Plângere împotriva încheierii de Carte Funciară. Calitate procesuală pasivă a Statului Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Lipsa actului de constituire sau transmitere valabilă a dreptului de proprietate.Consecinţe.


Plângere împotriva încheierii de Carte Funciară. Calitate procesuală pasivă a Statului Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Lipsa actului de constituire sau transmitere valabilă a dreptului de proprietate.Consecinţe.

Preambul.

Lipsa actului de constituire sau transmitere valabilă a dreptului de proprietate are drept consecinţă neaplicarea art. 20 alin.1 din Legea7/1996.

xxx

La 23.03.2006, petenta SC A. SA Podari a formulat plângere împotriva Încheierii de respingere a intabulării dreptului de proprietate în cartea funciară nr. 34774/15.02.2006 pronunţată de OCPI Dolj, în contradictoriu cu OCPI Dolj şi A.R Craiova.

În motivarea cererii petenta a arătat că la 05.05.2003 SC A SRL- Alexandria a obţinut, prin Protocolul nr. 3813/05.05.2003, dreptul de administrare asupra unui imobil de la vechiul deţinător al acestui drept, care a fost intabulat în Cartea Funciară, iar la 16.12.2005 a cesionat petentei dreptul de administrare asupra imobilului prin contractul de cesiune autentificat sub nr. 3644/16.12.2005.

A mai arătat petenta că în urma încheierii contractului de cesiune a solicitat intabularea dreptului de administrare în Cartea Funciară, cerere ce a fost respinsă de către instanţă, cu motivarea că nu s-a precizat imobilul ce face obiectul  cererii şi că darea în administrare a bunurilor din domeniul public al statului se realizează  prin hotărâre de guvern, nefiind îndeplinită această condiţie în cazul de faţă.

La 20.11.2006, A.R. Craiova a formulat  cerere reconvenţională, introducându-se în cauză, în calitate de intimat- Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, care a invocat ulterior excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a acestuia.

Analizând actele dosarului, instanţa a respins plângerea şi excepţia invocată, pentru următoarele considerente:

În privinţa excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive, instanţa a respins-o avândîn vedere că, potrivit art.12, alin.4  din Legea 213/1998, în litigiile privitoare la dreptul de administrare, în instanţă titularul acestui drept va sta în nume propriu,dar în speţă nu se urmăreşte stabilirea dreptului de administrare, ci s-a formulat plângere împotriva  încheierii de respingere a cererii de intabulare a dreptului de administrare asupra unui teren proprietatea statului,astfel că acesta din urmă are calitate procesuală pasivă,dreptul de proprietate al statului fiind înscris în Cartea Funciară.

Pe fondul cauzei, instanţa a reţinut că obiectul contractului de cesiune încheiat între SC A SRL Alexandria şi SC A. SA Podari nu l-a constituit dreptul de proprietate, ci dreptul de administrare a terenului, pe care se află edificate construcţiile proprietatea petentei SC A SA Podari.

A mai reţinut instanţa că SC A. SRL Alexandria deţinea dreptul de folosinţă asupra terenului, în consecinţă putea cesiona doar acest drept şi un drept de administrare asupra imobilului.

Conform art. 20 alin.1 din Legea 7/96, dreptul de proprietate şi celelalte dreptului reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis în mod valabil, iar cum în speţă petenta nu a dobândit un drept de proprietate şi nu a operat nici o transmitere valabilă a dreptului de administrare,  care se poate realiza numai prin hotărâre a Guvernului, instanţa a respins plângerea, considerând încheierea de respingere a intabulării dreptului de proprietate în Cartea Funciară.