Cuprins pe materii: Drept contravenţional. O.G. nr. 2/ 2001. Repunere în termen.Excepţia tardivităţii.
Partea care a pierdut un termen procedural va fi repusă în termen numai dacă se dovedeşte că întârzierea se datorează unor motive temeinic justificate. În acest scop, partea va îndeplini actul de procedură în cel mult 15 zile de la încetarea împiedicării, cerând totodată repunerea sa în termen, conform art. 186 C.pr.civ.
Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, sentinţa civilă nr. 596/11.09.2014
Prin cererea înregistrată pe rolul T B la data de 14.07.2014, sub nr. 1174/…./2014, petentul P G, în contradictoriu cu intimatul- IPJ G- Pol. or. T. B, în contradictoriu cu intimatul intimatul- IPJ G- Pol. or. T. B, a formulat plângere contravenţională împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria … încheiat la 23.06.2014, solicitând anularea procesului-verbal contravenţional şi exonerarea de la plata amenzii în cuantum de 765 lei.
La data de 08.09.2014, petentul a depus la dosarul cauzei cerere de repunere în termenul de 15 zile în interiorul căruia trebuia formulată plângerea contravenţională, arătând că din motive medicale a fost în imposibilitate să depună în interiorul termenului legal, respectiv 23.06.2014-08.07.2014, contestaţia.
Instanţa, la primul termen de judecată, cu procedura legal îndeplinită, a invocat din oficiu excepţia tardivităţii formulării plângerii contravenţionale pe care a pus-o în discuţia părţilor, raportată şi la cererea de repunere în termen a petentului depusă la dosarul cauzei la data de 08.09.2014.
Analizând materialul probator prin prisma excepţiei tardivităţii formulării plângerii contravenţionale, instanţa a reţinut că petentul contravenient, la momentul semnării procesului-verbal contravenţional, nu a avut obiecţiuni de formulat faţă de aspectele constatate de agentul de poliţie privitor la abaterea săvârşită şi sancţionată contravenţional, iar la data de 08.09.2014, petentul a formulat cerere de repunere în termenul de 15 zile în care putea să conteste procesul-verbal contravenţional, motivându-şi cererea pe disp. art. 186 C.pr.civ.
Instanţa a constatat că cererea de repunere în termen nu a fost formulată odată cu cererea introductivă la data de 11.07.2014, când a încetat motivul împiedicării petentului de a formula plângerea contravenţională în termenul legal imperativ de 15 zile de la data semnării procesului-verbal contestat şi că adeverinţa medicală eliberată petentului de către medicul de familie, specialist în medicină generală, a fost emisă la data de 03.07.2014, pentru diagnosticul de pneumonie interstiţială, neatestând necesitatea spitalizării sale astfel încât motivul invocat de petent să fie apreciat ca fiind unul temeinic justificat pentru admiterea cererii de repunere în termen.
Având în vedere că ultima zi a termenului de 15 zile- 08.07.2014, a căzut într-o zi lucrătoare, instanţa a constatat că în cauză nu a operat prorogarea termenului prevăzută de art. 181 alin. 2 C.pr.civ, conform căruia când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează, motiv pentru care a admis excepţia tardivităţii formulării plângerii, invocată de instanţă din oficiu şi a respins plângerea contravenţională formulată de petentul P G, ca fiind tardiv introdusă.