Prin sentinţa civilă nr. 1761/2012 a Judecătoriei Sf. Gheorghe a fost declinată competenţa de soluţionare a cauzei având ca obiect plângere împotriva procesului verbal de contravenţie, în favoarea acestei instanţe. În motivare s-a reţinut că obligaţiile neîndeplinite de petentă şi sancţionate cu amendă contravenţională, nu puteau fi executate decât la sediul acesteia, care se află în raza teritorială a Judecătoriei Roşiori de Vede.
Contravenţiile reţinute în sarcina petentei şi constatate la punctul de lucru din municipiul Sf. Gheorghe sunt cele prev. de art. 16 alin. 1 din Legea 53/2003 şi de art. 7 alin. 2 din Legea 52/2011.
Prin sentinţa civilă nr. 2229/4.09.2013 Judecătoria Roşiori de Vede a admis excepţia necompetenţei teritoriale, excepţie invocată din oficiu, a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sf. Gheorghe, a suspendat judecata cauzei şi a înaintat dosarul la Î.C.C.J. pentru a se pronunţa cu privire la conflictul negativ de competenţă.
Pentru a hotărî astfel, instanţa a avut în vedere că legiuitorul a sancţionat folosirea muncii fără a fi încheiat contract de muncă sau fără a fi înregistrată persoana în Registrul zilieri.
În consecinţă, aceste contravenţii se săvârşesc acolo unde au fost găsite persoanele ce prestau muncă, fără forme legale, în speţă punctul de lucru din municipiul Sf. Gheorghe, aparţinând petentei.
Instanţa a apreciat că în atare situaţie competenţa teritorială de soluţionare a plângerii contravenţionale împotriva procesului verbal de contravenţie aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială se află situat punctul de lucru al angajatorului, conform art. 32 alin. 2 din O.G. 2/2001.