Insolvenţă. Acţiune având ca obiect obligaţia de a face formulată de societatea aflată în insolvenţă. Competenţa materială.


Insolvenţă. Acţiune având ca obiect obligaţia de a face formulată de societatea aflată în insolvenţă. Competenţa materială.

;

Debitoarea SC L.P.SRL – în faliment, legal reprezentată de R.S. SPRL, lichidator judiciar numit de Tribunalul Buzău în dosarul nr. x privind procedura insolvenţei SC L.P. SRL, în temeiul art. 563 şi urm. C. civ, art. 560 C. civ, raportat la art. 6 din Legea nr. 85/2006, a chemat în judecată pe pârâţii T.P.R.Ş. şi T.T.F., pentru ca prin hotărârea ce va fi pronunţată să se dispună: obligarea acestora de a-i lăsa în posesie imobilele aflate în patrimoniul societăţii falite constând în: teren în suprafaţă de 189 mp situat în sat P., com. M., identificat cu număr cadastral a, înscris în CF a com. M. sub numărul b; teren în suprafaţa de 3812 mp şi construcţii C 1- C8 situat în sat P., com. M., identificat cu număr cadastral c, înscris în CF a com. M. sub numărul d; obligarea pârâţilor la delimitarea proprietăţilor învecinate prin amplasarea unor semne de hotar evidente pe cheltuiala ambelor părţi; obligarea părţilor la plata cheltuielilor ocazionate de acest proces.

În motivare se arată că cererea dedusă judecăţii se află în sfera de competenţă materială a judecătorului sindic învestit iniţial cu soluţionarea acestei cereri.

Astfel, art. 6 din Legea nr. 85/2006 stabileşte competenţa materială exclusivă a judecătorului sindic în soluţionarea litigiilor care au ca obiect întregirea averii debitorului.

Pe de altă parte, enumerarea efectuată de art. 11 din acelaşi act normativ nu este una limitativă, concluzie către care conduce şi terminologia utilizată de legiuitor „principalele atribuţii”.

Lichidatorul judiciar precizează că prin sentinţa nr. y din 2007 pronunţată de Tribunalul Buzău, secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. x s-a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă a reclamantei SC L.P. SRL, prin aceeaşi hotărâre fiind desemnat în poziţia de lichidator judiciar R.S. SPRL. În îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de art. 20 din Legea nr. 85/2006, lichidatorul judiciar a procedat la inventarierea bunurilor din patrimoniul societăţii falite.

În cursul derulării procedurii instituite de Legea nr. 85/2006 pârâţii au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate întemeiată pe dispoziţiile Legii nr. 10/2001, cerere admisă de instanţă prin sentinţa civilă nr. z pronunţată în 2009, hotărâre definitivă şi irevocabilă, în prezent executată integral.

După finalizarea punerii în posesie efectivă a pârâţilor, aceştia au procedat la îngrădirea tuturor imobilelor aflate în incinta fostului complex zootehnic, inclusiv proprietăţile rămase în patrimoniul reclamantei, în privinţa cărora instanţa nu a dispus restituirea către reclamanţi şi nici anularea titlului ei de proprietate.

Astfel se susţine că este perfect admisibil demersul care tinde către obligarea pârâţilor de a îi remite posesia imobilelor aflate în patrimoniul societăţii în faliment, reclamanta din prezenta cauză, iar necesitatea grăniţuirii celor două proprietăţi este evidentă.

În susţinerea cererii s-au depus în xerocopie: Sentinţa civilă z/.2009 a Tribunalului Buzău – Secţia I civilă, adresa, Carte Funciară.

Pârâtul T.P.R.Ş. a formulat întâmpinare la cererea de chemare în judecată formulată de SC L.P. SRL, societate în faliment, prin care solicită respingerea acesteia.

Se arată că în.2002, în temeiul Legii nr. 10/2001, a transmis Notificarea către unitatea deţinătoare a bunurilor confiscate abuziv autorului său, C.Al.A., respectiv către SC R. SA Buzău.

După transmiterea notificării, societatea R. SA a intrat în faliment.

Anterior intrării în faliment, societatea R. a constituit 3 societăţi comerciale, figurând printre asociaţii fondatori ai acestor societăţi, respectiv:

La constituirea L.P. SRL P. a participat cu mijloace fixe şi terenuri de 8711,50 mp aferente secţiei de îmbuteliere a laptelui P.;

La constituirea SC A. SRL P. a adus aport în natură terenul aferent secţiei de industrializare a cărnii în suprafaţă de 22708,72 mp;

La A. SRL a adus mijloace fixe şi terenuri aferente secţiei sere în suprafaţă de 18976,86 mp.

Deoarece procedura de restituire întemeiată pe Legea nr. 10/2001 nu a fost soluţionată pe cale administrativă, în 2006, s-a adresat instanţelor de judecată, iar prin Sentinţa Civilă nr.z/2009 pronunţată de Tribunalul Buzău, definitivă şi irevocabilă, a fost admisă acţiunea şi s-a dispus restituirea în natură a Fermei P. şi a clădirilor evidenţiate în raportul de expertiză construcţii efectuat în cauză.

Se apreciază că bunurile solicitate prin prezenta acţiune au făcut obiectul litigiului soluţionat prin Sentinţa Civilă nr. z/2009 prin care societatea L.P. SRL a fost obligată să lase în deplină proprietate bunurile ce au aparţinut autorului său.

În dovedirea celor susţinute s-au depus: raportul de expertiză topo parte integrantă a sentinţei nr. z din 2009 pronunţată de Tribunalul Buzău, definitivă şi irevocabilă; plan de situaţie unde este evidenţiat imobilul în litigiu; Sentinţa Civilă pronunţată de Jud. Buzău, definitivă şi irevocabilă, unde a fost constată nulitatea absolută a Contractului autentificat sub nr. e/.2005 încheiat între L.P. şi C.E.; contract de vânzare-cumpărare încheiat între L.P. SRL şi P.P.E. SRL, anulat prin Sentinţa Civilă nr. z din 2009 pronunţată de Tribunalul Buzău, definitivă şi irevocabilă; contract de vânzare-cumpărare încheiat între L.P. SRL şi C.E., anulat.

Şi pârâtul T.T.F. a formulat întâmpinare şi cerere reconvenţională prin care solicită, în principal, rectificarea cărţilor funciare a imobilelor, în sensul înscrierii dreptului de proprietate a numiţilor T.T.F. şi T.R.P.Ş., în calitate de proprietari ai imobilelor: teren în suprafaţă de 189 mp situat în sat P., com. M., identificat cu nr. cadastral a, înscris în CF b a com. M.; teren în suprafaţă de 3812 mp şi construcţii C1-C8 situat în sat P., comuna M., identificat cu nr. cadastral c, înscris în CF nr. d a com. M..

În subsidiar, se solicită respingerea acţiunii debitoarei SC L.P. SRL, societate în faliment, reprezentată legal de R.S. SPRL.

În motivare se arată că T.T.F. şi T.R.P.Ş. sunt proprietarii imobilelor: teren în suprafaţa de 189 mp situat în sat P., com. M.; identificat cu nr. cadastral a înscris în CF b a com. M.; teren în suprafaţă de 3812 mp şi construcţii C1-C8 situat în sat P., comuna M., identificat cu nr. cadastral c, înscris în CF nr. d a com. M., conform Sentinţei Civile nr. z/.2009 pronunţată de Tribunalul Buzău, definitivă şi irevocabilă.

Societatea L.P. SRL a fost parte în acest litigiu, prin Sentinţa Civilă nr. z/2009, constatându-se nulitatea absolută a Contractului de vânzare-cumpărare încheiat între SC L.P. SRL şi SC P.E. SRL.

Prin Sentinţa Civilă nr. z/2009 definitivă şi irevocabilă, pronunţată de Tribunalul Buzău, Secţia Civilă, întreaga fermă P. a fost restituită către numiţii T. T. F.şi T.R.P.Ş., inclusiv imobilele, pentru care plătesc taxe şi impozite la bugetul local: teren în suprafaţă de 189 mp situat în sat P., com. M., identificat cu nr. cadastral a, înscris în CF b a com. M.; teren în suprafaţă de 3812 mp şi construcţii C1-C8 situat în sat P., comuna M., identificat cu nr. cadastral c, înscris în CF nr. d a com. M..

Judecătorul sindic a invocat excepţia necompetenţei materiale în soluţionarea acestei cauze.

Cu privire la excepţia invocată se reţin următoarele:

Articolul 6 din Legea nr. 85/2006, invocat de lichidatorul judiciar, prevede că toate procedurile prevăzute în această lege, cu excepţia recursului împotriva hotărârilor judecătorului-sindic, sunt de competenţa tribunalului în raza teritorială a căruia se află situat sediul debitorului.

Dispoziţiile art. 11 din acelaşi act normativ prevăd principalele atribuţii ale judecătorului sindic.

Întreaga procedură se desfăşoară sub controlul judecătorului-sindic, acesta având obligaţia să monitorizeze activitatea administratorului judiciar sau a lichidatorului, după caz, să vegheze ca aceştia să îşi îndeplinească cu scrupulozitate atribuţiile ce le sunt conferite de lege sau date de judecătorul-sindic, astfel că măsurile luate de aceste organe care aplică procedura trebuie cenzurate, prin prisma legii, de către judecătorul-sindic. În exercitarea acest0r atribuţii, judecătorul-sindic este competent să judece toate contestaţiile formulate de către debitor, de către comitetul creditorilor, de creditori sau de orice persoană interesată împotriva măsurilor luate de administratorul judiciar sau lichidator în îndeplinirea graduală a atribuţiilor ce le sunt conferite de lege. De aceea, judecătorul-sindic, în derularea procedurii, indiferent că este procedura generală sau cea simplificată, se confruntă cu numeroase astfel de contestaţii la măsurile pe care contestatorii le consideră nelegale şi /sau inoportune şi pe care le iau administratorul judiciar sau lichidatorul, în exercitarea atribuţiilor.

Cererile deduse judecăţii au ca obiect obligarea pârâţilor să lase în posesie imobilele aflate în patrimoniul societăţii falite, grăniţuirea proprietăţilor, rectificare cărţi funciare imobile.

Judecătorul sindic apreciază că litigiul ivit între părţi nu intră în sfera competenţei de soluţionare a acestuia, mai ales că procedura insolvenţie debitoarei SC L.P. SRL a fost deschisă prin Sentinţa nr. y din 2007, deci anterior pronunţării sentinţei nr. z din 2009; litigiul ce a făcut obiectul acestui dosar a avut ca părţi: pârâţii din prezenta cauză şi societăţi comerciale, printre care şi debitoarea SC L.P. SRL (care deja se afla în procedura insolvenţei) şi a fost soluţionat de instanţa de drept comun, nu de Judecătorul sindic.

Faţă de considerentele expuse mai sus, a fost admisă excepţia necompetenţei materiale, cu consecinţa declinării competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Buzău.