Contravenţii – instanţa competentă – Conform art.32 alin 2 din OG 2/2001 plângerea formulată împotriva procesului verbal de contravenţie este de competenţa judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită fapta respectivă
Sentinta civilă nr. 1615/2015
din 18 iunie 2015
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că fapta pentru care a fost aplicată sancţiunea contravenţională a fost săvârşită în localitatea D, judeţul V, localitate care se află în aria de competenţă teritorială a Judecătoriei Huşi.
Potrivit art.32 al.2 din OG 2/2001, plângerea formulată împotriva procesului verbal de contravenţie este de competenţa judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită fapta respectivă.
– din interpretarea „per a contrario” a disp.art.126 NCPC – aplicabil în speţă având în vedere că plângerea a fost înregistrată la data de 30.05.2013 (care prevede posibilitatea părţilor de a alege instanţa competentă în litigiile privitoare la bunuri) combinată cu disp.art.129 pct.3 NCPC, (potrivit căruia necompetenţa teritorială este de ordine publică, dacă părţile nu o pot înlătura) se desprinde concluzia că în litigiile ce nu sunt referitoare la bunuri (cum este şi cazul plângerilor contravenţionale), competenţa teritorială este exclusivă.
De altfel jurisprudenţa a consacrat faptul că în materie contravenţională legiuitorul a instituit o competenţă teritorială exclusivă, astfel că excepţia de necompetenţă poate fi invocată şi din oficiu.
Pe cale de consecinţă, urmează ca această instanţă, în temeiul art.132 al.1 şi 3 în referire la art. 129 alin. 3 din NCPC să admită excepţia analizată şi să decline competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Huşi.