Pierderea calitatii de membru al unui partid este supusa numai jurisdictiei interne a partidului respectiv, potrivit statutului, neputind fi cenzurata de catre instanta


Pierderea calitatii de membru al unui partid este supusa numai jurisdictiei interne a partidului respectiv, potrivit statutului, neputind fi cenzurata de catre instanta

Reclamantul P.F., membru al Partidului National Liberal Roman, a contestat adresa  comunicata Primariei B in luna iunie 2008 de catre Biroul Politic Teritorial al Partidului in numele Presedintelui PNL din Romania prin care se incunostiinteaza  faptul ca petentul nu mai este membru al Partidului National Liberal si se solicita invalidarea mandatului de consilier local , obtinut de acesta la alegerilor locale din luna iunie 2008.

S/a motivat cererea in sensul ca in mod nelegal si abuziv a fost demis din randul organizatiei politice cu nerespectarea dispozitiilor din statutul PNL si Regulamentul de aplicare al acestuia.

Fata de motivele expuse si temeiurile legale invocate, instanta a constatat ca aceasta este inadmisibila.

Potrivit art. 1 din legea nr. 14/2003 modificata, partidele politice sunt asociatii cu caracter politic ale cetatenilor romani cu drept de vot si care participa in mod liber la aceasta asociere , dreptul fiind garantat de Constitutie. Statutul partidului politic cuprinde printre altele, drepturile si indatoririle membrilor sai cat si sanctiunile disciplinare si procedurale  prin care acestea pot fi aplicate membrilor, potrivit art. 10 din aceiasi lege.

Conform art. 16 pct. 3 din legea partidelor politice, dobandirea sau pierderea calitatii de membru al unui partid politic este supusa numai jurisdictiei interne a partidului respectiv, potrivit statutului partidului.

In cauza dedusa judecatii , petentul a contestat pierderea calitatii de membru de partid, cerere care  nu este de competenta instantelor judecatoresti, potrivit dispozitiilor legale enuntate mai sus , astfel ca aceasta a fost  respinsa ca inadmisibila.

Data publicarii pe portal : 03.03.2009