Acţiune civilă formulată de prestatorul de servicii medicale pentru recuperarea cheltuielilor


Acţiune civilă formulată de prestatorul de servicii medicale pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de asistenţa medicală acordată victimelor agresiunilor. Cerere îndreptată împotriva victimei agresiunii. Lipsă calitate procesuală pasivă (Dosar nr. 49/241/2010, sentinţa civilă nr. 142/01.02.2010).

Reclamantul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă C. a solicitat obligarea pârâtului U.G. la plata sumei de 303,69 lei, reactualizată cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective, sumă ce reprezintă contravaloarea serviciilor medicale prestate pârâtului în perioada în care acesta a fost internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă C.

În motivare s-a susţinut că în perioada 17-18.01.2007, pârâtul U.G. a fost internat în secţia Chirurgie BMF a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă C., ocazionând spitalului un cost al zilelor de spitalizare în cuantum de 303,69 lei, sumă ce nu a fost achitată până în prezent, fiind întrunite astfel condiţiile generale ale răspunderii civile delictuale prevăzute de art. 998-999 Cod civil şi condiţiile prevăzute de art. 313din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Spitalul, în calitate de furnizor de servicii medicale, are obligaţia de a recupera prejudiciul cauzat, reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată, întrucât pârâtul a fost victima unei agresiuni, iar sumele suportate de spital pentru tratamentul acestuia nu sunt suportate din Fondul naţional de asigurări de sănătate, ci trebuie recuperate de la persoanele care datorează debitul.

În drept, reclamantul şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 998-999 Cod civil, art. 112 Cod de procedură civilă şi art. 313 din Legea nr. 95/2006.

Pârâtul s-a apărat solicitând respingerea cererii şi a depus la dosar sentinţa penală nr. 479/18.05.2007 a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, raport de constatare medico-legală nr. 103/E/89/2007 din 30.01.2007 întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Vâlcea, rezoluţia nr. 711/II/2/2007 din 20.06.2007 a Prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi rezoluţia din 27.03.2007 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, ambele date în dosarul nr. 389/P/2007.

Instanţa a invocat din oficiu excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului şi a reţinut cauza spre soluţionare asupra excepţiei.

Din înscrisurile aflate la dosar (rezoluţiile Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, raportul de constatare medico-legală, fişa de calcul privind cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală acordată pârâtului) rezultă că la data de 16.01.2007 pârâtul U.G. a fost lovit de numitul P.N., suferind leziuni ce au necesitat internarea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă C. în perioada 17-18.01.2007. Costul celor două zile de spitalizare şi al asistenţei medicale acordate pârâtului s-a ridicat la suma de 285,66 lei, potrivit fişei de calcul depuse de reclamant.

Prin rezoluţia nr. 398/P/2007 din 27.03.2007 Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului P.N. pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prevăzută de art. 181 alin. 1 Cod penal, fiind incidentă cauza de înlăturare a caracterului penal al faptei constând în iresponsabilitatea făptuitorului.

Cu privire la calitatea procesuală pasivă, instanţa a reţinut că aceasta presupune identitatea între persoana chemată în judecată (pârâtul) şi persoana celui obligat în raportul juridic de drept substanţial dedus judecăţii.

Conform art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, „persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicala acordata. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată”.

Textul citat conferă calitate procesuală pasivă în acţiunile introduse de furnizorii de servicii medicale, pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de asistenţa medicală acordată victimelor agresiunilor, persoanelor care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane. Soluţia este firească, persoanele care vatămă integritatea corporală sau sănătatea altora fiind ţinute să repare prejudiciul cauzat prin faptele lor ilicite atât victimelor agresiunii, cât şi furnizorilor de servicii medicale ce au acordat îngrijiri persoanelor vătămate, în conformitate cu regulile răspunderii civile delictuale.

Faţă de expuse, instanţa a apreciat că reclamantul era îndrituit să solicite repararea prejudiciului suferit (constând în contravaloarea serviciilor medicale prestate) de la autorul agresiunii, ia nu de la pârât – victimă a respectivei agresiuni. Pârâtul nu a săvârşit nicio faptă ilicită şi culpabilă prin care să-i fi cauzat reclamantului vreun prejudiciu, astfel că nu poate fi angajată răspunderea sa civilă delictuală conform art. 998-999 Cod civil şi nici potrivit art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006, care conferă calitate procesuală pasivă autorului agresiunii şi nicidecum victimei.

Reţinând că reclamantul a introdus acţiunea împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă, instanţa a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului şi a respins acţiunea în consecinţă.