Noul Cod de procedură civilă. Competență materială. Conflict negativ de competenţă ivit între secțiile aceluiași tribunal


Judecătoria, prin secția civilă, soluționează litigii de drept civil, fiind instanță civilă și nu instanță de contencios administrativ (judecătoria nesoluționând decât în mod excepțional, doar în materie contravențională astfel de cauze). În atare condiții, rezultă în mod evident, că apelul îndreptat împotriva hotărârii pronunțate de judecătorie, ca instanță de drept civil, este de competența instanței ierarhice corespunzătoare, respectiv tribunalul, secţia I civilă.

Mai mult, conform art. 10 din legea 554/2004, litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 500.000 de lei se soluţionează în fond de tribunalele administrativ-fiscale. Însă, în cauză nu se contestă vreun act administrativ emis sau încheiat de autorităţile publice locale, ci nerespectarea de către pârâți, persoane fizice, a unor acte cu caracter administrativ, nefiind contestată legalitatea acestor acte, situația care ar fi atras competența de soluționare în primă instanță, dar în nici un caz în apel a tribunalului secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ.

Temei de drept: art. 136 raportat la art. 135 C.pr.civ, art. 10 din legea 554/2004