 alin. (1) lit. d)
Schimbarea formei juridice din societate pe acţiuni în societate cu răspundere limitată, după pronunţarea unei hotărâri de dizolvare datorită nemajorării capitalului social, este motiv întemeiat de admitere a recursului şi revenire asupra deciziei de dizolvare.
C.A. Timişoara, Secţia comercială, decizia nr. 124/R din 26 ianuarie 2010, Jurindex
Prin sentinţa civilă nr. 347/PI din 31 martie 2009 pronunţată de Tribunalul Timiş s-a admis cererea formulată de reclamantul ONRC prin ORC, de pe lângă Tribunalul Timiş în contradictoriu cu pârâta SC L.T. SA, s-a dispus dizolvarea pârâtei şi înregistrarea hotărârii în registrul comerţului, comunicarea către DGFP T. şi publicarea în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a pe cheltuiala reclamantei.
Pentru a hotărî astfel, prima instanţă a constatat că, reclamantul ONRC a solicitat, în contradictoriu cu pârâta SC L.U. SA, să se dispună dizolvarea judiciară a acesteia. In susţinerea acţiunii reclamantul a arătat că din evidenţele registrului comerţului rezultă că pârâta nu şi-a îndeplinit obligaţia de majorare a capitalului social, obligaţie sancţionată de art. 237 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 31/1990, raportat la prevederile Legii nr. 302/2005 şi Legii nr. 441/2006, ce transpun Directiva Consiliului nr. 77/91/CEE. Analizând probatoriul, instanţa de fond a reţinut că potrivit art. 237 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 31/1990, se va putea pronunţa dizolvarea judiciară a societăţii, în cazul în care societatea nu şi-a completat capitalul social, în condiţiile legii.
Potrivit art. 10 din aceeaşi lege, capitalul social al societăţii pe acţiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei; conform art. II din Legea nr. 302/2005, astfel cum a fost completat prin Legea nr. 516/2006, în termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi – 30 octombrie 2005, societăţile pe acţiuni la care nivelul capitalului social este inferior valorii prevăzute au obligaţia majorării capitalului social la o valoare de minimum 25.000 de Euro, în echivalent lei, calculat la cursul de schimb comunicat de la data subscrierii; majorarea capitalului social se va putea face până la data de 31 ianuarie 2007 şi prin utilizarea rezervelor, cu excepţia rezervelor legale, precum şi a beneficiilor şi a primelor legate de capital, inclusiv a diferenţei favorabile din reevaluarea patrimoniului social ori în alte modalităţi permise de lege.
S-a motivat că în speţă, potrivit extraselor din datele înregistrate în registrul comerţului, aceste termene legale au expirat, iar societatea pârâtă, deşi a învederat intenţia de schimbare a formei juridice, din societate pe acţiuni în societate cu răspundere limitată, nu a dovedit o situaţie de fapt distinctă de cea expusă prin acţiune, astfel că, reţinând îndeplinită ipoteza art. 237 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 31/1990, Tribunalul a dispus dizolvarea societăţii comerciale pârâte.
împotriva acestei hotărâri a declarat recurs pârâta SC L.T. SA, solicitând admiterea acestuia, modificarea sentinţei recurată şi în principal să se respingă cererea ORC de pe lângă Tribunalul Timiş sau, în subsidiar să se dispună suspendarea procedurilor de suspendarea
socictăţii până la finalizarea formelor de transformare a societăţii din Societate de Acţiuni în SRL.
In motivare se arată că societatea recurentă este într-un demers de transformare a societăţii din societate pe acţiuni în societate cu răspundere limitată, că acest proces de transformare a societăţii a fost şi încă este mai dificil şi de durată întrucât A.V.A.S. B. a evitat şi în continuare ezită să se pronunţe raportat la transformarea societăţii din SA în SRL. In prezent după schimbarea conducerii A.V.A.S., societatea recurentă a făcut din nou demersuri în vederea obţinerii asentimentului acesteia în vederea schimbării formei juridice de organizare a societăţii.
Recurenta arată că doreşte să continue activitatea în cadrul societăţii, că are o situaţie economică rentabilă, că doreşte să diversifice activitatea şi prin urmare dizolvarea societăţii ar fi în fond contra-socială, condiţii în care nedepunerea capitalului social pentru nivelul unei societăţi pe acţiuni nu se face cu rea-credinţă.
Reclamantul intimat ONRC reprezentat prin Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Timiş a depus întâmpinare, prin care arată că în ceea ce priveşte susţinerile recurentei referitor la intenţia de transformare a formei juridice a societăţii din societate pe acţiuni în societate cu răspundere limitată, pârâta a depus cererea cu nr. 25924 din 10 iunie 2008 având ca obiect schimbarea formei juridice a societăţii, cerere a cărei soluţionare a fost amânată în repetate rânduri, judecătorul delegat la ORC de pe lângă Tribunalul Timiş dispunând completarea dosarului cu o serie de documente.
S-a arătat că întrucât pârâta recurentă nu s-a conformat cerinţelor legale dispuse prin încheiere, manifestând pasivitate deşi avea cunoştinţă de termenele de amânare, la data de 6 noiembrie 2008 a fost soluţionată cererea nr. 25924 din 10 iunie 2008 având ca obiect schimbarea formei juridice a societăţii, în sensul că aceasta a fost respinsă prin încheierea nr. 17.920.
Prin urmare, se arată că şi la această dată SC L.T. SA este evidenţiată în ca o societate pe acţiuni cu un capital social de 21.782,50 lei, capital sub limita legală.
Examinând recursul declarat de pârâta SC L.T. SA, prin prisma motivelor de recurs invocate, a dispoziţiilor art. 304, 3041 C. proc. civ. cât şi din oficiu în baza art. 306 alin. (2) C. proc. civ., Curtea reţine că recursul pârâtei este întemeiat admiţându-1 pentru următoarele considerente:
In mod corect prima instanţă a reţinut că la data pronunţării hotărârii, pârâta SC. L.T. SA nu a făcut dovada înscrierii în registrul comerţului a menţiunii de majorare a capitalului social la limita de
90.000 Ici prevăzută de art. 10 alin. (1) teza 1 din Legea nr. 31/1990 pentru societăţile pe acţiuni.
La data pronunţării hotărârii recurate, pârâta recurentă SC L.T. SA era evidenţiată în registrul comerţului ca o societate pe acţiuni cu un capital social de 21.782,50 lei, capital sub limita legală prevăzută de lege.
Conform certificatului de înregistrare seria B din data de 20 ianuarie 2010, emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Timiş, forma juridică actuală a pârâtei este de societate cu răspundere limitată, pârâta schimbându-şi forma juridică din SA în SRL.
Potrivit dispoziţiilor art. 11 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 republicată, capitalul social al unei societăţi cu răspundere limitată nu poate fi mai mic de 200 lei şi se divide în părţi sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei. Cu un capital social de 21.782,50 RON pârâta SC L.T. SRL respectă condiţia valorii prevăzută de lege pentru societatea cu răspundere limitată. Nemaifiind îndeplinite în cauză dispoziţiile art. 10 alin. (1) teza I şi ale art. 237 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 31/1990, republicată, în baza dispoziţiilor art. 312 alin. (1) C. proc. civ. Curtea a admis recursul declarat de pârâta S.C. L.T. SA, a modificat în tot hotărârea atacată, în sensul că a respins cererea formulată de reclamantul ONRC reprezentat prin ORC de pe lângă Tribunalul Timiş împotriva pârâtei SC L.T. SA pentru dizolvare societate comercială.
Nota autorului: consideram soluţia de mai sus discutabilă din punct de vedere juridic întrucât instanţa a fost sesizată cu un anumit obiect al cauzei respectiv o acţiune de dizolvare judiciară, a cărei condiţii erau îndeplinite la data admiterii ei. Cu alte cuvinte, instanţa a fost sesizată să sancţioneze prin admiterea acţiunii de dizolvare nemajorarea de către societatea comercială a capitalului social în limita prevăzută de lege. Faptul că în recurs, recurenta a invocat un alt motiv, respectiv acela că şi-a schimbat forma juridică, excede cadrului legal cu care a fost investită instanţa, cu atât mai mult cu cât recursul nu este o cale devolutivă de atac.