Întabulare drept real de proprietate în CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimţământului coproprietarului pentru terenul aflat în indiviziune forţată:
Înscrierea unui drept în cartea funciară şi apelul împotriva încheierii de întabulare se cricumscriu procedurii necontencioase (art.70, alin.4, art.130, alin.3 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor de CF – O.M.J. nr.2371/1997). Această chestiune este corect reţinută de instanţa de apel şi corect dezvoltată în motivele recursului.
Ca urmare, cererea formulată de D.R.D., purtând asupra întabulării dreptului său de proprietate într-o carte funciară nedefinitivă şi acordarea de numere cadastrale, este necontencioasă.
Această cerere însă, nu vizează numai dreptul de proprietate al recurentului, ci şi dreptul de proprietate al intimatei F.A., care nu şi-a dat consimţământul la întabulare.
Ori, printre condiţiile pe care trebuie să le întrunească actul juridic ce se cere a fi întabulat, se află şi necesitatea existenţei clausulei tabulandi, respectiv acordul părţilor – la care se referă dreptul – la întabulare, sau dispoziţia instanţei de a se întabula acel drept.
În cauza de faţă, imobilul pentru care s-a întocmit memoriul tehnic poartă asupra a două imobile aflate fiecare în proprietatea exclusivă a celor două părţi din proces şi asupra unei a treia parcele aflată în indiviziune forţată a aceloraşi părţi.
Această stare de fapt şi de drept a imobilelor, impune cu necesitate ca, pentru constituirea unei CF provizorie şi acordarea de numere cadastrale, să se întocmească un singur memoriu tehnic. Acest memoriu însă, trebuie însuşit de ambii proprietari, ambii proprietari trebuind să solicite în mod expres efectuarea operaţiunii în cartea funciară. În lipsa cererii unuia dintre proprietari, nu se poate realiza constituirea unei CF provizorii, deoarece dreptul acestuia nu poate fi întabulat în CF fără consimţământul său.
Evident, când părţile nu sunt de acord cu privire la această procedură amiabilă, chestiunea trebuie tranşată printr-un proces, dar la instanţa de drept comun, pe calea procedurii contencioase.
Prin urmare, operaţiunea de carte funciară solicitată de recurent, nu putea fi efectuată, întrucât lipseşte acordul intimatei la întabulare în CF provizorie, iar memoriul tehnic şi cererea, poartă inclusiv asupra dreptului de proprietate al acesteia. Aceasta înseamnă că, soluţia pronunţată în apel este legală, iar recursul nu este fondat.