Cerere de strămutare admisă . Desesizarea instanţei iniţial investită . Hotărâre sau Încheiere ?Neconstituţionalitate .
Prin Sentinţa civilă nr. 1274, din data de 19.09.2012 s-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei civile având ca obiect ,, Anulare hotărâre adunare generală Obşte ,, ca efect a admiterii cererii de strămutare.
Din considerentele hotărârii rezultă că, prin cererea înregistrată la Judecătoria X , petiţionarii au solicitat în contradictoriu cu intimata Asociaţia Obştea Y , anularea Hotărârii Adunării Generale a Obştei.
Solicitându-se strămutarea cauzei aceasta a fost suspendată, de pe rolul instanţei, iar prin Adresa din data de 06/06/2012 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia civilă şi de proprietate intelectuală s-a comunicat admiterea cererii de strămutare.
La data de 27.08.2012 , s-a solicitat repunerea pe rol a cauzei, iar prin hotărârea menţionată mai sus s-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea Judecătoriei Timişoara, jud. Timiş.
Comentariu :
Referitor la modul de dezinvestire al instanţei iniţial sesizate în situaţia admiterii unor cereri de strămutare, în practica judecătorească s-au conturat două opinii : într-o primă opinie cauza este scoasă de pe rol şi trimisă instanţei stabilite de către ICCJ prin încheiere socotindu-se că prin admiterea cererii de strămutare, ICCJ a dezinvestit implicit instanţa iniţial sesizată, iar într-o a doua opinie , pe care o împărtăşim, instanţa iniţial sesizată se dezinvesteşte printr-o hotărâre , pronunţată în numele legii.
În sprijinul acestei soluţii aducem următoarele argumente :
Potrivit dispoziţiilor art.4 pct. 4 C. proc. civ. referitoare la competenţa după materie, Înalta Curte de casaţie şi Justiţie judecă în orice alte materii date prin lege în competenţa sa, şi , subliniem noi , nu dezinvesteşte .
În consecinţă având în vedere şi dispoziţiile art. 392 , 399 C.proc. civ. şi în perspectivă dispoziţiile art. 2291C. proc. civ, introduse prin art.15 din Legea 76/2012, faţă de economia textului art. 40 alin 4 şi 5 C. proc. civ. , considerăm că instanţa iniţial sesizată cu soluţionarea cauzei , după admiterea unei cereri de strămutare, nu se poate dezinvestii decât printr-o hotărâre motivată, în baza căreia dosarul să fie transmis instanţei stabilite pentru soluţionare, de către ICCJ.