Conflict negativ de competenţă. Acţiune în evacuare, în temeiul unui contract de subînchiriere încheiat în scopul desfăşurării unor activităţi comerciale. Litigiu de natură comercială. Competenţa materială a tribunalului.


Conflict negativ de competenţă. Acţiune în evacuare, în temeiul unui contract de subînchiriere încheiat în scopul desfăşurării unor activităţi comerciale. Litigiu de natură comercială. Competenţa materială a  tribunalului.

Titlul în temeiul căruia s-a solicitat evacuarea, contractul de subînchiriere, are ca obiect spaţii comerciale care fac parte din fondul de comerţ.

Atât dispoziţiile art.4 Cod comercial, prin care se instituie prezumţia de comercialitate ce presupune că actul încheiat de comerciant este făcut în legătură cu comerţul acestuia, cât şi dispoziţiile art.56 C.com., potrivit cărora,  dacă actul este  comercial pentru una din părţi, toţi cocontractanţii sunt supuşi în ceea ce priveşte actul, legii comerciale, sunt incidente în cauză, conferind litigiului natură comercială.

În consecinţă, conform art.22 alin.2 C.pr.civ., va stabili în temeiul art.2 pct.1 lit.a C.pr.civ. competenţa de a soluţiona cauza, în favoarea Tribunalului Bucureşti – Secţia Comercială.

(Curtea de Apel – Bucureşti, secţia a VI-a comercială. Sentinţa Comercială Nr.21/05 februarie 2007)

Prin cererea înregistrată sub nr.6134/300/2006, pe rolul  Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, reclamantul NDP a chemat  în judecată pârâtul BN solicitând  instanţei ca prin  hotărârea ce o va pronunţa să dispună evacuarea acestuia din imobilul ocupat abuziv situat în loc. Colentina nr.456-458 sector 2.

În motivarea cererii s-a învederat că reclamantul a dobândit un drept de folosinţă în temeiul unui contract de subînchiriere nr.A239151/18.08.2005, înregistrat la AFP, fiind împiedicat în exercitarea drepturilor  sale de către pârât care, invocând o pretinsă creanţă  reprezentând c/val îmbunătăţirilor aduse imobilului,  refuză eliberarea acestuia.

Prin întâmpinare şi cererea reconvenţională pârâtul Babu Nicolae a solicitat respingerea acţiunii, constatarea dreptului de retenţie – asupra  imobilului, conferit de creanţă în valoare de 10.388.000.000 lei c/val. utilităţi şi servicii administrative, ce urmează a fi recuperată de la proprietarul SC ES SRL.

Prin sentinţa civilă nr.4368/23.05.2006, pronunţată în dosarul nr.6134/300/2006 Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, a admis excepţia necompetenţei materiale a instanţei în temeiul art.2 pct.1 lit.a C.pr.civ.; a declinat competenţa de soluţionare a  cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti – secţia Comercială.

Pentru a hotărî astfel instanţa a reţinut caracterul comercial al litigiului şi faptul că cererea are un obiect neevaluabil în bani ceea ce  atrage incidenţa disp. art.2 pct.1 lit.a C.pr.civ.

Au fost avute  în vedere disp. art.137, art.159 alin.1 pct.2 şi art.158 C.pr.civ. rap. la 2 alin.1 lit.a, art.17 C.pr.civ.

După declinare, cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti sub nr.22606/3/2006.

Prin sentinţa comercială nr.7199/19.09.2006, Tribunalul Bucureşti a admis excepţia necompetenţei materiale; a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei  Sectorului 2 Bucureşti; a constatat intervenit conflictul negativ de competenţă şi a dispus înaintarea dosarului Curtea de Apel Bucureşti, pentru pronunţarea regulatorului de competenţă.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut  incidenţa disp. art.1 pct.1 C.pr.civ. coroborat cu art.2 pct.1 lit.b C.pr.civ., contractul de subînchiriere înregistrat la AFP sub nr.A239151/18.08.2005 a intervenit între persoane fizice, cu privire  la un imobil destinat desfăşurării de  activităţi comerciale, astfel că nu poate fi  considerat un fapt de comerţ obiectiv în sensul art.3 paragraf 2 C.com. şi din probatoriul administrat nu rezultă că părţile îndeplinesc fapte de comerţ cu caracter de profesiune obişnuită, ceea ce conferă litigiului caracter civil.

Asupra conflictului negativ de competenţă, Curtea de Apel reţine următoarele:

Potrivit art.7 sunt socotiţi comercianţi ce care  fac fapte de comerţ având comerţul ca profesiune obişnuită, din interpretarea acestor dispoziţii rezultând că exercitarea în nume propriu a actelor de comerţ atrage calitatea de comerciant.

Din contractul de subînchiriere înregistrat sub nr.A239151/18.08.2005 a rezultat că scopul încheierii îl reprezintă desfăşurarea activităţilor comerciale prin standuri ceea ce probează faptul că reclamantul săvârşeşte fapte de comerţ obiective având comerţul ca profesiune obişnuită.

Titlul în temeiul căruia s-a solicitat evacuarea  contractul de subînchiriere are ca obiect spaţii comerciale fac parte din fondul de comerţ.

Atât  disp. art.4 C. comercial prin care se instituie prezumţia de comercialitate, ce presupune că actul încheiat de comerciant este făcut în legătură cu comerţul acestuia cât şi disp. art.56 Cod comercial potrivit căruia dacă actul este  comercial pentru una din părţi, tot contractanţii sunt supuşi în ceea ce priveşte actul legii comerciale sunt incidente în cauză, conferind litigiului natură comercială.

În consecinţă, conform art.22 alin.2 C.pr.civ. va stabili în temeiul art.2 pct.1 lit.a C.pr.civ. competenţa de a soluţiona a cauza în favoarea Tribunalului Bucureşti – secţia comercială.

Cu privire la soluţionarea cererii reconvenţionale în temeiul art.17 C.pr.civ., operează prorogarea de competenţă, cererile  incidentale au fost în căderea instanţei competenţe a soluţiona cererea principală.