Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de 30.10.2012 sub nr.dosar, reclamanta Cooperativa de Consum-Consumcoop N. a chemat în judecată pe pârâtul N.E.M., pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâtului să depună la OCPI Gorj cererea de punere în executare a sentinţei civile nr. 957/2012 a Judecătoriei N, sentinţă rămasă definitivă şi executorie, iar în cazul că nu se conformă dispozitivului sentinţei, să fie autorizată reclamanta să depună la OCPI Gorj pe cheltuiala pârâtului cerere de executare a sentinţei, în sensul micşorării cu 610 mp. a suprafeţei de teren intabulată de pârâtul N.E.M. în cartea funciară nr.. UAT C, pentru ca această suprafaţă să poată fi intabulată pe numele SCC Consumcoop N.
În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că în fapt, prin sentinţa civilă nr.1130 din 28.06.2011 a Judecătoriei N, definitivă şi irevocabilă, pronunţată în contradictoriu cu pârâtul, s-a constatat ca dobândită prin uzucapiune în favoarea SCC CONSUMCOOP N, a proprietăţii terenului în suprafaţă de 610 mp., din satul D, comuna C.
Prin sentinţa civilă nr.957 din 20 iunie 2012 a Judecătoriei N, rămasă irevocabilă, s-a dispus radierea suprafeţei de 610 mp. teren, cu vecinii menţionaţi din cartea funciară nr. UAT C., deschisă pe numele pârâtului dar pârâtul, în raport cu prevederile art.372 cod procedură civilă şi art.33 alin. l şi 42 alin.1 al Legii nr.7/96 a refuzat şi refuză să depună la OCPI Gorj o cerere de micşorare cu 610 mp. a proprietăţii sale de 2264 mp. teren intabulată sub nr… în C.F nr-. UAT C, astfel că potrivit regulamentului tehnic al OCPI Gorj fără semnarea cererii de modificare de către pârât nu se poate executa sentinţa d e radiere a suprafeţe de 610 mp.
Somat prin Notificarea nr.157 din 16. octombrie 2012 să depună declaraţia de acceptarea modificării Cărţii sale funciare, acesta nu s-a conformat, motiv pentru care a promovat această acţiune, solicitând pârâtului şi obligarea la plata cheltuielilor de judecată.
În drept, şi-a întemeiat acţiunea pe prevederile art.371 cod procedură civilă, art. 889, 893, 897, 1516, 1521 şi 1528 cod civil, precum şi prevederile art. 42 alin.l din Legea nr.7/1996 precum şi prevederile art. 274 cod procedură civilă
În susţinerea acţiunii a depus în xerocopie la dosar: sentinţa civilă nr.1130/2011 din 28 iunie 2011 a Judecătoriei N, sentinţa civilă nr.957 din 20 iunie 2012 a Judecătoriei N, Notificarea nr.157 din 16 octombrie 2012, confirmarea de primire, împuternicirea nr. 168 din 30.10.2012 şi chitanţa din 30.10.2012.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată şi reţine următoarele:
Prin sentinţa civilă nr.1130 din 28.06.2011 a Judecătoriei N, definitivă şi irevocabilă, pronunţată în contradictoriu cu pârâtul, s-a constatat ca dobândită prin uzucapiune în favoarea SCC CONSUMCOOP N, a proprietăţii terenului în suprafaţă de 610 mp., din satul Drăgoieşti, comuna Crasna.
Prin sentinţa civilă nr. 957 din 20 iunie 2012 a Judecătoriei N, rămasă irevocabilă, s-a dispus radierea suprafeţei de 610 mp. teren, cu vecinii menţionaţi din cartea funciară nr. .. UAT C., deschisă pe numele pârâtului.
Prin acţiunea de faţă, reclamanta l-a chemat în judecată pe pârât, pentru a fi obligat acesta să depună la OCPI Gorj cererea de punere în executare a sentinţei civile nr. 957/ 20 iunie 2012 a Judecătoriei N, iar în caz de refuz, să fie autorizată reclamanta să depună la OCPI Gorj pe cheltuiala pârâtului cerere de executare a sentinţei.
În drept, instanţa reţine că, potrivit art. 907 C.civ., când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea acesteia.
Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.
Situaţia juridică reală trebuie să rezulte dintr-o recunoaştere făcută de titularul înscrierii a cărei rectificare se solicită, prin declaraţie dată în formă autentică notarială, ori dintr-o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată împotriva acestuia, prin care s-a admis acţiunea de fond. Acţiunea de fond poate fi, după caz, o acţiune în anulare, rezoluţiune, reducţiune sau orice altă acţiune întemeiată pe o cauză de ineficacitate a actului juridic.
În acelaşi timp, potrivit art. 896 alin. 1 C.civ., în cazurile în care cel obligat să transmită, să constituie ori să modifice în folosul altuia un drept real asupra unui imobil nu îşi execută obligaţiile necesare pentru înscrierea în cartea funciară, se va putea cere instanţei judecătoreşti să dispună înscrierea.
În speţă, se constată că pentru suprafaţa de 610 mp ce a făcut obiectul litigiului în fond între cele două părţi, s-a dispus ulterior, prin hotărâre judecătorească, radierea dreptului de proprietate al pârâtului din cartea funciară, condiţii în care reclamanta avea la îndemână acţiunea în prestaţie tabulară.
Potrivit art. 51 din legea nr. 7/1996, astfel cum a rămas în vigoare, înscrierile şi radierile efectuate în cărţile funciare nu pot fi rectificate decât pe baza hotărârii instanţei judecătoreşti definitive şi irevocabile sau pe cale amiabilă, în baza unei declaraţii date în formă autentică, de titularul tabular, respectiv de titular, în baza unei documentaţii cadastrale. Prevederile art. 50 se vor aplica în mod corespunzător.
Astfel, se constată că în materia de faţă există dispoziţii legale speciale, care reglementează procedura de înscriere sau modificare în cartea funciară, derogatorii de la dreptul comun, pe ale cărui dispoziţii s-a întemeiat acţiunea de faţă, în obligaţie de a face (art. 1516 şi urm. C.civ.) care nu îşi mai găsesc aplicare, în temeiul principiului specialia generalibus derogant (legea specială derogă de la legea generală).
Aceste norme sunt edictate tocmai pentru situaţia în care fostul proprietar, care a pierdut acţiunea în fond şi nu mai are niciun interes în a da declaraţia autentică, refuză rectificarea de bunăvoie, neputând fi adusă la îndeplinire, pe cale silită, o obligaţie intuitu personae, care implică o activitate personală deosebită din partea debitorului, cum este cea solicitată, de a depune la OCPI Gorj o cerere de punere în executare a hotărârii judecătoreşti, care implică şi darea unei declaraţii în formă autentică.
Pentru aceste motive, acţiunea astfel cum a fost formulată, se constată a fi nefondată, urmând a fi respinsă.
(Sentinţa Civilă Nr. 1659/20 noiembrie 2012)