Liberare condiţionată instanţa competentă în soluţionarea cererii.


Liberare condiţionată

Instanţa competentă în soluţionarea cererii.

Potrivit dispoziţiile art. 450 Cod procedură penală instanţa competentă să dispună asupra cererii de liberare condiţionată  este instanţa în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere.

Prin cererea  înregistrată la Judecătoria Roşiorii de Vede  condamnatul S.N., aflat în executarea  pedepsei de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere fără permis prev. de dispoziţiile OG 195/2002 în Penitenciarul Jilava, a solicitat  liberarea condiţionată. 

În motivarea cererii formulate se arată că  pe toată perioada detenţiei a muncit şi  a fost disciplinat . Totodată a menţionat că mama sa este în vârstă, are probleme de sănătate  şi locuieşte singură întrucât tatăl a decedat şi este unicul fiu şi cel  în măsură să-i asigure  ajutor în gospodărie şi  financiar.

Cererea a fost întemeiată pe disp. art.  59 Cod penal.

Întrucât, în speţă, condamnatul se află deţinut în Penitenciarul Jilava, în executarea unei pedepse privative de libertate aplicată de această instanţă,  competenţa exclusivă de soluţionare a cererii aparţine instanţei în raza căreia se află situat locul de deţinere, respectiv  Judecătoria sector 4 Bucureşti.

În consecinţă, instanţa a dispus declinarea competenţei în favoarea acestei instanţe, urmând ca potrivit dispoziţiilor art. 42 Cod procedură penală cauza să fie înaintată instanţei de judecată competente şi a se avea în vedere că această hotărâre nu este supusă nici apelului şi nici recursului